Departamentul vatican pentru sfera liturgică a publicat vineri îndrumări pentru Episcopi și preoți în vederea celebrării Săptămânii Sfinte, a Triduumului și a Paștelui în timpul pandemiei coronavirusului. Documentul recomandă Episcopilor să amâne acele celebrări care pot fi amânate. De asemenea, indică modul în care preoții și Episcopii pot oferi acele celebrări care nu pot fi mutate ca timp, precum Paștele, în acele locuri din lume unde celebrările publice sunt suspendate din motive de siguranță.

Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a publicat „indicațiile generale” după ce a primit întrebări de la mai mulți Episcopi, din lumea întreagă. Decretul a fost semnat de prefectul Congregației, Cardinalul Robert Sarah, și de secretar, Arhiepiscop Arthur Roche, și a fost autorizat „prin mandatul Pontifului Suprem, doar pentru anul 2020”, ceea ce înseamnă că recomandările nu pot fi utilizate în anii viitori. „Paștele este inima întregului an liturgic și nu este pur și simplu o sărbătoare printre altele”, afirmă documentul, dar și că Triduumul pascal „nu poate fi transferat într-o altă perioadă de timp”.

Documentul Congregației mai spune că Episcopul are puterea de a amâna Liturghia crismei din Săptămâna Mare. Triduumul pascal înseamnă cele trei zile care conduc la Duminica Învierii, inclusiv. Începe în seara Joii Mari și se încheie în seara Duminicii Paștelui. Decretul dispune ca, în locurile în care există restricții din partea autorităților civile și bisericești, Episcopul, de comun acord cu Conferința Episcopilor, să ofere liturgiile Triduumului pascal în Catedrală, iar preoții să le celebreze în parohiile lor, fără prezența fizică a credincioșilor.

„Credincioșii trebuie să fie informați despre orele celebrărilor, astfel încât să se poată uni în rugăciune din casele lor”, se spune în document, adăugându-se că transmisiile de televiziune sau prin internet, în direct, sunt de ajutor în această situație. Diecezele și Conferințele Episcopilor ar trebui să ofere resurse pentru a sprijini familiile și persoanele în rugăciunea personală, se adaugă. Documentul oferă și câteva sugestii privind oferirea unor celebrări speciale de către preoți și Episcopi. Toți preoții pot oferi Liturghia Cinei Domnului din Joia Mare într-un loc potrivit, fără public, se spune, dar spălarea picioarelor, care este deja opțională, ar trebui să fie omisă.

Procesiunea cu Preasfântul Sacrament de la sfârșitul Liturghiei ar trebui să fie omisă și Preasfântul Sacrament să rămână în tabernacol. Celebrarea din Vinerea Mare a Patimii Domnului poate fi făcută în Catedrale și în biserici parohiale, afirmă Congregația, iar rugăciunile universale trebuie să includă o intenție pentru bolnavi, pentru morți și pentru cei care se simt pierduți și consternați în actualul context. Îndrumările spun că Vigilia pascală poate fi oferită numai în Catedralele și în bisericile parohiale „unde și în măsura în care există posibilitatea reală de a face acest lucru, după cum stabilesc cei responsabili”.

Pregătirea și aprinderea focului în timpul începutului solemn al Vigiliei este omisă, continuă Congregația pentru Cultul Divin. Lumânarea pascală este aprinsă, se sare peste procesiune și urmează Exsultet-ul. Liturghia se desfășoară ca de obicei, excepție liturgia baptismală, unde „este necesară reînnoirea promisiunilor de la Botez”, se explică. Documentul prevede că „cei care nu au absolut nici o posibilitate de a se uni cu Vigilia pascală sărbătorită într-o biserică ar trebui să se roage cu Oficiul lecturilor pentru Duminica Paștelui”. Procesiunile și alte devoțiuni ale evlaviei populare care au loc de obicei în timpul Săptămânii Mari și al Triduumului pascal pot fi transferate de Episcopul diecezan în alte zile din an, cum ar fi 14 și 15 septembrie.

Sursa: https://www.catholica.ro