Beatificarea Veronicăi Antal, fecioară și martiră, și vizita „ad Limina Apostolorum” la papa Francisc a episcopilor catolici din România sunt cei doi aștri care au strălucit în anul recent încheiat pe cerul comuniunii dintre Scaunul Apostolic al Romei și Biserica catolică din România. Într-adevăr, cele două evenimente, la care s-au adăugat altele mai puțin vizibile dar nu mai puțin importante, au lăsat o amprentă remarcabilă în Anul Centenarului Unirii de la 1918.

Anunțul unei beatificări îndelung așteptate

„Biserica catolică din România va avea o nouă Fericită: Veronica Antal, fecioară, martiră (1935-1958)”: comunica din Cetatea Eternă redacția română Vatican News, pe 27 ianuarie 2018. Anunțul beatificării îndelung așteptate venea după ce papa Francisc autorizase Congregația pentru cauzele sfinților să publice decretul prin care Biserica catolică recunoștea în mod public martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, terțiară franciscană. Astfel era prima femeie din România pe care Biserica catolică urma să o ridice la cinstea altarelor și să o înscrie oficial în rândul Fericiților din ceruri. Născută în 7 decembrie 1935 la Nisiporești (jud. Neamț), în dieceza romano-catolică de Iași, Veronica a fost ucisă la 23 de ani din ură față de credință pe 24 august 1958 la Hălăucești (jud. Iași). „A murit o sfântă”, spunea lumea la aflarea știrii, dar pentru recunoașterea oficială a martiriului său a trebuit să aștepte 60 de ani. Spiritul vremurilor de atunci nu punea mare preț pe astfel de modele, construcția „omului nou” avea nevoie de alte repere care între timp s-au prăbușit în praful istoriei. Cu toate acestea, „Crinul însângerat”, cum a fost supranumită Veronica, a continuat să vorbească de dincolo de mormânt amintind beatitudinea evanghelică a Mirelui său ceresc care i-a proclamat fericiți pe cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu (cf. Mt 5,8). Nu întâmplător, episcopul Petru Gherghel spunea într-o scrisoare pastorală că «jertfa vieţii slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal nu poate fi ascunsă, mai ales în timpul şi societatea în care trăim, când tinerii şi tinerele nu mai sunt ajutaţi să preţuiască darul curăţiei, când totul devine relativ în viaţa credincioşilor, când valorile tind să fie înlocuite cu pseudovalori». Data așteptatei beatificări urma să fie anunțată ulterior de Provincia Franciscană „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România și dieceza romano-catolică de Iași.

Noua comemorare liturgică a Fericitei Fecioare Maria, Maica Bisericii

Pe 3 martie 2018, Sfântul Scaun anunța introducerea în calendarul roman general a unei noi comemorări liturgice obligatorii: „Fericita Fecioara Maria, Maica Bisericii”. Decretul Ecclesiae Mater al Congregației pentru cultul divin stabilea ca această comemorare să fie celebrată anual în ziua de luni de după Rusalii pentru a ne aminti „că viața creștină, ca să crească, trebuie să fie ancorată în misterul Crucii, în jertfa lui Cristos la ospățul euharistic, în Fecioara care oferă, Maica Răscumpărătorului și a celor răscumpărați”.

Anunțul datei beatificării Veronicăi Antal

Un nou pas către beatificarea Veronicăi Antal era făcut în 23 martie anul trecut, la aproape două luni de la anunțul Sfântului Scaun, când Provincia Fraților Minori Conventuali din România și dieceza de Iași au stabilit și anunțat data și locul ceremoniei de beatificare: 22 septembrie 2018, în satul natal al Veronicăi, la Nisiporești, în județul Neamț.

Un tânăr român, sfințit preot de papa Francisc

Pe 22 aprilie 2018 avea loc un alt moment semnificativ pentru relațiile dintre România și Roma: un tânăr diacon român, Francisc Lăcătuș, a fost sfințit preot de papa Francisc împreună cu alți 16 candidați, în bazilica San Pietro. „Străduiți-vă”, îi sfătuia părintește papa Francisc, „să fiți pe placul numai al lui Dumnezeu, nu al vostru sau al oamenilor, și, aducându-vă aminte de păcatele voastre, fiți mereu milostivi!”. Era Duminica Bunului Păstor, a patra din timpul pascal, în care, prin tradiție, Biserica catolică marchează și Ziua mondială de rugăciune pentru vocații.

