„Cât de minunat e Domnul / în splendoarea Luminii Sale / cât de mare e și Sfânt…”, cântecul Corului „Angeli” al parohiei clujene „Ioan Bob” care a oferit răspunsurile liturgice, a fost inspirat ales în deschiderea evenimentului istoric al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, împlinit sâmbătă 24 aprilie 2021, pe esplanada Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu, Cluj-Napoca: înscăunarea noului Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, Preasfințitul Părinte Claudiu Lucian Pop.

În debutul celebrării, Episcopii catolici și greco-catolici din România și Înalți prelați oaspeți sosiți de peste hotare, au ieșit, în procesiune, după un moment de pregătire în capela „Sf. Iosif” din incinta Catedralei. Ierarhii au urcat pe esplanada unde, încă din după-amiaza precedentă, s-a amenajat altarul pentru celebrarea solemnă. Respectând normele impuse de pandemie, preoți de pe întreg teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla și din întreaga Biserică Română Unită se aflau, în ordine, pe un platou lateral, în timp ce în partea diametral opusă se aflau persoane consacrate din diferite ordine și congregații călugărești.

În față, în partea centrală, au asistat la celebrare reprezentanți ai Bisericilor și confesiunilor creștine clujene – între care Mitropolitul Clujului și un Ierarh al Bisericii Ortodoxe, Episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, al Bisericii Evanghelice Luterane și un reprezentant al Bisericii Unitariene, precum și invitați oficiali: autorități locale, centrale și militare, intelectuali, cadre universitare, buni colaboratori ai Episcopiei de Cluj-Gherla de-a lungul timpului. De jur-împrejur s-au răspândit, în spațiul generos din fața catedralei, numeroși credincioși. Mulți alții au urmărit de la casele lor transmisia în direct la Tvr 3 și Tvr Cluj, a celebrării – în cadrul emisiunii realizată de Liana Goța, cu comentarii și lămuriri oferite de pr. Marius Furtună, rectorul Seminarului Teologic eparhial clujean. Transmisia prin televiziune și online a creat, pe căi nevăzute, o mare comuniune de suflete în rugăciune. La buna desfășurare a întregii celebrări a contribuit prezența plină de grijă a tinerilor Cercetași ai Munților. Înscăunarea la Cluj a noului Ierarh a fost onorată prin prezența permanentă, pe esplanadă, a gărzii de onoare asigurată de Jandarmeria Română.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfinția Sa Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de București, delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Au diaconat Marius Cîmpean și Rareș Urian, diaconii clujeni ce au slujit și la celebrarea cu Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj, în 2 iunie 2019, cu ocazia beatificării celor șapte Episcopi greco-catolici martiri. Pr. Daniel Avram de la Episcopia de Cluj-Gherla a prezentat momentele centrale ale programului, invitând la rugăciune de mulțumire adresată Bunului Dumnezeu, a cărui mână susține și conduce Biserica Sa.

Cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie a fost și cel dintâi cuvânt rostit de PS Claudiu Lucian Pop, în noua calitate de Episcop Eparhial. Preasfinția Sa și-a reînnoit, cu acest prilej, „fidelitatea și atașamentul față de Sfântul Părinte Papa Francisc, Episcopul Romei care «prezidează în dragoste» Biserica Catolică”. Totodată, l-a asigurat pe Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan și pe Episcopii Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma că primește, ca pe voința Domnului, decizia transferului său „din funcția de Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj în înalta și dificila misiune de Episcop și Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla” și mulțumindu-le, le-a adresat rugămintea ca și de acum să îl însoțească „cu dragostea și rugăciunile lor pentru a putea împlini lucrarea Domnului”.

Înainte de încheierea celebrării liturgice s-a desfășurat ceremonia înscăunării Preasfințitului Părinte Claudiu. După citirea decretului de numire, Preasfinția Sa a primit mantia arhierească a Înaltpreasfinției Sale George Guțiu, toiagul arhieresc al Preasfințitului Părinte Florentin Crihălmeanu și a fost condus spre tronul arhieresc pe care a stat, din 1930, Fericitul Cardinal Iuliu Hossu în Catedrala „Schimbarea la Față”. „Aceste însemne reprezintă autoritatea Episcopului și continuitatea slujirii episcopale în Eparhia noastră” a explicat Pr. Daniel Avram. După binecuvântarea finală a Sfintei Liturghii, s-au rostit mesajele adresate noului Episcop Eparh din partea autorităților religioase și din cea a autorităților Statului Român.

Preasfinția Sa Mihai Frățilă a dat citire mesajului Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan. A urmat mesajul Eminenței Sale Leonardo Cardinal Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, citit de către Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Făgăraș și Alba Iulia. În continuare, Mons. Mario Codamo, prim-consilier al Nunțiaturii Apostolice din București a dat citire mesajului Nunțiului Apostolic Miguel Maury Buendia. Înaltpreasfinția Sa Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a descris ca pe lucrarea Domnului numirea Episcopului de Cluj-Gherla și a relevat tradiționale bunele relații între Biserica Ortodoxă și Biserica Greco-Catolică de-a lungul timpului. A fost invitat, în continuare, Excelența Sa Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. A încheiat șirul cuvântărilor pr. Marius Cerghizan, care, de la trecerea la Cer a Preasfinției Sale Florentin până în această zi, a Înscăunării noului Eparh, a împlinit funcțiunea de Administrator eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla.

La încheierea evenimentului, Preasfinția Sa Claudiu Lucian a primit salutul de bun venit din partea preoților, a persoanelor consacrate, credincioșilor, reprezentanților instituțiilor de învățământ și asociațiilor de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. În piața ce poartă numele marelui cărturar și preot blăjean Timotei Cipariu, sub soarele primăverii, a fost întâmpinat solemn un Episcop sosit din Blajul purtător de credință și istorie, pentru a începe la Cluj un drum de trăire a credinței și unității în diversitate – ce caracterizează, atât realitatea orașului în care a fost primit noul Eparh, cât și vocația dintru începuturi a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Astfel s-a pus început bun episcopatului Preasfinției Sale Claudiu Lucian. Razele continuității în credință, ale dragostei lui Dumnezeu împărtășite tuturor, ale întâlnirii și comuniunii au fost lumini în care și-a inaugurat noua misiune de Păstor, sfințitor și călăuzitor al sufletelor ce îi sunt încredințate. Întru mulți ani de rodnică, binecuvântată și luminoasă slujire, Preasfințite Părinte Episcop!

Sursa: https://www.eparhiaclujgherla.ro/