Papa Francisc a încredințat reconstrucția comunităților creștine din Câmpia Ninive protecției Fecioarei Maria, în timp ce se afla la o biserică profanată și incendiată recent de Statul Islamic. Papa a recitat duminică rugăciunea Angelus la o biserică din Bakhdida, sau Qaraqosh, un oraș aflat la 32 km sud-est de Mosul, ocupat de ISIS în perioada 2014-2016. „Adunarea noastră de astăzi aici arată că terorismul și moartea nu au niciodată ultimul cuvânt. Ultimul cuvânt îi aparține lui Dumnezeu și Fiului Său, învingător al păcatului și al morții”, a spus Sfântul Părinte la biserica siriană catolică a Neprihănitei Zămisliri. „Chiar și în mijlocul devastărilor terorismului și războiului, putem vedea, cu ochii credinței, triumful vieții asupra morții.” Pontiful a spus că a fost emoționat de mărturiile împărtășite de creștinii din regiune devastată cândva de Statul Islamic, în special de cea a creștinei Doha Sabah Abdallah.

„În dimineața zilei de 6 august 2014, orașul Bakhdida a fost trezit de zgomotul bombardamentului. Știam cu toții că ISIS venea peste noi și că cu trei săptămâni înainte a invadat orașele și satele yazidilor și i-a tratat cu cruzime. Așa că am fugit din oraș, părăsindu-ne casele; după două sau trei zile ne-am întors, susținuți de credința noastră puternică și cu convingerea că, fiind creștini, suntem pregătiți de martiriu”, a spus ea. „În acea dimineață eram ocupați cu lucrurile obișnuite și copiii se jucau în fața caselor noastre, când s-a întâmplat un accident care ne-a forțat să ieșim. Am auzit o explozie și am fugit din casă. Vocile copiilor tăcuseră în timp ce țipetele adulților creșteau. Mi s-a spus despre moartea fiului meu și a vărului său și a tânărului vecin care se pregătea pentru căsătorie.” Femeia irakiană a adăugat: „Puterea noastră vine fără îndoială din credința în Înviere, izvor de speranță. Credința îmi spune că copiii îmi sunt în brațele lui Isus Cristos Domnul nostru. Iar noi, supraviețuitorii, încercăm să îl iertăm pe agresor, deoarece Învățătorul nostru Isus și-a iertat călăii. Imitându-l în suferințele noastre, mărturisim că iubirea este mai puternică decât orice.”

Papa Francisc a spus că cuvintele lui Doha Sabah Abdallah despre iertare l-au atins profund. „Drumul către o recuperare completă poate fi încă lung, dar vă rog, vă rog, să nu vă descurajați. Este nevoie de capacitatea de a ierta, dar și de curajul de a nu renunța”, a spus el. Biserica în care a avut loc întâlnirea cu creștinii din zonă a fost recent complet restaurată după ce a fost arsă de Statul Islamic. O nouă statuie mariană sculptată de un artist creștin local a fost așezată în ianuarie deasupra clopotniței bisericii Neprihănitei Zămisliri. „Acum este momentul să reconstruim și să începem din nou, bazându-ne pe harul lui Dumnezeu, care călăuzește destinele tuturor indivizilor și popoarelor”, a spus Papa. „Nu sunteți singuri! Întreaga Biserică este aproape de voi, cu rugăciuni și caritate concretă.”

Înainte de remarcile Papei, Patriarhul siriac Ignatius Youssef III Younan de Antiohia a mulțumit organizațiilor caritabile catolice care au ajutat la reconstruirea bisericilor și caselor distruse din regiune, permițându-le creștinilor să se întoarcă. El a menționat Kirche in Not, L’Œuvre d’Orient, Cavalerii lui Columb și guvernul maghiar. „Mulțimea care v-a întâmpinat, ca părinte și păstor, face parte din acei creștini care au fost dezrădăcinați în 2014 din casele lor din Qaraqosh, Bartella, Baashika, Karemless și alte sate din câmpiile Ninive”, a spus PF Younan. „Aici, în Câmpiile Ninive, o țară biblică, în luna august 2014, mii de creștini, cu Episcopii, preoții și persoanele consacrate, au fost, din cauza credinței lor, dezrădăcinați din pământul lor și forțați să caute refugiu în Kurdistan”, a explicat el. Și a adăugat: „Suntem mândri că, în ciuda ororilor persecuției, credincioșii prezenți aici, împreună cu refugiații și familiile lor de la distanță, au rămas fideli iubirii lor neclintite pentru Evanghelia păcii și a dreptății, urmând exemplul strămoșilor lor eroici”.

Suveranul Pontif a spus că este timpul „refacerii nu doar a clădirilor, ci și a legăturilor din comunitate”. Papa s-a rugat la Angelus cu creștinii prezenți și a adăugat că este recunoscător pentru curajul mamelor și al tuturor femeilor din Irak, rugându-se ca femeile din Irak să fie respectate, protejate și să li se ofere oportunități. „Când am ajuns cu elicopterul, am văzut statuia Mariei pe această biserică a Neprihănitei Zămisliri. I-am încredințat renașterea acestui oraș. Fecioara nu numai că ne protejează de sus, ci vine la noi cu o iubire de mamă”, a spus el. „Statuia ei de aici a avut parte de maltratare și lipsă de respect, totuși chipul Maicii Domnului continuă să ne privească cu dragoste. Căci așa fac mamele: consolează, mângâie și dau viață.” Papa i-a încurajat pe creștinii irakieni să „nu își piardă speranța”, îndemnându-i să nu înceteze niciodată să ceară mijlocirea sfinților.

„Să nu încetăm să ne rugăm pentru convertirea inimilor și pentru triumful unei culturi a vieții, a reconcilierii și a iubirii fraterne, respectând diferențele, diferitele tradiții religioase, în efortul de a construi un viitor de unitate și colaborare între toate persoanele de bunăvoință.”

Sursa: www.catholica.ro