Vizita la papa Francisc a premierului român Viorica Dăncilă

Vineri, 11 mai 2018, un nou moment de vârf pentru relațiile diplomatice dintre Sf. Scaun și România: papa Francisc l-a primit în audiență pe prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. Succesiv, se preciza într-un comunicat al Sălii de Presă a Sf. Scaun; premierul român s-a întâlnit cu cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin, însoțit de arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar pentru Raporturile cu statele. „În cadrul colocviilor cordiale”, se afirma în comunicatul de presă, s-au menționat „bunele raporturi bilaterale dintre Sfântul Scaun și România. S-au evidențiat pașii făcuți pentru a susține cooperarea în domeniul educației și s-a exprimat urarea ca aceasta să poată fi cât mai curând întărită prin oportunele instrumente bilaterale. S-a făcut referință, de asemenea, la câteva teme de actualitate, precum importanța armoniei în interiorul societății românești pentru realizarea binelui comun”. În fine, se mai spunea în comunicatul Sălii de Presă a Sf. Scaun, „au fost menționate unele perspective privind viitorul proiectului european, inclusiv în vederea președinției Consiliului Uniunii Europene pe care România o va prelua în primul semestru al anului 2019”.

Numirea unui nou episcop pentru dieceza romano-catolică de Timișoara

Seria evenimentelor din primul semestru al anului trecut s-a încheiat cu numirea, pe 16 mai 2018, a unui nou episcop al diecezei romano-catolice de Timișoara, succesoarea de drept pe teritoriul României a vechii episcopii a Cenadului, înființată în urmă cu aproape 990 de ani (în 1030). Acceptând renunţarea la conducerea pastorală a diecezei de Timişoara, prezentată pentru limită de vârstă de episcopul Martin Roos, papa Francisc l-a numit episcop de Timişoara pe preotul József-Csaba Pál, din rândul clerului aceleiaşi dieceze, până la momentul respectiv, arhidecan al Banatului Montan şi paroh la Reşiţa. Născut în 1955 la Șoimeni-Ciuc, în jud. Harghita, și sfințit preot în 1981 la Alba Iulia, mons. Pal a fost consacrat episcop la Timișoara pe 6 august 2018 în catedrala Sf. Gheorghe din orașul de pe Bega luându-și ca deviză episcopală rugăciunea lui Isus Serva eos in nomine tuo (In 17, 11) – „Păstrează-i în numele tău” (In 17, 11).

Papa Francisc îi scrie arhiepiscopului Ioan Robu

Primul moment semnificativ din a doua parte a anului curent îl reprezintă neașteptata și profunda Scrisoare trimisă de papa Francisc, cu data de 19 iulie  2018, arhiepiscopului mitropolit de București, mons. Ioan Robu, cu ocazia împlinirii a 50 de ani. «Fără ezitare», scrie pontiful roman păstorului arhidiecezei romano-catolice de București, «ai mărturisit neîncetat credința catolică și ai apărat drepturile Bisericii și ale familiei. Ai fost umil și ascultător dar și statornic în a duce la bun sfârșit cele începute». Mons. Ioan Robu a fost sfințit preot în 15 august 1968 și a ales să sărbătorească jubileul sacerdotal ca pelerin la hramul sanctuarului național de la Cacica, în dieceza de Iași. «Nu putem să nu remarcăm dragostea ta față de Biserica Catolică și atașamentul tău față de Succesorul Sfântului Apostol Petru», mai spune papa Francisc în Scrisoarea sa, fără trece cu vederea peste unul din cele mai frumoase momente din istoria recentă a României: «Cu multă bucurie în suflet, împreună cu autoritățile politice ale Statului, cu frații ortodocși și cu mulțimea credincioșilor», afirmă pontiful, «l-ai primit în patria ta pe Sfântul Ioan Paul al II-lea, care, în anul 1999 a vizitat România».

Mons. Ioan Robu în vizită la papa Francisc

Nu știm ce a răspuns mons. Robu la scrisoarea pontifului, dar știm că pe 7 septembrie, alături de colegii promoției de preoție a anului 1968, a venit în pelerinaj jubiliar la Roma și a concelebrat Sf. Liturghie cu papa Francisc în capela reședinței sale din Cetatea Vaticanului. Printre ei se afla și cel considerat de colegii săi „cel mai sprinten”, mons. Anton Lucaci, coordonatorul redacției române Radio Vatican până la 1 octombrie 2012. Sugestiv, preoții jubilanți au mers la Mormântul Sfântului Petru și s-au oprit apoi la mormântul Sfântului Ioan Paul al II-lea din bazilica vaticană, unde s-au rugat pentru credincioșii pe care i-au întâlnit și slujit de-a lungul vieții. Cu amabilitatea obișnuită, mons. Robu a descris pe scurt într-un interviu frumusețea momentului de care a avut parte alături de confrații săi de acum 50 de ani.

