„În genunchi vă mulţumesc! Am avut impresia, ascultându-vă, că de pe iconostas au coborât toţi îngerii şi ne-au cântat în seara aceasta. Sunteţi minunaţi! Sunteţi extraordinari! Cred că astăzi Corul Madrigal, cu doamna Anna Ungureanu, ne-au oferit ceva unic. Dânşii, ca instituţie, sunt patrimoniu imaterial universal. Le mulţumim pentru tot ceea ce ne dăruie din sufletul dânşilor, dincolo de cea mai frumoasă creaţie artistică”, sunt cuvintele eparhului locului, Preasfinția Sa Virgil Bercea la finalul concertului care a încheiat Festivalul Coral ”Francisc Hubic”, ediția a XII-a.

Corul Național de Cameră ”Madrigal-Marin Constantin” condus de dr. Anna Ungureanu, ne-a făcut să simțim perfecțiunea, să plângem de fericire atingând o zonă de sublim, să acceptăm că interpretarea Madrigalului este dincolo de nivelul la care noi putem înțelege și aprecia deplin, că încă o dată am avut șansa să ascultăm sunetul lor unic dar, ceea ce este cel mai important, că în Catedrala prea plină, ne-am rugat împreună, artiști și public, într-o unitate demnă, prin cânt divin.

Fără îndoială, Catedrala a fost vineri seară central spiritual al orașului, ea a deschis porțile sale tuturor celor care au înțeles că unitatea în rugăciune este șansa noastră de a ne așeza în lumina mântuitoare. Noi, orădenii, avem o coardă de sensibilitate în plus pentru Francisc Hubic, dovadă și aplauzele mai intense și calde la prima piesă a compozitorului, ”Născătoare”.

Dialogul artiști-public a funcționat pe toată durata concertului, chiar dacă a fost vorba de ”Alleluia” lui Gordon Young sau „Ubi caritas” a lui Ola Gjeilo.

Copiii din programul Cantus Mundi din Oradea (corul de copii al Liceului Don Orione, dirijor prof. Nicoleta Arendaș și Corul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, dirijor prof. Nicoleta Țâmpu, pian prof Antonia Nica, percuție: Vlad Țâmpu) au fost spectaculoși: prezenți, luminoși, senini și, cel mai lăudabil, responsabili legat de rolul lor de ”îngeri” în prestația alături de ”Madrigal”. Cele trei piese interpretate (Ion Marin – „Imn Cantus Mundi, Francisc Hubic – „Floricica” (Steluța), Jacob de Haan – „Benedictus”) au reușit, cu vocile lor curate și sufletele pure, să marcheze finalul apoteotic al concetului.

Fără corul Eparhiei de Oradea, ”Buna Vestire – Francisc Hubic” (care a concertat în deschidere) ar fi greu de imaginat Festivalul Hubic la Oradea. Ei ne-au obișnuit cu prezența lor constantă la toate evenimentele muzicale, fie că sunt în lumina reflectoarelor sau, nevăzuți, sunt vocea care însoțește Litughia. Maestru Radu Mureșan construiește zi de zi această ”unealtă vie” al cărui rost este acela de ”a fi „glasul” însuflețitor al liturghiilor credincioșilor noștri în actul de mulțumire și laudă a lui Dumnezeu, întruchipând, astfel, vocea orantă a eparhului și a Eparhiei noastre greco-catolice de Oradea”.

Ca invitat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Corul Național de Cameră ”Madrigal-Marin Constantin” condus de dr. Anna Ungureanu am mai fost prezent la Festivalul Hubic în 2019, ediție dedicată Centenarului orădean și episcopilor martiri. Am aflat însă că în 1973, pe 22 decembrie, Corul Madrigal a concertat la Oradea, condus de maestrul Marin Constantin, cu prilejul aniversării a 50 de ani de Filarmonică în orașul de pe malurile Crișului Repede. Arcuri peste timp ne leagă, ele dau continuitate, trănicie și stabilitate. Oamenii se schimbă, dar instituțiile rămân și marchează prin frumos epocile unui oraș.

Mulțumim Preasfinției Sale Virgil Bercea pentru patronajul evenimentului, mulțumim sponsorilor (Primăria Oradea, Carbenta SRL, Gabriela Droj, Renate Popescu), partenerilor media (Agerpres, ImpressMedia, Bihon, Bihoreanul, Jurnal Bihorean, Radio Maria, Maria TV, Uniunea Ziaristilor Profesionisti), prezentatoarei Loredana Corchiș și echipei festivalului: seminaristilor de la Seminarul Teologic Greco-Catolic, Ramona Dragoș, Laura Ologu, Eugen Ivuț, pr. Ovidiu Duma, Florin Bogdănel-Timoș, Radu Mureșan, Cristian Munteanu, Monica Nica, Florin Bode, Nicoleta Țâmpu și Nicoleta Arendaș, David-Aron Indig , Sorin Muresăn.

Rodica Indig

Coordonator al proiectului Festivalul Coral ”Francisc Hubic”