”Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună! […] că unde este unire acolo a poruncit Domnul binecuvântarea şi viaţa până în veac.” (Psalmi 132:1.3b)

Duminică, 24 aprilie 2022, Duminica Învierii Domnului, Părintele Eduard Fărtan, rectorul Misiunii Unite din Londra, a celebrat pentru prima dată o Slujbă de Paști pentru credincioșii români uniți din Oxford (Marea Britanie) și împrejurimi. Celebrarea a avut loc în inima Cetății Universitare, în biserica de la St Benet’s Hall (38 St Giles, Oxford, OX1 3LN), unul dintre colegiile cele mai vechi din Oxford, care oferă formare universitară la cel mai înalt nivel de mai bine de 800 de ani. Biserica ne-a fost pusă la dispoziție prin bunătatea părintelui Oswald McBride OSB, Priorul comunității benedictine din Oxford, un monah al Abației Ampleforth, căruia îi mulțumim și pe această cale.

Slujba a fost celebrată în principal în limba română și engleză dar și cu anumite cântări în limba greacă, astfel încât a fost pentru cei prezenți o ocazie minunată de a sărbători Paștile Învierii Domnului într-un mod românesc dar și internațional, universal. Celebrarea liturgică s-a adresat în principal studenților și credincioșilor greco-catolici români dar a fost deschisă și prietenilor acestora, care au venit într-un frumos număr și au urmărit cu interes serviciul liturgic care a durat aproximativ o oră și jumătate. Răspunsurile liturgice au fost date cu multă măiestrie de corul condus de prof. John Shinkwin și au înălțat inimile celor prezenți, fiind deosebit de apreciate.

Dintre profesorii prezenți aș aminti pe Dr. Anthony O’Mahony, Profesor Universitar la Blackfriars Hall – Oxford, somitate în Istoria și Teologia Bisericilor Orientale și  fost Director al Centrului pentru Creștinismul Răsăritean (2009 – 2018) din University of London. Profesorul O’Mahony este un prieten al părintelui Eduard Fărtan și împreună au organizat la Heytrop College Londra în 2014 o conferință despre Cardinalul Martir Iuliu Hossu.

Misiunea Română Unită de la Oxford fondată anul acesta de Părintele Eduard Fărtan este o comunitate în curs de formare, încă restrânsă ca număr dar deosebit de inimoasă și cu multă pricepere în cele ale credinței. Caracteristicile acestei Misiuni sunt că cuprinde multe persoane angajate în câmpul studiilor universitare: studenți, doctoranzi sau profesori la facultățile din Oxford; că limba română este vorbită alături de engleză, greacă și alte limbi pentru integrarea tuturor membrilor și a celor interesați și că își propune ca activitățile pastoral-liturgice să fie completate cu o serie de publicații și conferințe pe subiecte de credință, cultură și identitate. Printre membrii fondatori ai Misiunii, care au lucrat activ la întemeierea ei, aș aminti pe familia Anca și Andrei Lambert împreună cu fiul lor Andrei Jr., student la Teologie, pe frații Tereza și Silviu Oprea doctoranzi la Oxford, dar și pe tânărul profesor de litere clasice John Shinkwin, englez prin naștere dar care vorbește și cântă perfect în limba română, îndrăgostit de cultul liturgic bizantin.

La sfârșitul celebrării a avut loc o întâlnire organizativă a celor prezenți în care s-a stabilit ca slujbele românești la Oxford să fie celebrate pentru început lunar și/sau la marile sărbători precum și că publicarea unor materiale liturgice bilingve româno-engleze este de o stringentă necesitate.

Împreună cu psalmistul spunem: ”În Domnul se va lăuda sufletul meu; să audă cei blânzi şi să se veselească. Preamăriţi pe Domnul împreună cu mine şi să înălţăm numele Lui împreună.” (Psalm 33:2-3)

Dr. Sergiu Barna