Vaticanul a anunțat joi că, din cauza situației medicale cauzată de coronavirus, cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional, programat să aibă loc la Budapesta în septembrie a.c., a fost mutat pe anul 2021. O declarație a directorului biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, informa pe 23 aprilie că decizia mutării adunării de opt zile din toamna acestui an a fost luată de Papa Francisc împreună cu Episcopii maghiari și Comitetul Pontifical pentru Congresele Euharistice Internaționale.

Programul evenimentului din 13-20 septembrie includea Liturghii, rugăciuni, cateheză și discuții, precum și evenimente culturale și spirituale, în capitala Ungariei. Un simpozion de trei zile, cu alocuțiuni despre Euharistie, susținute de diverși teologi, ar fi trebuit să prefațeze deschiderea Congresului. Papa Francisc a fost invitat să viziteze Ungaria pe durata evenimentului, la inițiativa președintelui Ungariei, János Áder, care i-a înmânat invitația în timpul unei întâlniri ce a avut loc în februarie a.c. Vaticanul nu a făcut nici un anunț oficial despre o călătorie papală la Budapesta, dar în timpul unei alocuțiuni la rugăciunea Angelus, din 15 decembrie 2019, Papa Francisc a cerut rugăciuni pentru succesul Congresului Euharistic Internațional. „De mai bine de un secol, Congresele Euharistice ne amintesc că Euharistia este în centrul vieții Bisericii”, a spus Pontiful. „Ne rugăm ca evenimentul euharistic de la Budapesta să încurajeze procesele de reînnoire în comunitățile creștine”, a continuat el, „pentru ca mântuirea – a cărei sursă este Euharistia – să fie tradusă într-o cultură euharistică aptă să inspire bărbații și femeile de bună voință în domeniile carității, păcii, familiei, îngrijirii creației.”

Congresul Euharistic Internațional a început în Franța, în 1881, cu scopul de a încuraja devotamentul față de Euharistie și de a spori înțelegerea acestui Sacrament de către numeroșii catolici din țară. A continuat să aibă loc la fiecare câțiva ani într-un oraș diferit și a traversat globul, având loc în Ierusalim, Nairobi, Melbourne, Coreea, SUA și în toată Europa. Cel mai recent Congres a avut loc la Cebu, Filipine, în 2016. La Congres au participat 12.000 de persoane, plus milioane de persoane la Liturghiile asociate Congresului. Ungaria a găzduit ultima dată Congresul Euharistic în 1938. Evenimentul își propune să dea mărturie despre Prezența Reală a lui Isus Cristos în Euharistie și să promoveze o mai bună înțelegere a Liturghiei și a Euharistiei în viața Bisericii. Congresul este de obicei organizat la fiecare patru ani.

Sursa:www.catholica.ro