Joi, 14 octombrie 2021, papa Francisc a primit în audiență o delegație de farmaciști din Italia cu ocazia congresului organizat în aceste zile la Roma pentru această categorie profesională. Papa i-a îndemnat să fie mereu în slujba vieții, să apere dreptul la obiecția de conștiință și să armonizeze capacitatea de înțelegere a bolii cu abilitatea de a-l înțelege pe cel bolnav.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
14 octombrie 2021 – Vatican News
.

Sfântul Părinte a primit joi în audiență o delegație a Societății Italiene de Farmacie Spitalicească și a Serviciilor Farmaceutice ale Întreprinderilor Sanitare cu ocazia congresului pe care l-au organizat în aceste zile la Roma.

Papa Francisc: ”Congresul este mai întâi de toate o ocazie de dialog între voi, dar și o oportunitate pentru a reitera importanța sistemului sanitar public național, element la care nu se poate renunța pentru a garanta binele comun și creșterea socială a unei țări. Toate acestea, în contextul unei pandemii care a schimbat și va continua să schimbe modul de a programa, a organiza și a gestiona sistemul sanitar și sănătatea”.

Papa a vorbit, în continuarea discursului său, despre trei căi de urmat pentru angajamentul asumat de aceste organizații spitalicești. Prima cale se inspiră din parabola Bunului Samaritean, unde cel care oferă găzduire omului rănit se confruntă, asemenea farmaciștilor din spitale, cu ”o rutină cotidiană și o slujire discretă”, departe de ochii oamenilor: ”fără rugăciune și fără iubire, această rutină devine aridă”. A doua cale subliniată de papa Francisc are legătură cu profesionalismul farmacistului spitalicesc, care trebuie să țină în armonie atât specializarea medicală pentru a înțelege boala cât și capacitatea de a-l înțelege pe cel bolnav. În fine, cea de-a treia cale se referă la dimensiunea etică a acestei profesii, atât la nivel personal, cât și la nivel social, făcând recurs, dacă este cazul, chiar la obiecția de conștiință.

Papa Francisc: ”Voi sunteți întotdeauna în serviciul vieții umane. Aceasta poate comporta în anumite cazuri obiecția de conștiință, care nu înseamnă o lipsă de fidelitate față de profesia voastră, dimpotrivă, un semn de fidelitate față de aceasta, dacă are la bază motivații valide. Astăzi, e un pic la modă a gândi că ar fi bine să fie eliminată obiecția de conștiință, dar, uite, aceasta este intimitatea etică a oricărui profesionist al sănătății, iar acest lucru nu se negociază niciodată, este responsabilitatea ultimă a profesioniștilor sănătății. În același timp, [obiecția de conștiință] constituie și un denunț al injustițiilor comise în dauna vieții inocente și lipsite de apărare. Este o temă foarte delicată care cere, de asemenea, o mare competență și rectitudine. În special, asupra avortului am avut ocazia de a reveni recent. Știți că asupra acestui aspect sunt foarte clar: este vorba de omucidere și nu ne este permis să devenim complici. Spunând acestea, adaug că datoria noastră este apropierea: a fi aproape de situațiile concrete, mai ales față de femei, astfel încât să nu se ajungă la a gândi o soluție prin avort, pentru că, în realitate, nu aceasta este soluția. Apoi, după zece, douăzeci, treizeci de ani, viața îți prezintă nota de plată. Trebuie să stai într-un confesional ca să-i înțelegi prețul, atât de dur, al acestui lucru”.

În ceea ce privește dimensiunea etică la nivel social, papa a reiterat că ”strategiile sanitare, îndreptate spre realizarea justiției și a binelui comun, trebuie să fie sustenabile din punct de vedere economic și etic”. În acest sens, ”criteriile de gestiune și cele financiare nu sunt unicul element de luat în considerare. Cultura rebutării nu trebuie să afecteze profesia voastră”, a încheiat papa Francisc.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
14 octombrie 2021 – Vatican News
.