Vineri, 17 noiembrie a.c, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va conferi titlul de Doctor Honoris Causa superiorului general al Ordinului Iezuit, pr. Arturo Sosa Abascal (S.J.). La ceremonia solemnă, programată începând cu ora 10.00 în Aula Magna a clădirii principale a UBB, va participa și PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea. Vor lua parte de asemenea alți episcopi, preoți și persoane consacrate din Biserica Catolică din România, împreună cu reprezentanți ai Facultăților de Teologie Roman-Catolică și Greco-catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, reprezentanți ai instituțiilor locale și personalități din mediul universitar clujean.

Hotărârea privind acordarea titlului onorific distinsului Prelat al Bisericii Catolice a fost luată la data de 3 aprilie 2023 în cadrul Consiliului de Administraţie al Universității Babeș-Bolyai, în urma propunerii propunerii comune a celor două facultăți de teologie catolică, Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Teologie Romano-Catolică.

„După modelul celorlalte universități europene (Praga, Viena, Vilnius etc.), în tradiția UBB există o serie de etape. Începutul este însă unul iezuit, în condițiile în care Papa Grigore al XIII-lea a delegat Ordinul Iezuit să se ocupe de Universitatea din Cluj, fondată de regele Ștefan Bathory în 1581. Până în 1773, «Universitas Claudiopolitana» (astăzi UBB) a fost practic în organizarea Ordinului Iezuit, integrând-o în rețeaua internațională de universități iezuite. Ulterior va deveni și o universitate imperială (1698/1774), regală (1872/1919), iar astăzi una republicană (1959/1990)”, citim în comunicatul de presă al Universității clujene care anunța acest eveniment.

Potrivit rectorului UBB, prof. univ. dr. Daniel David, acceptarea propunerii Universității Babeș Bolyai este o onoare, acest centru universitar având în acest moment „cea mai complexă ofertă teologică de pe continent”. Este totodată o bucurie că, „alături de Papa Benedict al XVI-lea, cardinalul Leonardo Sandri și de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, se alătură comunității UBB și prepozitului general al Ordinului Iezuit, pr. Arturo Sosa Abascal”.

Biroul de Presă EGCO