„Dragi absolvenți, ați avut acest curs festiv, această sărbătoare, în săptămâna în care vine Papa Francisc în țara noastră (…) Fiți siguri că prezența Papei la Blaj este inclusiv o recunoaștere a voastră”: le-a spus PSS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei de Oradea, absolvenților claselor a XII-a ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, la «Ultimul sunet de clopoțel», sărbătorit miercuri, 29 mai 2019. Încărcați de emoție, nostalgie și recunoștință pentru frumoșii Ani de liceu, elevii - mulți dintre ei învățăcei ai acestei instituții încă din clasa I - împreună cu cadrele didactice, părinții și prietenii veniți să îi felicite, au fost protagoniștii unei ultime ore de curs, de neuitat. Un final de drum care înseamnă totodată un nou început. Pentru tot ceea, le spune PS Virgil tinerilor, este nevoie de „curaj”, „încredere în Dumnezeu și în voi înșivă”:
„Mă bucur extraordinar că sunt astăzi aici, la Cursul festiv al Liceului nostru -a spus Preasfinția Sa- mă bucur și mi-a fost dor de voi: elevi, școală, profesori, de voi toți. Sunteți la un început de drum, dragilor, sunteți extraordinar de frumoși, extraordinar de tineri și aveți viața în față: să pășiți cu încredere în Dumnezeu și în voi! El vă va ajuta mereu. Să aveți în viață, mai ales în clipele de încercare, inerente vieții, tăria să spuneți un Tatăl Nostru și o Născătoare de Dumnezeu. Căci aceasta [rugăciunea] ne susține și ne dă curajul de a merge mai departe. Școala este frumoasă, le mulțumesc directorilor și profesorilor, pentru tot ceea ce au făcut de-a lungul acestor ani și vă mulțumesc dumneavoastră, părinților, că v-ați trimis copiii să se formeze aici! Veți vedea că în viață vor realiza multe lucruri extraordinare.
Dragi absolvenți, voi ați avut acest curs final, această sărbătoare, în săptămâna în care vine Papa Francisc în țara noastră. Duminica viitoare [2 iunie 2019] Sfântul Părinte vine la Blaj, un orășel extrem de mic, dar vine pentru a recunoaște valorile care s-au creat acolo de-a lungul anilor și valorile care au emanat de acolo de-a lungul istoriei… și noi suntem o emanare a Blajului! Fiți siguri că prezența Papei la Blaj este inclusiv o recunoaștere a voastră. Un lucru cu totul inedit se va întâmpla duminica următoare, când Succesorul lui Petru va celebra din potirul PS Frențiu, care a murit în închisoare la Sighet împreună cu Iuliu Maniu, patronul spiritual al Liceului, dar se va întâmpla un lucru și mai inedit: pe 2 iunie a.c. Papa va saluta lumea întreagă de la Blaj, la rugăciunea mariană Regina Coeli. Așadar, veți fi în gândul nu doar al Papei, ci al lumii întregi!”, i-a asigurat episcopul.
„Este un lucru extraordinar și providențial -a continuat PS Virgil în mesajul adresat absolvenților celei de a XXIV-a generații a Liceului - sunteți contemporani cu Papa Francisc, care ne vizitează țara și ne încurajează pe fiecare dintre noi. Aceasta vă spun și eu astăzi: «Curaj, dragi tineri!». În viață trebuie să aveți curaj, mai ales atunci când sunteți la mari încercări. Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze și Maica Sfântă să vă ajute mereu! Cristos a Înviat!”.
Cursul festiv al absolvenților 2019 ai Liceului „Iuliu Maniu” din Oradea, a împletit emoția unei absolviri cu cea a vizitei Papei Francisc în România, ale cărui gânduri pentru tinerii contemporani nu au lipsit, fiind reiterate chiar în ultima lecție pentru viață, ținută de doamnele diriginte ale claselor a XII-a: „spuneți ‘nu’ mediocrității în relații”-îi îndeamnă prof. Alina Radu pe elevii săi absolvenți, citându-l pe Suveranul Pontif - „prin cultivarea a cine sunteți, în planificarea viitorului vostru și în angajarea viitorului vostru pentru o lume mai dreaptă și mai frumoasă”.
