„În perioada 17-19 iulie s-a desfasurat la Oradea un seminar organizat de catre Asociatia Catolica Internationala Rurala. În organizarea evenimentului s-a implicat si Episcopia Greco-Catolica de Oradea. Lucrarile s-au desfasurat la Hotelul Continental si s-au bucurat de participarea a numerosi reprezentanti ai sectorului agricol din 13 tari.
Organizatorii au preferat sa organizeze la Oradea acest seminar dupa ce în anul 2005 Oradea a gazduit în conditii excelente un alt seminar.
În deschiderea seminarului presedintele Asociatiei Greco-Catolice Rurale de pe lânga Oradea, prof. dr. ing. Gheorghe Bandici, a punctat: „La noi a ramas o reticenta oarecum explicabila fata de termenul de cooperativa agricola din cauza compromiterii acestui concept în perioada comunista. Situatia e alta în tarile cu traditie în democratie. În vizitele facute în Italia, am vazut cum mai multe ferme de peste o suta de hectare se asociaza pentru a putea cumpara direct de la producator, fara adaosuri, si cum realizeaza si o distributie optima.”
La lucrari a participat si P.S. Dr. Virgil Bercea care a urat bun venit participantilor. Oaspetii au vizitat si o serie de monumente arhitecturale si religioase din Oradea. La catedrala Sfântul Nicolae a avut loc o liturghie în rit latin, având în vedere ca marea majoritate a participantilor provin din tari catolice.
La finalul seminarului ICRA, organizatorii i-au condus pe invitati la ferma Frimont Palota, prima care a cultivat în România sparanghel, poreclit „aristocratul legumelor”. De mentionat însa ca administratorul fermei, ing. Peter Dorner, svab de origine, s-a inspirat din modelul fermelor germane.
Factbox: Prelegeri la seminarul ICRA
– Antonio Inchingoli (presedintele ICRA): „Promovarea dialogului social prin intermediul economiei sociale”
– Peirgiorgio Sciacqua (vicepresedintele EZA): „O noua societate cooperativa europeana si rolul muncitorilor”
– Silviu Ispas (director al Institutului de Formare Economica si Sociala, responsabil EZA România): „Promovarea dialogului social prin intermediul economiei sociale”
– prof. dr. Nicu Dumitrascu (directorul Institutului de Diplomatie Religioasa) si prof. Franco Appi (Facultatea Teologica din Emilia Romagna-Italia): „Economia sociala, dialogul social si doctrina sociala ale Bisericilor Ortodoxa si Catolica”
– sociologul rural Renato Gaglianone: „Rolul cooperativelor agricole pentru promovarea dialogului social si consolidarea drepturilor muncitorilor”
– dr. Vincenzo Conso (secretar general ICRA): „Noul statut al societatilor cooperative europene si posibilitatile de cooperare transnationala în sectorul agricol”
– Masa rotunda: „Noile modele de agricultura europeana: diferite experiente nationale”, cu contributii din partea prof. Francesci Nuvoli (Universitatea din Sassari-Sardinia), Michele Zannini (presedintele national AcliTerra-Italia), Michel-Thierry Dupont (Journees Passanney-Franta), prof. dr. Cornel Domuta (Universitatea Oradea), Laszlo Belme (presedintele Kalot-Ungaria), Dasyras Aimilios (preesdintele Federatiei Catolice din Grecia) si Ines Soloviova (Rusia).
– Masa rotunda „Actorii dialogului social”, cu Francisco Rivas Gomez (vicesecretar EZA Germania), Franco Pasquali (secretar Coldiretti-Italia), Augusto Cianfoni (secretar FAI-CISL-Italia), Albino Gorini (vicepresedintele Comisiei Internationale CNEL), Amporn Wathanavongs (presedintele Fordec-Tailanda) si Fernando Arancibia (vicepresedintele ICRA pentru America Latina)