Joi, 24 octombrie, de la ora 18:30, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj va avea loc o manifestare dedicată memoriei celor care și-au pierdut viața sau care au suferit în timpul prigonirii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. O slujbă de pomenire, comunicări pe tema suferinței Bisericii Române Unite în perioada prigoanei comuniste, un recital de muzică religioasă și o expoziție tematică fac parte din programul anunțat de organizatori, Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco Catolici (AGRU) Blaj.

Evenimentul, numit generic „Credința noastră este viața noastră”, după crezul de viață al Fericitului Episcop Iuliu Hossu, va debuta cu o slujbă de pomenire pentru odihna veșnică a credincioșilor greco-catolici morți pentru credință în timpul prigoanei comuniste.

Pr. dr. Cristian Barta, Vicar general al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, va prezenta comunicarea „Perioada prigoanei Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, piatră de încercare pentru credință”, iar Prof. univ. dr. Ion Buzași va vorbi despre „Poezia carcerală – Poeți preoți greco-catolici”.

Manifestarea va fi urmată apoi de un program de muzică religioasă, susținut de cunoscuta cântăreață Veta Biriș.

În cadrul evenimentului de joi, participanții vor putea viziona o expoziție de documente, scrisori și acte (originale), care au aparținut unor mari personalități ale Bisericii Greco-Catolice, precum Timotei Cipariu, Mitropolit Ioan Vancea, Mitropolit Victor Mihaly de Apșa, Mitropolit Alexandru Nicolescu, Canonicul Ioan Micu Moldovan, Mitropolit Vasile Suciu, Episcop Ioan Suciu și alții.

Printre participanți se vor afla și episcopii greco-catolici români, care se reunesc în această perioadă, la Blaj, în sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma.

Manifestarea „Credința noastră este viața noastră” este organizată de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco Catolici (AGRU) Blaj.

Radio Blaj intenționează să transmită în direct (și apoi înregistrat) acest eveniment.

Nicu Goga

Sursa:radioblaj.ro