Argument la realizarea unui scurt documentar

La solicitarea și cu binecuvântarea Preasfinției Sale, Virgil Bercea, episcopul nostru, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a realizat un scurt film documentar despre Valeriu Traian Frențiu, Fericit. Se împlinește un an de la beatificarea de către Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj, a celor șapte episcopi martiri greco-catolici.

Prin acest scurt material dorim să ținem vie amintirea episcopului Valeriu Traian Frențiu care a păstorit vreme de peste două decenii și jumătate Eparhia de Oradea. Au fost, pe de o parte, ani buni, de înflorire a Bisericii Greco-Catolice, dar și ani  în care s-a suferit, ani de martiriu și jertfă.

Ne aplecăm cu venerație mulțumind episcopilor beatificați pentru tot ceea ce ei ne-au dăruit: această ” prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire”, cum spunea Sfântul Părinte.

Și nu în ultimul rând, ne dorim să ne rugăm lor, ”ori de câte ori  va fi nevoie de scrutat o teamă, de biruit o șovăială, de întărit o convingere, de asigurat  o izbândă.”

A fost o sarcină dificilă să sintetizăm în câteva cuvinte, să transpunem în câteva minute, o viață de apostolat în slujba Bisericii, o viață de ctitor, o viață de mecena, dar și mai greu, o viață de martiriu. Am ales acele fotografii, din câte s-au mai păstrat după tăvălugul comunist, care să marcheze cel mai bine principalele momente din viața marelui ierarh: anii de formare, anii de episcopat la Lugoj și Oradea, de administrator apostolic, dar și principale realizări: renovarea catedralelor, construirea de noi biserici și case parohiale, Stațiunea Stâna de Vale, Pio Romeno, Academia Teologică și clădirea Seminarului, Școala Normală, viața pastorală. Sunt fragmente sincopate dar care reașază principale momente din viața și activitatea marelui păstor. De asemenea, ne-am îngrijit ca imaginile și cuvintele alese să fie puternice, să creeze spațiu în sufletul și mintea noastră. Ne-am dorit ca acestea să fie mai puțin despre locuri, cât mai mult despre oameni. Despre Ei, aceste modele, aceste coloane ale Bisericii. Firește, nu am epuizat tot materialul fotografic și de arhivă. Doar că selecția am gândit-o în perspectiva unui tot vizual cât mai coerent.

Coloana sonoră este realizată folosind două piese de muzică corală ale compozitorului Francisc Hubic : ”Floricica” și ”Cuvine-se cu adevărat” (fragment din Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur). Alegerea a fost motivată de faptul că episcopul Valeriu Traian Frențiu a susținut introducerea muzicii corale acompaniată de orchestră în serviciul liturgic, l-a susținut pe compozitorul Francisc Hubic. Mulțumim Corului Național de Cameră ”Madrigal-Marin Constantin” pentru că ne-au dat acordul să folosim inegalabila lor interpretare, dar și pentru că au fost prezenți anul trecut la festivalul Francisc Hubic făcând să răsune în Catedrala din Oradea piese ale cunoscutului nostru compozitor.

Și am mai sperat, prin acest documentar, să spunem lumii și Fericit episcopului Valeriu Traian că nu a fost uitat, că Biserica Lui, realizările lui, moștenirea Lui, sunt vii, sunt continuate și puse în slujba și lumina Adevărului.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu că am putut duce la capăt acest proiect închinat unuia dintre cei mai mari oameni ai Eparhiei de Oradea și primului care a fost ridicat la rangul de Fericit, intrând în cinul sfinţilor.

Îi mulțumim Preasfinției Sale pentru tot suportul, grija și încrederea acordate.

Și nu în ultimul rând, mulțumim întregii echipe care a lucrat cu acribie la realizarea materialului, fiecăruia în parte, cu respect și recunoștință, respectiv :

text: Otilia Bălaș; voce: pr. Claudiu Ardelean; documentare fotografică și film: Eugen Ivuț, Ovi D. Pop, Constantin Demeter; montaj: Andra Aron.

Sperăm că Fericit Valeriu Traian Frențiu ne privește din cer, în vesmânt de lumină și ne binecuvântează. Pe noi pe toți, dar și Oradea, orașul în care petrecut mai bine de un sfert de veac …

Rodica Indig – coordonator al proiectului ”Valeriu Traian Frențiu, Fericit”