Expozițiile pe care Episcopia Română Unită Cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, le organizează de Noaptea muzeelor 2019, sunt expoziții care țin deopotrivă de trecutul și de prezentul Bisericii Greco-Catolice.

Expoziția „Valeriu Traian Frențiu”, găzduită în Cripta Catedralei „Sf. Nicolae” din Oradea, a fost inaugurată pe 24 aprilie a.c., cu prilejul împlinirii a 144 de la nașterea Înaltului Ierarh, în cadrul unui moment comemorativ. A fost realizată de doamna Rodica Indig, consilier cultural EGCO și ipod. Eugen Ivuț, secretar episopal. Potrivit organizatorilor:

„În această expoziție am încercat să aducem câteva obiecte ale Preasfințitului Frențiu, pentru a evidenția latura sa spirituală și cea de ctitor, el fiind un reper al credinței și românității. Sunt foarte multe antimise ale Preasfinției Sale, care datează din timpul regelui Ferdinand, al regelui Carol al II-lea, respectiv Papa Pius al XI-lea și al XII-lea. De asemenea, sunt două hrisoave, care au fost semnate în 1926, la sfințirea Bisericii Greco-Catolice din Beliu, respectiv în 1939, când s-a sfințit Capela „Frențiu” din Cimitirul orădean „Rulikowski”. De asemenea, trebuie să ne amintim că PS Frențiu a fost un mare ctitor al Eparhiei de Oradea; numai până în anul 1938 a sfințit 64 de biserici pe întreg cuprinsul Eparhiei, unele nou construite, altele renovate sau restaurate. Expoziția cuprinde și o serie de fotografii care, bineînțeles nu epuizează întreaga sa viață, dar, uitându-ne peste ele putem descoperi marile proiecte de care Înaltul Ierarh s-a ocupat - Stâna de Vale, Colegiul Pio Romeno din Roma - și putem vedea o fotografie în care este alături de ceilalți episcopi martiri, foarte probabil în 1948, când Conferințele Episcopale le-a organizat aici, la Oradea, încercând să schimbe soarta Bisericii Greco-catolice. Avem un veșmânt arhieresc, o vitrină care cuprinde Evanghelia și Potirul primite la 25 de ani de episcopat de la Capitlulul General din Oradea și mai avem Orologhionul episcopului Valeriu Traian Frențiu, o ediție din 1843, una dintre cele mai vechi cărți pe care le avem de la el. Dacă e să vorbim despre lucruri inedite, expoziția cuprinde mănușile de ceremonie ale episcopului Frențiu și o fotografie în care se vede că folosea aceste mânuși. Totodată, înscrisuri originale cu semnătura Preasfințitului Frențiu și blazonul Praesfinției sale. Nu lipsește, bineînțeles, cârja episcopală. Sunt obiecte din perioade diferite, sincopate, dar am încercat să contruim un întreg în ceea ce privește viața și activitatea episcopului Valeriu Traian Frențiu”.

Noaptea muzeelor orădene, eveniment internațional patronat la Oradea de Muzeul Țării Crișurilor se desfășoară în acest an pe 18/19 mai a.c., între orele 19.00 – 01.00, sub genericul „Muzeele orădene împreună”.

Vă așteptăm!