«În fiecare zi mă gândesc la situația foarte gravă din Israel și Palestina. Sunt aproape de toți cei care suferă, palestinieni și israelieni. Îi îmbrățișez în acest moment întunecat. Și mă rog foarte mult pentru ei. Faceți să înceteze armele, ele nu vor aduce niciodată pacea, și nu îngăduiți extinderea conflictului! Ajunge! Ajunge, fraților, ajunge!»: acest însuflețit apel a fost adresat de Sfântul Părinte, duminică, 12 noiembrie a.c., după rugăciunea antifonului marian „Îngerul Domnului”, din Piața Sf. Petru.

Papa Francisc a continuat cu un apel forte, clar, spunând: «În Gaza, răniții să fie salvați imediat, civilii să fie protejați, mult mai mult ajutor umanitar să ajungă la această populație epuizată. Eliberați ostaticii, printre care se află mulți bătrâni și copii. Fiecare ființă umană – fie că aparține creștinilor, evreilor sau musulmanilor – indiferent de popor sau religie, fiecare ființă umană este sacră, este prețioasă în ochii lui Dumnezeu și are dreptul să trăiască în pace. Să nu ne pierdem speranța: să ne rugăm și să lucrăm neobosit pentru ca simțul umanității să prevaleze asupra durității inimilor. »

Aproape de suferințele dragului popor sudanez
De asemenea, pontiful a făcut apel la pace în Sudan, unde are loc, de câteva luni, „un război civil care nu dă semne de încetare și care provoacă numeroase victime, milioane de persoane strămutate în interiorul țării și refugiate în țările vecine, precum și o situație umanitară foarte gravă”. «Sunt aproape de suferința dragului popor sudanez și fac un apel din inimă către liderii locali pentru a facilita accesul ajutoarelor umanitare și pentru a lucra la găsirea unor soluții pașnice, cu contribuția comunității internaționale. Să nu-i uităm pe acești frați ai noștri care sunt în încercare» – a spus Sfântul Părinte.

Să nu uităm de Ucraina, atât de chinuită
Papa Francisc nu i-a uitat nici pe ucraineni. Salutându-i cu afecțiune pe participanții la pelerinajul credincioșilor ucraineni și al călugărilor bazilieni, pontiful a spus: „…văd acolo steaguri ucrainene; ați venit din diferite țări pentru a celebra al patrulea centenar al martiriului sfântului Iosafat. Mă rog împreună cu voi pentru pace în țara voastră chinuită. Frați și surori, să nu uităm de Ucraina, atât de chinuită!”

Ne rugăm pentru Conferința de la Dubai privind schimbările climatice, COP28
Sfântul Părinte a amintit, totodată, că  în urmă cu doi ani, a fost lansată Platforma de acțiune Laudato Si’, spunând: «Le mulțumesc celor care s-au alăturat acestei inițiative și îi încurajez să continue pe calea convertirii ecologice. În acest sens, ne rugăm pentru Conferința de la Dubai privind schimbările climatice, COP28, care se apropie».

Vatican News – A. Mărtinaș