„Noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România reuniti la Oradea în sesiunea de toamna, între 26-28 septembrie 2016, îi îndemnam pe toti oamenii de bunavointa, în special pe catolici sa îsi exercite dreptul si responsabilitatea de a participa la vot, la alegerile parlamentare din 11 decembrie a.c..
Cetatenii catolici au datoria morala de a-si exercita cu responsabilitate drepturile cetatenesti si de a participa la viata politica. De aceea, îi încurajam ? în mod deosebit pe tineri, care sunt viitorul societatii si al Bisericii ? sa participe la dezbaterile din societate si la vot, implicându-se activ în pastrarea si promovarea valorilor umane si morale, conforme cu învatatura Sfintei Scripturi si a Bisericii.
Niciunui catolic nu îi poate fi indiferent cine va exercita puterea legislativa în tara noastra în perioada urmatoare. Trecutul recent si prezentul României au fost marcate, din punct de vedere legislativ, de atacuri la demnitatea vietii si a persoanei, la sacralitatea vietii si a familiei întemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie, la dreptul de proprietate, la patrimoniul istoric si religios al tarii etc.
De aceea, îi încurajam pe toti credinciosii sa acorde propriul vot acelor candidati care, în programul lor, promoveaza cultura vietii, familia si demnitatea ei, ocrotirea întregii creatii a lui Dumnezeu, care nu-i neglijeaza pe cei mai slabi si lipsiti de aparare – pruncii nenascuti, saracii, marginalizatii, persoanele cu dizabilitati, vârstnicii. Este întotdeauna de preferat sa fie votat un partid care pune pe primul loc promovarea tinerilor, care îsi bazeaza politicile sociale pe principiul subsidiaritatii, al solidaritatii si al dreptatii sociale, care urmareste binele comun si pastrarea valorilor crestine care au plasmuit societatea româneasca, promoveaza libertatea religioasa ca trasatura fundamentala a unei societati democratice si sustinerea dreptului fiecaruia de a-si manifesta credinta în public.
Adresându-va acest îndemn, dorim sa reamintim responsabilitatea cetatenilor catolici în societate si ne rugam Bunului Dumnezeu pentru binele tarii si al poporului nostru.
Cu binecuvântare arhiereasca,