Cu salutul și binecuvântarea papei Francisc, mons. Paul Richard Gallagher a prezidat joi, 24 noiembrie 2022, la Roma, Sf. Liturghie cu ocazia apropiatei Sărbători Naționale a României. Prelatul a scos în evidență Evanghelia zilei despre nestatornicia lumii și, succesiv, a vorbit pentru Radio Vatican de generozitatea românilor în criza refugiaților din Ucraina. Adina Lovin, de la Ambasada României pe lângă Sf. Scaun a evidențiat, printre altele, a 160-a aniversare a diplomației române moderne.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
25 noiembrie 2022 – Vatican News.

Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretarul Sfântului Scaun pentru Raporturile cu Statele și Organizațiile Internaționale, a prezidat în seara de joi, 24 noiembrie 2022, la Roma, Sfânta Liturghie cu ocazia Sărbătorii Naționale a României. Inițiativa a fost promovată de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și găzduită în bazilica ”Sfinții Doisprezece Apostoli” prin amabilitatea Ordinului Franciscan al Fraților Minori Conventuali.

Diplomația și perspectiva veșniciei

La omilia Sfintei Liturghii, prelatul a transmis salutul și binecuvântarea papei Francisc, al cărui pelerinaj în România rămâne ”o amintire vie și prețioasă pentru noi toți”, iar motto-ul acestuia, ”Să mergem împreună!” exprimă simțul unității naționale sărbătorite la 1 Decembrie. Preluând, apoi, Evanghelia zilei (Lc 21, 29-33), în care Isus vorbește de sfârșitul lumii, arhiepiscopul Gallagher a făcut o aplicare a mesajului apocaliptic la activitatea diplomatică, remarcând că în acest an România marchează 160 de ani de la începutul diplomației române moderne. ”Istoria ne învață”, a subliniat el, ”că deciziile bune nu sunt întotdeauna cele care ne oferă un avantaj imediat și pe termen scurt ci, dimpotrivă, cele care țin cont de contextul general”. Mai mult, din punct de vedere creștin, este important a ține cont că toate trebuie considerate ”sub specie aeternitatis”, după celebra expresie a filosofiei scolastice, pentru a nu uita că ”deciziile mele și acțiunile mele vor fi judecate, în cele din urmă, de Dumnezeu” și că e necesar a conecta ”responsabilitatea mea la universal, punând deoparte aspectele spațiale și temporare”. În această privință, prelatul a amintit de exemplul regretatului cardinal Agostino Casaroli, fost secretar de stat al Sfântului Scaun care, ”prin martiriul răbdării”, a pus bazele așa-numitei Ostpolitik, ”politica de deschidere prudentă față de țările comuniste din Europa Orientală”. ”Numai cel care are privirea îndreptată spre realitățile ultime”, a subliniat mons. Gallagher, ”poate fi deplin un martir, unul care dă mărturie pentru semnificația și speranța care susțin viața umană și însuflețesc întreaga realitate”. Amintind, în fine, că peste câteva zile începe timpul liturgic al Adventului, prelatul a îndemnat să ne îndreptăm privirea la Fecioara Maria ”care îl așteaptă cu încredere pe Fiul ei și invită să pregătim venirea Domnului cu același spirit. Tradiția consideră România drept Grădina Maicii Domnului, subliniind legătura profundă dintre Fecioara Maria și țara voastră. Ei îi încredințăm poporul român și lumea întreagă”, a spus prelatul la finalul omiliei, ”cerând mijlocirea ei în special pentru pace în Ucraina și în toate țările care suferă din cauza războiului”.

Românii, un popor primitor și solidar

La solicitarea Redacției Române Radio Vatican, după Sfânta Liturghie, arhiepiscopul Gallagher și-a exprimat gratitudinea față de toți românii care, în ultimele nouă luni, au primit peste 2,5 milioane de refugiați de război din Ucraina. ”Sunt bucuros să cunosc această realitate”, a afirmat prelatul, ”dar nu mă surprinde. După cum mi-am dat seama din relațiile mele cu românii, dar și vizitând România împreună cu Sfântul Părinte Francisc, este un popor primitor, cu un adevărat simț al solidarității, ceea ce se explică, de altfel, prin suferințele sale din trecut. Desigur, făcând astfel, ne îndeplinim datoria noastră, dar este și bucuria noastră faptul că îi putem primi pe frații și surorile în dificultate, cum sunt acum atât de mulți ucraineni. Probabil că în această iarnă vor mai fi alte persoane de primit și, deci, alte sacrificii de făcut cu generozitate. Rămânem, de aceea, uniți în rugăciune cu ocazia Sărbătorii Naționale și invocăm ajutorul lui Dumnezeu și mijlocirea Preasfintei Sale Maici ca să ne susțină în angajarea noastră creștină. Vă mulțumesc!”.

Paul Richard Gallagher: Declarație, 24 noiembrie 2022

Participarea Corpului Diplomatic

La Sfânta Liturghie din bazilica ”Sfinții Doisprezece Apostoli” a fost prezentă, de asemenea, ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău. Au răspuns la invitație numeroși reprezentanți ai Sfântului Scaun și Curiei Romane, precum și ai Corpului Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun. La cântările susținute în română și italiană de corul ”Arpeggio” s-au unit cu glasurile lor mai mulți preoți romano-catolici și greco-catolici, persoane consacrate, studenți și credincioși ai comunităților religioase de români din Peninsulă. De remarcat, totodată, participarea fostului nunțiu apostolic în România și R. Moldova, arhiepiscopul titular Francisco Javier Lozano, prezența episcopului Siluan al Episcopiei Ortodoxe a Italiei și a Fratelui Mathieu Dupont, din partea Ordinului Suveran Militar de Malta, în anul care marchează nouă decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Ordin și România.

160 de ani de diplomație română modernă

După celebrarea euharistică, a luat cuvântul însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, Adina Lovin. A amintit, printre altele, a 160-a aniversare a diplomației române moderne, prin înființarea primului ”Departament al Afacerilor Externe și de Stat” al Principatelor Unite Române. ”Diplomația noastră”, a afirmat Adina Lovin, ”continuă să fie în prima linie în fața provocărilor tulburătoare de astăzi. În actualul context global, diplomaticii noștri sunt angajați în a promova și a apăra valorile democratice, stabilitatea și siguranța în regiune și la nivel mondial, respectarea dreptului internațional și a ordinii globale bazate pe reguli, funcționarea unui multilateralism eficace”. ”În momentul în care noi, românii, ca popor, sărbătorim unitatea națiunii noastre”, a adăugat Adina Lovin, ”nu putem să nu amintim lupta pentru independență, demnitate și integritate teritorială a vecinului și prietenului nostru, Ucraina. Vrem ca și Sfânta Liturghie de astăzi să fie o ocazie de a ne ruga pentru toți cei care și-au pierdut viața în acest război injust, formulând urarea unei încetări a agresiunii care provoacă atât de multă suferință poporului ucrainean”.

Sursa:  Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
25 noiembrie 2022 – Vatican News.