„Tie, celei alese de Dumnezeu din neamul dreptilor spre a plini cununa cea împodobita a sfinteniei, noi, cei ce suntem în necazuri si întristari în lumea aceasta si cerem si asteptam mila lui Dumnezeu revarsata asupra noastra prin sfintele tale rugaciuni si mijlociri, îti aducem cântari de multumire si de lauda, strigând asa: Bucura-te, Sfânta Preacuvioasa Maica Macrina!”.

Condacul Sfintei Cuvioase

În data de 19 iulie, Biserica de rit bizantin face pomenirea Sfintei Cuvioase Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare si a Sfântului Grigore de Nissa.

Macrina se naste în 328, într-o familie bogata, dar în acelasi timp foarte credincioasa, la Cezareea Capadociei, din parintii Vasile si Emilia. Au zece copii: 5 baieti si cinci fete, dintre care 3 Episcopi si sfinti: Sfântul Vasile, Sfântul Grigore de Nissa, si Sfântul Petru al Sevastieia. Sfânta Macrina a fost cea mai mare dintre cei 10 copii. Ea primeste numele de Macrina în amintirea bunicii sale, Macrina cea Batrâna, care a fost ucenica Sfântului Grigore Taumaturgul. Ea a fost logodita cu un tânar de vita nobila, care dupa un timp a murit, astfel ea nu a mai dorit sa se logodeasca cu un alt barbat, afirmând ca: „nu este drept ca fecioara logodita o data cu un barbat sa caute dupa aceea iar logodna; chiar si dupa legea firii, trebuie sa fie o singura logodna, asa cum este o singura nastere, si o singura moarte”. Dupa moartea logodnicului, Sfânta Cuvioasa Macrina intra în monahism alaturi de mama sa Emilia.

Macrina organizeaza definitiv Manastirea feminina de la Annesi, bazata pe un stil de viata comunitar. Norma de viata este munca si rugaciunea. Macrina nu se limiteaza sa asculte Cuvântul lui Dumnezeu, ci ea îsi fixeaza privirea asupra legii perfecte, legea libertatii si a iubirii, si este fidela nu ca una care asculta, ci ca una care pune în practica si gaseste fericire în aplicare.

Sfânta Cuvioasa Macrina moare în faima de sfintenie în anul 380. Cu toata îmbracamintea sa simpla, trupul iradia stralucirea sfinteniei. Este înmormântata în templul celor 40 de martiri din Ibora, alaturi de mama sa, Emilia.