„În Duminica Floriilor, la 1 aprilie 2018, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a participat, alaturi de comunitatea greco-catolica din Roma, la slujba religioasa oficiata în biserica San Salvatore alle Coppelle de catre preotul paroh Daniel Veres. Biserica, situata între Pantheon si Piazza Navona, este unul dintre cele mai vechi centre ale spiritualitatii românesti din Italia, a fost loc de întâlnire a membrilor diasporei înainte de 1990, în mare parte formate din carturari si exponenti ai vietii politice în exil.

Diplomatul român, în mesajul adresat credinciosilor, a subliniat importanta contributiei fiecarui cetatean la construirea constiintei nationale, a imaginii de tara si a perceptiei asupra comunitatii românesti. Acesta a îndemnat parintii sa insufle copiilor lor dragostea de patrie si curiozitatea fata de istoria neamului românesc, care sa genereze energia interioara ce sta la baza patriotismului autentic, profund si încadrat în contextul european. Prin cultivarea responsabilitatii, a onoarei si a demnitatii, fiecare poate contribui la construirea temeinica a unei Românii mai bune, mai curata si mai puternica, dupa modelul înaintasilor care s-au implicat uneori cu multe sacrificii pentru idealul national, în urma cu 100 de ani.

Ambasadorul Bologan a evocat semnificatiile praznicelor din aceasta perioada a anului, ca momente de bucurie si speranta, reamintind celor prezenti de frumusetea si atmosfera trairii sarbatorilor în satul românesc, a traditiilor ce pun în valoare omenia, etica si spiritul neamului oglindit în poezia ”La Pasti” a lui George Cosbuc: ”Si cât e de frumos în sat/Crestinii vin tacuti la vale/Si doi de se-ntâlnesc în cale/Îsi zic Hristos a Înviat!”.

Sursa: Ambasada României în Italia