Douăzeci și patru de țări au fost consacrate miercuri, 25 martie 2020, Inimii Preasfinte a lui Isus și Inimii Neprihănite a Mariei, la Sanctuarul Fecioarei de Fatima din Portugalia. Într-o ceremonie care a inclus recitarea Rozariului și a unei Litanii prin care se cerea Preasfintei Fecioarei Maria să se roage pentru cei care suferă, Episcopul de Fatima, Cardinalul Antonio Marto, a reînnoit consacrarea Portugaliei și a Spaniei lui Isus și Mariei, și a adăugat numele a douăzeci și două alte țări.

În răspuns la pandemia de coronavirus, Conferința Episcopală Portugheză a anunțat săptămâna trecută că va reconsacra Portugalia lui Cristos și Maicii Sale, în seara zilei de 25 martie. La scurt timp după anunț, Conferința Episcopală Spaniolă a cerut ca și țara lor să fie consacrată în cadrul aceleiași celebrări. Episcopii portughezi au invitat atunci capii altor Conferințe Episcopale naționale să ceară să fie adăugate și națiunile lor. Celelalte 22 de țări consacrate la cererea Conferințelor lor Episcopale sunt: Albania, Bolivia, Columbia, Costa Rica, Cuba, Slovacia, Guatemala, România, Republica Moldova, Ungaria, India, Mexic, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Polonia, Kenya, Republica Dominicană, Tanzania, Timorul de Est și Zimbabwe.

Cardinalul s-a rugat și pentru „copii, bătrâni și cei mai vulnerabili”, cerându-i Preasfintei Fecioare Maria să mângâie „medicii, asistentele, lucrătorii din domeniul sanitar și infirmierii voluntari. Susține familiile și întărește-ne în civism și solidaritate”. Cardinalul a amintit faptul că Sfinții Francisco și Jacinta Marto, copiii păstori cărora le-a apărut un înger și apoi Preasfânta Fecioară Maria în 1916 și 1917, s-au numărat amândoi între victimele pandemiei gripei spaniole.

Cardinalul s-a rugat ca sfinții să mijlocească pentru „atât de mulți bolnavi care, în aceste zile și într-un mod profund, experimentează singurătatea în izolarea la care sunt supuși”. Într-o declarație, Conferința Episcopală din Portugalia a arătat că acum 36 de ani, în 25 martie 1984, Sf. Papă Ioan Paul al II-lea a consacrat întreaga lume Inimii Neprihănite a Mariei. În Spania, peste 3.600 de oameni au murit din cauza coronavirusului, în timp ce în Portugalia aproape 3000 sunt infectați și aproape 50 au murit. Peste 21.000 de oameni au murit în întreaga lume în urma îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

Sursa: www.catholica.ro