Har si pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toti

cei ce aduceti daruri si faceti bine întru sfintele noastre biserici si va aduceti aminte de cei saraci.

+ Virgil Bercea

Episcop

Dragi credinciosi,
Evanghelia din duminica Samariteanului Milostiv ne va vorbi despre un om cazut între tâlhari care este ajutat de un samaritean.
În societatea noastra sunt multi oameni cazuti sub tirania ”tâlharilor” vremii: alcool, saracie, droguri, neputinta personala, disperare, suferinta, boala, analfabetism, etc. Acesti oameni au nevoie de ajutorul nostru, la fel ca omul de pe marginea drumului dintre Ierusalim si Ierihon. Multi din oamenii acestia sunt pe marginea drumului, traiesc sub poduri, în case abandonate si în multe alte situati despre care îmi este greu sa va vorbesc.
Duminica viitoare va invit sa fiti samariteni. Ajutati-ne sa le ungem ranile disperarii, singuratatii, a bolii si a foamei acestor oameni. Fiecare dintre noi sa putem spune: ”Si azi am împlinit Evanghelia”.
O parte frumoasa a acestei evanghelii este momentul în care, cel care a fost batut de tâlhari si lasat pe marginea drumului aproape mort, este pus pe dobitocul samariteanului. Îmi place aceasta imagine pentru ca este semnificativa pentru viata noastra si ne pune fata în fata cu cei care au nevoie de noi.
Dobitocul poate sa fie considerat viata noastra de zi cu zi, cercurile noastre, anturajul nostru, siguranta financiara, cercul de influenta. Si Domnul ne cere, în aceasta parabola, sa îi urcam pe cei care au nevoie de noi pe dobitocul nostru (sa încercam sa îi ajutam cu toate resursele noastre), sa îi îndrumam si sa calatorim împreuna cu ei pâna când sunt în siguranta (la o casa de oaspeti), adica sunt independenti.
Dragi credinciosi, fiecare dintre acesti oameni saraci are nevoie de dumneavoastra, de sprijinul dumneavoastra.
Ajutati-ne sa facem binele, facând bine prin mâinile noastre.
Colecta speciala care se organizeaza în Duminica Samariteanului Milostiv, are ca scop strângerea de fonduri pentru sustinerea cantinelor în care manânca zilnic 56 de copii si 70 de adulti. Prin urmare, tasul din data de 15 noiembrie 2015 va fi predat, de fiecare parohie, Asociatiei Caritas Eparhial Oradea.
Fa-ma Doamne sprijin al celui care are nevoie de mine!

Administrator