Papa Francisc va celebra în România 3 Sfinte Liturghii, la Bucureşti, Şumuleu Ciuc şi Blaj, potrivit anunţului făcut pe 25 martie a.c. de Biroul de presă al Sfântului Scaun. În cele trei zile ale şederii sale în România, pe lângă întâlnirile cu comunitățile catolice locale, Sfântul Părinte va avea întâlniri la București cu autorităţile, cu societatea civilă și corpul diplomatic, cu Patriarhul Daniel și Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române; la Iași, cu tinerii și familiile; la Blaj, cu comunitatea rom. În cadrul acestor întâlniri, Suveranul Pontif va rosti 3 discursuri și 3 omilii.

La Conferința de presă organizată la București tot luni, 25 martie a.c., de Comisia națională de pregătire a vizitei Papei Francisc în România, din cadrul Conferinței Episcopilor din România, PS Mihai Frățilă – președintele Comisiei – a subliniat valențele ecleziale ale vizitei, a explicat logo-ul oficial al vizitei și s-a oprit asupra ceremoniei beatificării celor 7 episcopi greco-catolici martiri, care va avea loc pe 2 iunie, pe Câmpia Libertății de la Blaj: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Pr. Daniel Bulai – responsabil cu organizarea celebrărilor liturgice – a descris ceremoniile religioase pe care le va prezida Sfântul Părinte, iar Pr. Wilhelm Dancă – responsabil național cu mass-media – a prezentat pe scurt programul vizitei, și a informat despre centrele de presă care vor fi amenajate în oraşele vizitate de Papa şi despre acreditări, care vor începe pe 15 aprilie. Acreditările se vor face la Preşedinţia României, iar jurnaliştii care doresc să se acrediteze pentru zborul de întoarcere a Papei Francisc la Roma, se vor acredita la Vatican, detalii fiind comunicate ulterior de către Sfântul Scaun. Pr. Dancă a subliniat, de asemenea, că toți cei care doresc vor putea să participe la vizita Papei Francisc în România, permisul de acces fiind necesar doar în zona de proximitate a Sfântului Părinte, în rest accesul fiind liber.

Următoarea conferință de presă a Comisiei naționale de pregătire a vizitei Papei Francisc în România, din cadrul Conferinței Episcopilor din România, va avea loc în prima parte a lunii aprilie.

Pr. Wilhelm Dancă
Comisia națională de pregătire a vizitei Papei Francisc