Bucuresti,

No 41/ 6. 03. 2017


Obiect: Biserica Catolica din România dezaproba Propunerea legislativa privind Parteneriatele civile între persoane de acelasi sex – PL 498/2016 si solicita retragerea acestei initiative legislative pe care o considera un atac la demnitatea persoanei si la integritatea familiei

Biserica Catolica din România a luat act de Proiectul de lege privind Parteneriatele civile între persoane de acelasi sex – PL 498/2016.
Dat fiind proiectul de lege mai sus amintit, episcopii catolici din România doresc sa aduca la cunostinta forurilor abilitate si a societatii civile pozitia Bisericii Catolice fata de viata si casatorie.
Societatea are drept celula de baza familia. Prin recunoasterea oficiala a institutiei casatoriei, societatea aduce o recunoastere speciala angajamentului asumat din dragoste, în mod liber si responsabil, de catre un barbat si o femeie, de a întemeia o familie, legându-si vietile într-o relatie de fidelitate, stabila, durabila, în care se vor naste si vor fi educate noile generatii.
Biserica doreste sa aminteasca faptul ca darul nepretuit al vietii are un curs firesc, iar natura are legile sale înscrise în Creatie. Aceasta recunoastere din partea societatii este legata de faptul ca familia, astfel definita, aduce un serviciu de cea mai mare importanta binelui comun, asigurând supravietuirea biologica si culturala a comunitatii. Recunoasterea din partea societatii a institutiei familiei nu reprezinta, asadar, o simpla oficializare a unei relatii private între persoane.
Institutia familiei are un fundament natural si nu este un construct arbitrar. Legea familiei este deplina concordanta cu legea firii.
Relatia dintre un barbat si o femeie e diferita prin natura sa de relatia dintre doi barbati sau dintre doua femei. De aceea, nu se poate vorbi de vreo nedreptate sau „discriminare”, atunci când societatea abordeaza în mod diferit aceste tipuri de relatii.
Revendicarea unor ”drepturi speciale” legate de anumite preferinte sexuale, este o ideologie îndreptata în mod explicit spre subminarea moralitatii si a institutiilor acestei Civilizatii – începând cu familia – cu scopul declarat de a o distruge.
Acest lucru este confirmat de faptul ca în toate tarile în care a fost legalizat ”parteneriatul civil” între persoane de acelasi sex, a urmat invariabil si legalizarea ”casatoriei” homosexualilor cu noi revendicari de ”drepturi” pentru cupluri de acelasi sex, precum adoptia de copii si reproducerea asistata medical.
Vocatia pro-occidentala a natiunii noastre nu presupune copierea modelelor ideologice distructive. Dimpotriva, românii, ca popor crestin, sunt chemati sa ajute Europa si Civilizatia din care facem parte sa-si refaca radacinile crestine si morale.
Legalizarea „parteneriatelor civile”, respectiv a „casatoriei” homosexualilor, reprezinta o mutatie civilizationala fundamentala, posibil ireversibila, într-o directie ideologica ale carei consecinte negative pentru societatile occidentale sunt în prezent evidente. Nu este onorabil sa fie sustinuta promovarea – rapida si lipsita de transparenta – a unor asemenea proiecte, despre care se stie ca nu se bucura de sprijin în societatea româneasca.
Constitutia confera Statului dreptul si datoria de a ocroti casatoria si familia. Orice forma de subminare a familiei întemeiate pe casatoria adevarata (dintre un barbat si o femeie) este si un atentat la adresa drepturilor copiilor. Viitorul României, ca existenta fizica, precum si culturala si spirituala, depinde de familia fireasca. Legislatorii trebuie sa înteleaga ca, înainte de toate, dau seama în fata lui Dumnezeu pentru activitatea lor în slujba binelui comun.
Prin urmare, Biserica Catolica din România considera ca "Proiectul de lege privind stabilirea parteneriatelor civile" este un atac la demnitatea persoanei, la integritatea familiei, implicit la echilibrul vietii sociale si la viitorul natiei noastre.
Pentru binele comun al societatii si al familiei, cât si pentru demnitatea fiecarei persoane, Biserica Catolica din România solicita retragerea Proiectului de lege 498/2016 trimis spre adoptare Camerei Deputatilor din Parlamentul României.

Presedinte al C.E.R.