Suntem aici pentru un vis: acela de iubi precum ne-a iubit Isus: a spus Papa Francisc la deschiderea celei de a XXXIV Zile Mondiale a Tineretului, care se desfășoară de la la 22 la 27 ianuarie 2019, în Panama, cu participarea a 250 de mii de tineri din întreaga lume. România purtat joi, 24 ianuarie a.c., în cadrul Sfintei Liturghii inugurative icoana mariană a Întâlnirii Mondiale a Tineretului 2019, dedicată Sfintei Fecioare Maria. La eveniment participă din partea României 40 tineri, însoțiți de însoțiți de  episcopul romano-catolic de Oradea, PS László Böcskei. Printre aceștia, pr. Cristian Bălănean, singurul participant al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

«Ziua Mondială a Tineretului este, încă o dată, o sărbătoare a bucuriei şi a speranţei pentru Biserica Întreagă şi pentru lume, o importantă mărturie de credinţă», le-a spus papa Francisc tinerilor  în cadrul ceremoniei de deschidere a ZMT, care a avut loc în parcul „Campo Santa Maria la Antiguaˮ din Cinta Costera, la ora locală 17.00 (în România ora 00.00).

Potrivit Vatican News, Papa Francisc i-a îndemnat pe tineri să aibă un vis comun:
„Există multe diferenţe între noi, vorbim diferite limbi, ne îmbrăcăm diferit însă, vă rog, să încercăm să avem un vis comun, le-a spus papa Francisc tinerilor, referindu-se la Isus, «un vis semănat de Dumnezeu Tatăl cu încrederea că va creşte şi va trăi în fiecare inimă». Un vis care «curge în venele noastre, face să tresalte inima ori de câte ori ascultăm cuvintele pe care Isus le spune discipolilor în testamentul său: Să vă iubiţi unii pe alţii. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii»ˮ.

În același cuvânt de învățătură al deschiderii ZMT 2019, Pontiful le-a amintit tinerilor de sfântul Oscar Romero, care obişnuia să spună: „Creştinismul nu este o sumă de adevăruri de crezut, de legi de respectat sau de interdicţii. Creştinismul este o Persoană care m-a iubit mult, care doreşte şi cere iubirea mea. Creştinismul este Cristosˮ. Ziua Mondială a Tineretului, a continuat Papa Francisc, este astfel invitația adresată tuturor tinerilor din lume de a „duce mai departe visul pentru care Isus şi-a dat viaţa, vis care înseamnă a iubi cu aceeaşi iubire cu care El ne-a iubitˮ.

Succesiv, citim pe Vatican News, Papa Francisc a iniţiat un dialog liber cu tinerii prezenți în Panama, reflectând asupra „a ceea ce ne ţine uniţi; asupra a ceea ce ne împinge să ne întâlnim, spunând că  răspunsul constă în «a şti cu certitudine că am fost iubiţi cu o iubire profundă pe care nu vrem şi nu trebuie să o ţinem ascunsă, o iubire care ne provoacă să răspundem în acelaşi fel: cu iubire».

Papa Francisc: «Este iubirea Domnului care inspiră creştere şi nu căderi, împăcare şi nu restricţii, oportunităţi în loc de condamnări, viitor mai mult decât trecut. Este iubirea tăcută a mâinii întinse  în slujire şi în dăruire. Nu vă temeţi să iubiţi, nu vă temeţi de această iubire concretă, de această iubire plină de duioşie, care slujeşte, care-şi dă viaţa».

În cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a XXIV-a ediţii a Zilei Mondiale a Tineretului, patru participanţi, din continentul american, i-au prezentat pe cei opt sfinţi patroni ai întâlnirii mondiale din Panama: sfântul Oscar Romero, «păstor care însoţeşte» şi sfântul José Sánchez del Rio; sfântul Martin de Porres şi sfânta Roza din Lima, prima sfântă din America; sfântul Ioan Bosco, «dar de lumină pentru tineri» şi fericita Maria Romero, călugăriţă care şi-a pus viaţa în slujba celor săraci; sfântul Ioan Paul al II-lea, care a arătat lumii «chipul tânăr al lui Cristos» [fiind de fapt inițiatorul acestor Zile Mondiale ale Tinerilor] şi sfântul Juan Diego».

Papa a amintit recentul Sinod al episcopilor dedicat tinerilor invitând la trezirea tinereţii Bisericii. «Nu suntem aici, nu sunteţi aici pentru a crea o Biserică paralelă puţin mai distractivă sau ‘cool în cadrul unui eveniment pentru tineri, cu câteva elemente decorative» - a spus Papa în Panama, la începutul discursului de la deschidere, citând documentul final al Sinodului episcopilor dedicat tinerilor, în care, la numărul 60, se spune - Dorim să regăsim şi să retrezim împreună cu voi noutatea continuă şi tinereţea Bisericii deschizându-ne faţă de noi Rusalii. «Însă, a explicat Succesorul lui Petru, acest lucru este posibil doar dacă ştim să mergem împreună, ascultându-ne şi completându-ne reciproc; dacă ştim să dăm mărturie, vestindu-l pe Domnul prin slujirea concretă a fraţilor»ˮ.

Vă amintim că puteți urmări în direct transmisiunile live de la ZMT din Panama pe canalul Youtube Vatican Media și puteți trăi împreună cu tinerii România experiența minunată la care iau parte, prin intermediul paginii De Facebook Ziua Mondială a Tineretului.

Birou de Presă EGCO și Vatican News