Festivalul Coral Francisc Hubic este organizat anual de Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Își propune să facă cunoscut publicului larg, prin concerte mai ales, muzica corală sacră, în general și a lui Francisc Hubic, în mod special.

Francisc Hubic (1883-1947) a fost compozitor, dirijor, preot greco-catolic și a avut o contribuție deosebită la dezvoltarea muzicii corale românești, de aceea acest festival îi poartă numele. Dincolo de activitatea sa de compozitor, Francisc Hubic a fost dirijor al corului Unirea al Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicoale din Oradea și, în această calitate, de dirijor și compozitor, a introdus Liturghia interpretată de cor și  orchestră în biserici. A fost o activitate de pionierat și o mare contribuție la viața culturală a orașului.

De-a lungul timpului, în festival, care în 2021 a ajuns la a XI-a ediție, au evoluat formații corale locale și naționale. În 2019, la cea de a X-a ediție, cu prilejul Centenarului orădean, a fost invitat Corul Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin și de atunci, Cuvine-se cu adevărat de Francisc Hubic, face parte din repertoriul lor.

În 2021, ediția a XI-a a festivalului este dedicată memoriei compozitorului Sigismund Toduță, de la a cărui dispariție se împlinesc 30 de ani. Va fi organizată o conferința online, pe 14 octombrie ora 10, cu tema „Sigismund Toduță – omagiu la 30 de ani de la trecerea în eternitate”. Conferențiari vor fi Prof. Constanța Cristescu și Mihai Ghircoiaș. Cu acest prilej va fi și un eveniment editorial în cadrul căruia vor fi lansate două caiete de partituri.

Editarea completă a operei lui Francisc Hubic este un obiectiv asumat al festivalului. În acest an, au văzut lumina tiparului „Francisc Hubic – Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor mixt” și „Sigismund Toduță – Liturghia I a Sfântului Ioan Gură de Aur În stilul melodiilor bisericești din Blaj”, ediții îngrijite de Prof. Radu Mureșan.

Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii orădene (prin implicarea Consiliului Județean Bihor,  Filarmonicii de Stat Oradea, Primăriei Oradea, Visit Oradea) va găzdui un regal de muzică corală sub bagheta dirjorului Romeo Râmbu,  joi, 14 octombrie 2021, de la ora 19.

Protagoniștii acestui concert vor fi  soprana Oana Trîmbitas, altista Iulia Merca, tenorul Cristian Mogoșan, alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea. În program, Liturghia Sfantului Ioan Gură de Aur pentru cor și orchestra de Francisc Hubic și Miorita, Baladă Oratoriu pentru soliști, cor mixt și orchestră..

Festivalul coral Francisc Hubic este marcă înregistrată.

Rodica Indig

Consilier cultural EGCO