„Sunteți rodul sacrificiilor strămoșilor voștri, imaginea viitorului la care visa Iuliu Maniu, patronul nostru spiritual, atunci când lupta pentru înfăptuirea Marii Uniri”: a subliniat emoționată în discursul său doamna Antonia Nica, directorul Liceului „Iuliu Maniu”, împărtășind bucuria tuturor celor prezenți de a-l avea în cadrul festivității de absolvire pe PS Virgil Bercea, fără de care „sărbătoarea de astăzi nu ar fi fost la fel”.
„Este ziua absolvirii! Este Ultimul sunet de clopoțel! Este vorba de acel clinchet pe care, de cele mai multe ori, noi îl consideram muzical. Astăzi însă, el este mai mult de atât. Este emoție… Emoția trecerii noastre prin viață, trecerea de la o vârstă la alta, de la o etapă la altă, de la trecut spre viitor -continuă doamna director Antonia Nica, în discursul ținut la «Ultimul sunet de clopoțel» al absolvenților 2019:
Dragii mei absolvenți, acesta este momentul vostru. Trăiți-l frumos, simțiți-l, imprimați-l adânc în memoria voastră, căci viața va șterge unele episoade. Sunteți frumoși și buni, sunteți curajoși, inteligenți și descurcăreți. Aveți în față viața! Libertatea mult visată în a face alegeri.
Momentele de cotitură din viaţa noastră au în comun emoţiile şi oamenii care ne marchează existenţa. Noi, dascălii voștri, într-o măsură mai mare sau mai mică, v-am dat din noi o parte. Cu fiecare generație care trece, ne mai dăm câte puțin. Frumusețea este că acest fapt nu ne sărăcește, ci ne-mbogățește! În concluzie, astăzi mai mult ca ieri, noi ne propunem să continuăm ceea ce am început: educarea, îndrumarea și susținerea tinerelor suflete.
V-am văzut crescând… Ați intrat în această școală în vremea când încă nu știați citi, o parte dintre voi. Ceilalți v-ați alăturat pe parcurs, iar astăzi sunteți o echipă: echipa absolvenților generației 2019. Ați parcurs toți pașii pentru formarea voastră intelectuală și spirituală. Ați avut la dispoziție timp, resurse, susținere și dăruire din partea familiei, a școlii și a bisericii. Unii dintre voi ați consumat din plin aceste șanse, ceilalți parțial. Dar fiecare dintre voi are un destin bine definit, o cale numai a lui, și stă în putința fiecăruia dintre voi să parcurgeți elegant drumul.
Stimați părinți, încrederea oferită de dumneavoastră școlii noastre ne dă puterea să sperăm că ceea ce noi, astăzi, aici, săvârșim este cu adevărat de folos societății. Curajul de a ne încredința copiii dumneavoastră constituie temelia devizei noastre, aceea de a pregăti pentru viitor generațiile ce ne urmează. Ne-am străduit să parcurgem cu profesionalism actul didactic, dar și toate etapele din formarea copiilor dumneavoastră. Momentele în care am avut scăpări, treceți-le cu vederea! Suntem doar oameni.
Dragi absolvenți, doresc să vă accentuez câteva cuvinte cheie pe care să le așezați în prima linie în conștiința voastră: emoţie, perseverenţă, curaj, muncă, disciplină, dăruire și credință.
Cu riscul de a repeta cuvintele ce le-am spus și acum un an, vă mărturisesc că îmi amintesc și acum cum îmi bătea inima în această sală acum 17 ani, când spuneam un alt discurs, cel de elevă. Era momentul meu și al colegilor mei. Îmi amintesc de îndemnurile dascălilor mei de atunci. Așadar, trecutul, prezentul și viitorul, se întâlnesc din când în când. Spuneam atunci următoarele:
«Uitaţi-vă în jur! Aceasta este școala mea; o parte din Biserică, o parte foarte importantă pentru că este formată din suflete. Şi nu orice fel de suflete, ci suflete iubitoare de Cristos. Pot să afirm aceasta cu certitudine, după patru ani petrecuţi aici, pe băncile acestei şcoli dragi mie, alături de colegii mari şi mici, alături de profesori şi preoţi. Şi aceasta a fost familia mea!» Vă mulțumesc!”