Sâmbătă, 7 octombrie a.c., a fost sfințit Cantonul „Sf. Maria” din Stâna de Vale – Bihor. La dorința Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop al Eparhiei de Oradea, această proprietate a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost salvată de la ruină împreună cu alte structuri din zonă. Slujba de sfințire a fost celebrată sâmbătă de părintele Vicar General Mihai Vătămănelu (OMFConv.) împreună cu pr. Licuță Narcis, custode al acestui loc pe parcursul amplelor lucrări de restaurare realizate.

Mulțumim Domnului pentru că ne-a învrednicit să ajungem în această zi în care cantonul să fie inaugurat. Să dea Bunul Dumnezeu ca să fie cât mai util, să fie folosit cu drag de toți cei care vor veni aici, în stațiunea Stâna de Vale.”, a spus pr. Vicar General la slujba de sfințire, manifestându-și recunoștința față de Preasfințitul Virgil, care a ținut foarte mult ca această clădire să fie salvată: „Stătea să cadă, dar cu grija sa paternă, cu susținerea Preasfinției Sale și cu lucrarea noastră, iată am ajuns în această zi în care acest canton este realizat complet și pus sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria.

Cu același prilej, au fost aduse mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în reabilitarea și renovarea completă a acestei structuri: „Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să îi binecuvânteze pe toți cei care s-au ostenit pentru a realiza acest lăcaș – a spus pr. Vătămănelu – ne rugăm în primul rând pentru constructorii care s-au ostenit aici, zi și noapte, luni la rând, ca să arate așa cum este astăzi. Desigur, o implicare deosebită și un rol deosebit îl are pr. Licuță Narcis, care a fost prezent mereu pe șantier, frații călugări de la Mănăstirea Greco-Catolică din Stâna de Vale care au susținut și ajutat cu tot ce a fost nevoie, domnul Marius Crăciun, inspector eparhial cu pădurile, prezent aici. Toate acestea nu s-ar fi realizat fără implicarea domnului inginer Cornel Sfârle, consultant economic al EGCO, care a pus atât de mult suflet în realizarea acestui canton, și îi mulțumim din toată inima pentru tot ceea ce face pentru Biserica Greco-Catolică.

Părintele Vicar a subliniat totodată grija Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru curățenia, îngrijirea și regenerarea pădurilor din zonă, afectate de intemperiile vremii:
Chiar înainte să venim aici, ne-am oprit să vedem o plantație de puieți care cresc atât de frumos. Aceasta este bucuria noastră, să lăsăm în urma noastră o pădure curată, o pădure îngrijită.”, a spus părintele Mihai Vătămănelu, arătând că un rol deosebit îl are, desigur, și ocolul silvic „Sf. Maria”: „Membrilor săi, care deși nu au putut fi prezenți la sfințirea cantonului, le aducem mulțumire pentru că se îngrijesc de aproape ca lucrările să fie făcute ca la carte, iar noi din umbră urmărim să se respecte legislația în vigoare privind exploatarea pădurilor, astfel încât, din respect pentru Creație să gestionăm frumos această pădure. Îi mulțumim Domnului pentru toate și îl rugăm să ne însoțească în toate lucrările care vor urma!”.

Cantonul „Sf. Maria” deservește prin natura sa pădurarilor, din dorința ca aceștia să aibă un loc de adăpost în caz de ploaie sau furtună, dar este deschis tuturor celor care vor să vină și să petreacă câteva zile aici în natură: grupuri de tineri, credincioși din Eparhia de Oradea și absolut oricine, fără nicio deosebire, este bine-venit, ba chiar invitat să se bucure de acest loc!

În prezent, este în lucru construcția Centrului Pastoral, prin implicarea călugărilor Mănăstirii Fericiții Episcopi Martiri Români Greco-Catolici din Stâna de Vale. În ultimii ani a fost restaurată Cabana Poștei, Vila Marian, iar acum acest Canton –  o realizare extraordinară a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, care dorește ca Stâna de Vale să prindă din nou viață.

Cu ajutorul lui Dumnezeu sperăm să trăim și acea zi în care toate lucrurile să fie puse la punct, toate imobilele să fie reabilitate și această stațiune să fie una înfloritoare. Bunul Dumnezeu să primească sfintele rugăciuni, să facem totul spre slava Lui!”, a încheiat părintele Vicar General.

Cantonul „Sf. Maria” din Stâna de Vale este dotat acum la standarde de ultimă generație și poate găzdui 21 de persoane, care se pot bucura de opt camere (single, duble sau triple) dotate fiecare cu baie, o bucătărie complet utilată, sală de mese, living sau loc de socializare. Cu timpul va fi realizată și o terasă exterioară în aer liber. Primul grup cazat aici, chiar în acest final de săptămână, a fost un grup de tineri voluntari ai parohiei greco-catolice din Sântandrei, prezenți la sfințirea Cantonului.

Pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Stâna de Vale este un loc de referință, pentru că Fericitul Espiscop Martir Valeriu Traian Frențiu, considerat un „ctitor modern” al acestei stațiuni climaterice, se retrăgea la reședința de vară de aici și pentru faptul că resursele din stațiunea bihoreană au ajutat la educarea multor generații de copii, în cadrul școlilor pe care le-a fondat și susținut Biserica Greco-Catolică de Oradea. Tot la stâna de Vale se desfășurau întâlnirile episcopilor din munții Apuseni. Calea ferată din Stâna de Vale a fost construită și sfințită de același Fericit Episcop de Oradea pe 29 iunie 1935, iar din șinele ei au fost realizate stațiunile Căii Sfintei Cruci de la Mănăstirea Greco-Catolică din Stâna de Vale recent inaugurată și sfințită.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi