„În a doua zi a Capitulului, fratilor capitulari li s-a alaturat si Fr. Marco Tasca, Ministrul general, caruia Ministrul provincial îi multumeste pentru prezenta.
Secretarul fiecarui grup de lucru prezinta în plen sinteza discutiilor avute asupra Proiectului Provincial Cvadrienal (PPC). La nivel general, se apreciaza modul de structurare si de continut, claritatea si concizia, unele puncte prezentând, totusi, dezbateri prelungite, urmând sa fie supuse votarii atunci când se va ajunge la un numitor comun, acolo unde mai exista unele neîntelegeri.
Metodologia de lucru a fost cea propusa în schita PPC-ului. Tema generala a PPC-ului este „Trairea si marturisirea evangheliei în fraternitate” structurata în urmatoarele trei parti care constituie si cele 3 obiective:
Fraternitatea evanghelica într-o continua formare;
Fraternitatea si solidaritatea;
Fraternitatea în procesul de evanghelizare si de misiune.
Aceste obiective sunt introduse cu o motivare spirituala si se doresc a fi atinse cu ajutorul unor mijloace la nivel provincial, comunitar si personal.
În ceea ce priveste „Fraternitatea evanghelica…”, s-a dorit sa fie accentuat rolul guardianului în animarea fraternitatii, al dialogului si al folosirii modalitatilor fraterne adecvate în privinta ajutorarii fratilor care întâmpina unele probleme de relationare.
La propunerea ca fratii aflati în formare initiala sa poata avea posibilitatea de a face o experienta „interculturala”, capitularii tin sa sublinieze ca acest lucru trebuie sa fie acceptat doar pentru fratii care doresc explicit, în consfatuirea cu rectorul de formare si echipa formativa, si pe o perioada determinata.
Discutii accentuate au fost asupra punctului „c” din PPC, acolo unde se vorbeste despre saracie si transparenta. La propunerea unuia dintre capitulari, se decide ca secretarul capitular, împreuna cu secretarii grupurilor, în urma discutiilor din aula, sa gaseasca formularea cea mai adecvata a acestui punct, forma finala fiind: „- în spiritul saraciei si pentru promovarea transparentei, fiecare frate sa prezinte, dupa cum se decide în capitulul conventul, cel putin o data pe an, o dare de seama a intrarilor si cheltuielilor personale majore; fratilor sa li se asigure, dupa posibilitatile conventului, ajutorul necesar”.
În ceea ce priveste misiunea „ad gentes”, se doreste sensibilizarea fratilor pentru misiunea noastra din Orient si Tara Sfânta, colaborarea cu Secretariatul pentru misiune al Ordinului pentru deschiderea unei eventuale misiuni în America Latina, precum si stabilirea de relatii cu eparhiile si diecezele din Ardeal.
Se trece la votarea pe tematici. Fiecare tematica a PPC-ului a obtinut numarul de voturi necesar, astfel încât a fost aprobat PPC-ul pentru 2016-2020.
Lucrarile capitulare continua cu prezentarea motiunilor din Instrumentum laboris. Din totalul de tematici reiesite la finalul primei parti a capitulului, patru au fost cele selectate pentru a fi propuse analizei fratilor capitulari, asupra altora urmând a se discuta în Capitulul extraordinar din 2017. Tematicile analizate în grupurile de lucru au fost cele despre care am fost informati deja în sintezele definitoriului:
Locul si casa Postulandatului;
Casa filiala de la Râscani;
Înfiintarea canonica a conventului „Sf. Bonaventura”, de la Bucuresti si a conventului „Sfânta Treime”, de la Pârâul Rece.
Transfilierile.
Se voteaza, în unanimitate, înfiintarea canonica a conventelor de la Bucuresti si Pârul Rece.
Se decide sa se faca o expertiza a lucrarilor de restaurare a casei de Postulandat de la Husi si a costurilor acestora, pentru a nu se depasi o anumita suma; de asemenea se doreste sa fie rezolvata si problema actelor pentru functionarea în conformitate cu legea a acestei case, astfel încât formarea postulantilor sa se poata desfasura în conditii decente la Husi.
Sunt reluate în plen discutiile asupra misiunii de la Râscani. Se opteaza pentru varianta propusa si în Instrumentum laboris, anume: „Capitulul provincial delega Ministrul provincial si definitoriul sau posibilitatile mentinerii sau conditiile închiderii misiunii de la Râscani si sa se ia o decizie în aceasta privinta la urmatorul capitul extraordinar”.
În privinta motiunii transfilierrilor, se discuta, se clarifica si se voteaza textul motiunii, asa cum a fost prevazut în Instrumentum laboris.
Ministrul provincial si Consiliul de presedintie au luat act de motiunea fratilor Eusebio Bejan si Silvestro Bejan si ne informeaza despre dorinta acestora ca un frate sa se îngrijeasca de Casa memoriala a Fr. Martin Benedict si de locurile adiacente. Comisia de presedentie în urma deliberarii a considerat ca este de competenta Definitoriului provincial sa prevada în ce conditii se va desfasura aceasta activitate.
Lucrarile capitulare au continuat prin alegerea guardienilor si pro-guardienilor. Au fost votati si au acceptat numirea de guardieni urmatorii frati:
Fr. Adrian Sorin Giurgi – Bacau
Fr. Iosif Bisoc – Buruienesti
Fr. Cristian Dumea – Galati
Fr. Bernadin Duma – Halaucesti
Fr. Petru Olariu – Husi
Fr. Marius Alistar – Luizi-Calugara
Fr. Fabian Blaj – Nisiporesti
Fr. Carol Martin – Oradea
Fr. Emilian Antal – Prajesti
Fr. Eusebiu Iacob – Roman (Sf. Anton)
Fr. Stefan Acatrinei – Roman (Sf. Francisc)
Fr. Benoni Solomon – Târgu Trotus
Fr. Bogdan Emilian Balasca – Bucuresti
Fr. Iulian Misariu – Pârâul Rece
Ministrul Provincial multumeste fratilor care au slujit în oficiul de guardian în comunitatile noastre, dar si acelora care au acceptat acum noua slujire. Cere fratilor permisiunea de a delega pe Ministrului Prov. si fratilor din Definitoriu Prov. numirea guardianilor din conventele din Cacica si Carei. Fratii capitulari voteaza aceasta forma de numire a guardianilor din respectivele convente!
Mâine, în prima parte a zilei vor fi alesi responsabilii caselor de formare, presedintii comisiilor si asistentul AMD.
Sursa:http://ofmconv.ro

Secretar capitual