Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tăuˮ este tema celei de a XXXIV-a Zilei Mondiale a Tinerilor (ZMT), care se desfășoară de la 22 la 27 ianuarie a.c., în statul Panama, cu participarea a peste 200 de mii de tineri pelerini din întreaga lume. Tema întâlnirii se inspiră din răspunsul Sfintei Fecioare Maria la chemarea lui Dumnezeu, relatat în Evanghelia după Luca (1, 38). La Întâlnirea Mondială a Tineretului va sosi și Papa Francisc, care și-a început în această dimineață, 23 ianuarie a.c. călătoria apostolică spre Panama.

Potrivit paginii oficiale în limba română a Zilei Mondiale a Tineretului 2019, „din România participă un grup de 40 de pelerini dintre care opt preoți însoțiți de PS László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea, care va susține pe parcursul acestor zile catehezele în limba română. Tinerii provin din mai multe dieceze și eparhii ale țării și sunt coordonați de Oficiul Național pentru Pastorația Tineretuluiˮ. Din parte Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, participă la ZMT din Panama pr. Cristian Bălănean.

Potrivit aceleeași surse, pelerinii din România au poposit acum o săptămână în Changuinola, oraș din Prelatura Bocas del Toro din Panama, pentru a participa la Zilele în Dieceze. Astfel, înainte de ZMT au putut cunoasște cultura și stilul de viață al panamezilor și i-au întâlnit pe preoții români care își desfășoară de câțiva ani misiunea în Panama.

La celebrarea Sfintei Liturghii de deschidere, prezidată luni, 22 ianuarie a.c., de arhiepiscopul de Panama, José Domingo Ulloa Mendieta, în Ciudad de Panam, au luat parte pelerinii ajunși din întreaga lume pentru a participa la Întâlnirea Mondială Tineretului 2019, unde este așteptat să ajungă, pe 24 ianuarie a.c., Papa Francisc.

„Sunt gata de plecare în Panama, la Ziua Mondială a Tinerilor. Vă cer să vă rugaţi pentru acest eveniment foarte frumos şi important în parcursul Bisericiiˮ a postat Papa Francisc pe contul de Twitter @Pontifex, în dimineaţa plecării Sanctității Sale spre Panama.

De asemenea, în vederea pregătirii acesui eveniment mondial, Succesorul lui Petru transmitea, în luna noiembrie 2018, un videomesaj adresat tinerilor din întreaga lume: «Dragi tineri, să aveţi curajul de a intra fiecare în propriul interior şi de a-l întreba pe Dumnezeu: ce vrei de la mine? Lăsaţi ca Domnul să vă vorbească şi veţi vedea viaţa voastră transformându-se şi umplându-se de bucurie», spunea Papa Francisc. Întrega videomesajul poate fi urmărit aici:

Pelerinajul tinerilor din România la Ziua Mondială a Tineretului  care se desfășoară în aceste zile în Panama poate fi urmărit în direct accesând canalul Vatican Media al Vatican News, pe pagina de Facebook a întâlnirii Ziua Mondială a Tineretului sau pe site-ul oficial www.panama2019.pa unde sunt adăugate zilnic informații, noutăți și știri din partea organizatorilor.