Beatificarea Veronicăi Antal

Din 22 septembrie 2018, Biserica din România și din lumea întreagă poate să se roage spunând: „Fericită Veronica, roagă-te pentru noi!”. Era ziua ridicării la cinstea altarelor a Veronicăi Antal, „crinul însângerat al Moldovei”. La Sf. Liturghie și ceremonia de beatificare, desfășurate la Nisiporești, noul prefect al Congregației pentru cauzele Sfinților, card. Giovanni Angelo Becciu, spunea cu adâncă emoție și venerație: „O tânără fiică a României este prezentată astăzi  [22 septembrie 2018] ca model de mărturie eroică pentru Evanghelie. Fericită Veronica Antal, roagă-te pentru noi”. Tânăra fecioară și martiră „și-a consacrat viața lui Isus și Lui i-a fost credincioasă până la martiriu, care a avut loc într-un context tragic de mari suferințe și de persecuție pentru creștinii acestei țări”. Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de Radio Maria România și TVR Iași, precum și prin alte canale de pe Internet. Cu câteva zile înainte, la audiența generală de miercuri 19 septembrie 2018, papa Francisc se adresa miilor de pelerini din Piața Sfântul Petru pentru a le vorbi despre „curajoasa” Fericită Veronica Antal: «În 22 septembrie, în jud. Neamț (România), va fi beatificată Veronica Antal, credincioasă laică din Ordinul franciscan secular, ucisă in odium fidei în 1958. Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru această femeie curajoasă care, prin jertfa vieții, a mărturisit adevărata iubire față de Dumnezeu și de frați!». În ansamblu, Fericita Veronica ridică la șase numărul creștinilor din România ridicați până acum la cinstea altarelor de Biserica catolică: Ieremia Valahul, călugăr franciscan capucin de pe Valea Trotușului, Szilárd Ignác Bogdánffy, martir, episcop auxiliar de Satu Mare și Oradea, János Scheffler, martir, episcop de Satu Mare, Vladimir Ghika, preot, martir, și Anton Durcovici, martir, episcop de Iași. Din cei șase Fericiți români, cinci au avut moarte de martir în secolul XX.

În vizită la papa Francisc, Paula Seling

„Parcă eram din nou copil într-o sfântă zi de Paște”. Afirmație cel puțin surprinzătoare pentru luna noiembrie, nu și pentru sensibilitatea artistică a Paulei Seling, care pe 7 noiembrie 2018, împreună cu familia, a avut o emoționantă întâlnire cu papa Francisc în contextul audienței generale. După întrevederea cu Sfântul Părinte, Paula Seling a făcut o vizită în capela postului nostru de radio, vorbindu-ne într-un interviu de emoția întâlnirii și despre proiectul educativ „Liberi să alegem” pe care îl susține în liceele din țară, proiectul având binecuvântarea P. S. Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea.

Vizita la papa Francisc a episcopilor catolici din România

„Sfântul Părinte se pregătește să vină în România”: spunea pe 8 noiembrie 2018 arhiepiscopul Ioan Robu, după audiența la papa Francisc. Episcopii catolici din România au fost primiți în acea zi de papa Francisc cu ocazia vizitei lor „ad Limina Apostolorum”. A fost prima vizită „ad Limina Apostolorum” la papa Francisc și cea de-a cincea de după 1989. Trei dintre acestea au avut loc în timpul papei Ioan Paul al II-lea (18-22 martie 1991, 2-8 decembrie 1996 și 24 februarie – 1 martie 2003) și una cu Benedict al XVI-lea (8-13 februarie 2010). După ce au concelebrat Sfânta Liturghie în cursul dimineții în capela Casei Sf. Marta alături de Succesorul lui Petru, episcopii catolici din România au fost primiți la ora 11.15 în audiență de Sfântul Părinte. La scurt timp după întrevederea comună cu papa Francisc, redacția română Vatican News – Radio Vatican a solicitat un interviu arhiepiscopului mitropolit de București, mons. Ioan Robu, vice-președintele Conferinței episcopilor din România, de la care am primit o mare speranță: „Sfântul Părinte se pregătește să vină în România!”.

A. Dancă – Vatican News