„”De la noi, crestinii, se cere astazi sa fim protagonisti ai unei revolutii a blândetii”: a spus papa Francisc la Întâlnirea ecumenica de la Malmö Arena, în Suedia, la finalul primei zile a calatoriei sale apostolice în tara scandinava cu ocazia comemorarii comune a 500 de ani de la Reforma protestanta. Întâlnirea a început la Palatul de gheata din Malmö în jurul orei 16.30 si a fost organizata de Federatia luterana mondiala. Dupa cântarile religioase si patru marturii despre ocrotirea Creatiei, activitatea comuna depusa în diferite domenii, printre care ajutorarea copiilor exploatati, dar si în folosirea sportului ca vehicul de unitate si colaborare, Sfântul Parinte a raspuns pe rând la fiecare si a anuntat marturia unui episcop din Siria. ”Pentru noi, crestinii”, a spus papa Francisc, ”este prioritar sa mergem în întâmpinarea celor abandonati – pentru ca sunt abandonati de propria patrie – si a celor marginalizati de lume si de a face simtita sensibilitatea si iubirea milostiva a lui Dumnezeu, care nu abandoneaza pe nimeni, ci îi primeste pe toti. Astazi, de la noi, crestinii, se cere sa fim protagonisti ai unei revolutii a blândetii”. ”Sa nu ne lasam abatuti de adversitati”, a încheiat papa Francisc interventia sa. ”Aceste marturii sa ne motiveze si sa ne dea un nou avânt pentru a lucra tot mai uniti. Când ne întoarcem la casele noastre, sa ducem cu noi angajamentul de a face în fiecare zi un gest de pace si de reconciliere, ca sa fim marturisitori curajosi si credinciosi de speranta crestina. Dupa cum stim, speranta nu dezamageste niciodata.
„Am ascultat cu atentie marturiile: cum, în mijlocul a multor provocari, zi dupa zi, îsi pun viata la dispozitie pentru a construi o lume care sa corespunda tot mai mult planului lui Dumnezeu”. Referindu-se la prima marturie, a tinerei Pranita, care a vorbit despre creatie, papa Francisc a spus ca „întreaga creatie este o manifestare a iubirii imense pe care Dumnezeu o are fata de noi”. Pontiful a reamintit ca „toti suntem responsabili de protejarea Creatiei”, în mod special crestinii, fiecare fiind chemat sa cultive armonia, atât în relatia cu sine si cu ceilalti, dar mai ales în relatia „cu Dumnezeu si cu opera mâinilor sale”. Referitor la marturia monseniorului Héctor Fabio, care a vorbit despre activitatea pe care catolicii si luteranii o desfasoara în Columbia, Sfântul Parinte a spus ca „este o veste buna sa stim ca crestinii se unesc pentru a da viata unor procese comunitare si sociale de interes comun”. Episcopul Romei le-a cerut tuturor sa se roage pentru pace în Columbia, care este „atât de dorita si atât de necesara pentru o convietuire umana demna”. În ceea ce priveste cea de a treia marturie, prezentata de Marguerite, care a pus în lumina activitatea „în favoarea copiilor care sunt victime a multor atrocitati” si în favoarea pacii, vazuta adeseori ca o nebunie, urmasul lui Petru a subliniat ca aceasta este „nebunia iubirii fata de Dumnezeu si fata de aproapele”. Papa a spus ca si-ar dori ca aceasta „nebunie” sa se poata propaga, iluminata de credinta si de încrederea în Providenta. În ultima marturie, Rose a vorbit despre talentul pe care Dumnezeu i l-a oferit în domeniul sportiv. Suveranul Pontif a remarcat ca toti putem descoperi „conditia minunata de a fi fii ai lui Dumnezeu si privilegiul de a fi bineplacuti si iubiti de El”. La finalul acestor marturii, papa Francisc a multumit tuturor guvernelor care se îngrijesc de refugiati, spunând ca acesta este un gest de mare solidaritate.
Papa Francisc: „Dupa ce am ascultat aceste puternice marturii, care ne fac sa ne gândim la viata noastra si la modul în care raspundem situatiilor de necesitate din jurul nostru, doresc sa multumesc tuturor guvernelor care îi asista pe refugiati si pe cei care cer azil. Fiecare actiune în favoarea acestor persoane care au nevoie de protectie, reprezinta un mare gest de solidaritate si de recunoastere a demnitatii lor. Pentru noi crestinii, este o prioritate sa mergem în întâmpinarea celor abandonati – pentru ca sunt abandonati de propria patrie – si a celor marginalizati de lume si de a face simtita sensibilitatea si iubirea milostiva a lui Dumnezeu, care nu abandoneaza pe nimeni, ci îi primeste pe toti. Astazi, de la noi, crestinii, se cere sa fim protagonisti ai unei revolutii a blândetii”.
Papa Francisc a sosit luni, 31 octombrie 2016, în Suedia pentru o calatorie apostolica de doua zile prilejuita de comemorarea comuna, catolico-luterana, a Reformei protestante. Marti, în ultima zi a calatoriei apostolice, Suveranul Pontif celebreaza Sfânta Liturghie împreuna cu credinciosii catolici din Suedia pe Stadionul Swedbank din Malmö. Dupa rugaciunea ”Angelus”, Sfântul Parinte se întoarce la Roma.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va