„Luna mai este dedicata Sfintei Fecioara Maria, Mama lui Dumnezeu. Îi multumim Domnului ca în marea sa bunatate, ne-a oferit înca o data ocazia de a aduce prinos de lauda prin rugaciune si veneratie celei ”mai onorata decât serafimii si mai marita (…) decât serafimii”.

În acest context, traditia anilor anteriori a continuat si astazi, 30 mai 2018 cu programul de rugaciune organizat în fata Grotei Sfintei Fecioare din curtea Seminarului Greco-Catolic din Oradea.

Comunitatea seminaristilor si formatorilor s-a bucurat de prezenta numeroasa a celor veniti sa participe la rugaciunea Paraclisului Maicii Domnului în frunte cu Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul nostru. S-au alaturat în rugaciune parintele vicar general Mihai Vatamanelu si parintele vicar cu preotii Antoniu Titus Chifor, un numar însemnat de preoti din Protopopiatul si Eparhia de Oradea, elevi si studenti de la Colegiul ”Sfânta Familie” precum si numerosi credinciosi.

Cu binecuvântarea Preasfintiei sale, rugaciunea Paraclisului a fost condusa de parintele Anton Cioba – rectorul Seminarului – iar raspunsurile si asigurarea fondului muzical s-au facut prin studentii seminaristi sub bagheta neobositului Maestru Radu Muresan.

Atmosfera a fost una deosebita, marcata si de evenimentul Rusaliilor pe care tocmai l-am sarbatorit. Astfel, încarcatura spirituala înalta ne da credinta ca ruga noastra a fost ascultata si condusa de Mijlocitoarea la cel Preaînalt. Fiecare am pus în bratele Mariei sufletul, bucuriile si tristetile, succesele si esecurile, dar mai ales durerile si sperantele noastre care se leaga mai ales de timpurile prezente si cele ce au sa vina.

”Ne-a mai ramas numai rugaciunea” a spus Preasfintia sa în cuvântul sau adresat la finalul rugaciunii. Mai ales la Aparatoarea Doamna, puternica mijlocitoare, cea care a zdrobit capul sarpelui si care nu îsi lasa copiii de izbeliste, îi însoteste cu mantia sa protectoare în acest pelerinaj pamântesc atât de greu astazi.

Se împlinesc anul acesta 160 de ani de la aparitiile Sfintei Fecioare de la grota Masabielle – Lourdes din Franta. Anul trecut am marcat 100 de ani de la aparitiile de la Fatima din Portugalia. Motive în plus ca atentia noastra sa fie tot mai concentrata asupra mesajelor grijulii pe care le-a transmis Maica Sfânta: ”Rugati-va, rugati-va mult! Lupta finala dintre Domnul si domnia lui satan va fi în legatura cu familia si casatoria” – transmite sora Lucia, una dintre vizionarele de la Fatima.

În acest context, al luptei noastre spirituale continue cu ”puterile întunericului” ne-am luat aliati de nadejde. Prosternati cu totii în rugaciune, Preasfintia sa a dat citire în fata icoanei Sfintei Fecioare de la Grota a Rugaciunii de consfintire a Eparhiei de Oradea la Inima Neprihanita a Mariei si a Rugaciunii de consfintire la Spiritul Sfânt.

Astfel am exprimat în comuniune dorinta noastra sincera ca Împaratul Isus Hristos sa triumfe prin Inima Neprihanita a Mamei Sale. Raul, pacatul si minciuna sa se nimiceasca iar iubirea, credinta si adevarul sa straluceasca. Iar Spiritul Sfânt, cu lumina si iubirea Sa sa ne ridice pe toti la nivelul vietii crestine adevarate, sa ne întareasca credinta, sa ne dea putere si statornicie în încercari, înflacararea si evlavia necesare unui raspuns pe masura vocatiei noastre de crestini.

Multumim Preasfintiei sale Virgil Bercea pentru acest gest minunat de sporire a credintei si sperantei în iubire. Multumim tuturor celor care prin efortul lor, mai mic sau mai mare, au contribuit si au facut în asa fel ca acest eveniment sa devina o mica dar importanta sarbatoare pentru Eparhia noastra si Seminarul nostru. Multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi cu rugaciunea!

Sub îndurarea ta scapam, Nascatoare de Dumnezeu, rugaciunile noastre nu le trece cu vederea întru ispite, ci din primejdii ne scapa pe noi una curata, una binecuvântata!

Anul IV