Papa Francisc l-a numit pe Cardinalul Matteo Zuppi, Arhiepiscop de Bologna, Președinte al Conferinței Episcopale Italiene. Anunțul a fost făcut de către Cardinalul Gualtiero Bassetti, Arhiepiscop de Perugia-Pieve, care a citit decretul Sfântului Părinte. În dimineața zilei de marți 24 mai, episcopii reuniți pentru cea de-a 76-a Adunare Generală au procedat la alegerea noului președinte al CEI (Conferința Episcopală Italiană), conform statutului prevăzut.

Cardinalul Matteo Maria Zuppi s-a născut la Roma, în data de 11 octombrie 1955, al cincilea dintre cei șase fii. În 1973, fiind elev al Liceului Virgiliu, îl cunoaște pe Andreea Riccardi, fondatorul Comunității Sant’Egidio, și începe să frecventeze comunitatea și să colaboreze la activitățile propuse de aceasta în slujirea celor marginalizați: de la școlile populare pentru copii marginalizați din cartierele sărace din jurul Romei, la inițiative pentru bătrânii singuri și care nu erau autosuficienți, pentru imigranți și cei fără adăpost, până la cele pentru bolnavii în stadiu terminal și oamenii străzii, pentru persoanele disabile și dependenții de droguri, pentru cei din închisori și victimele conflictelor; de la activitățile ecumenice pentru unitatea creștinilor la cele pentru dialogul interreligios concretizate în Întâlnirile de la Assisi.

La 22 de ani, după ce a absolvit Facultatea de Litere și Filozofie la Universitatea Sapienza, cu o teză în Istoria creștinismului, intră în seminarul Diecezei de Palestrina, urmând cursurile de pregătire pentru preoție la Universitatea din Lateran, unde obține Bacalaureatul în Teologie.

Hirotonit preot pentru Dieceza de Palestrina în 9 mai 1981 de către Episcopul Renato Spallanzani, este numit imediat vicarul parohului Bazilicii romane Sfânta Maria din Trastevere, Monseniorul Vincenzo Paglia, succedându-i în anul 2000 timp de zece ani. Încardinat în Dieceza de Roma în 15 noiembrie 1988, din 1983 până în 2012 este și rectorul Bisericii Sfânta Cruce – Lungara și membru consiliului presbiterial diecezan din 1995 până în 2012.

În 31 ianuarie 2012, Benedict al XVI-lea îl numește episcop titular de Villanova și auxiliar al Diecezei de Roma (pentru Sectorul Centru). Este sfințit episcop în 14 aprilie același an, prin impunerea mâinilor Eminenței Sale Cardinal Agostino Vallini, alegându-și ca motto: Gaudium Domini fortitudo vestra! (Bucuria Domnului este puterea ta)

În data de 27 octombrie 2015, Papa Francisc îl numește la conducerea Diecezei de Bologna și în 5 octombrie 2019 îl crează cardinal cu titlul de Sant’Egidio. (Sursa: chiesacattolica.it)

Cardinalul Matteo Zuppi este un apropiat al Eparhiei de Oradea și al Preasfințitului Virgil Bercea, ambii fiind foarte implicați în diferitele activități ale Comunității Sant’Egidio, precum și în diferitele întâlniri pregătitoare pentru Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

Biroul de Presă