Fondazione Centesimus Annus Pro Pontefice

COMUNICAT DE PRESA

Roma, 12 Mai 2014

România la Conferinta Internationala

“O Societate Buna Si Viitorul Locurilor De Munca:

Pot Solidaritatea Si Fraternitatea Fi Parte A Deciziilor Mediului De Afaceri?”

Din 8-10 Mai a avut loc în Aula Sinodala din Vatican Conferinta Internationala cu tema: „O societate buna si viitorul locurilor de munca: pot solidaritatea si fraternitatea fi parte a deciziilor mediului de afaceri?”.
Evenimentul a fost organizat de Fundatia Centesimus Annus Pro-Pontefice, organizatie la care România a aderat la începutul acestui an, prin evenimentul constitutiv care a avut loc în data de 18 februarie, la Vicariatul Greco-Catolic din Bucuresti.
Tema conferintei si-a gasit originile într-o „reflectie practica cu scopul de a gasi acele spatii concrete pe le poate juca solidaritatea în viata economica”, cum spunea Papa Francisc anul trecut trecut a membrilor Fundatiei Centesimus Annus.
Pornind de la tendintele economice actuale, peste 200 de profesori, antreprenori si reprezentanti ai Bisericii Catolice din diferite parti ale lumii, au încercat sa gaseasca modalitati prin care este posibila astazi remobilizarea economiei mondiale prin fondarea ei pe valorile crestine ale Doctrinei Sociale ale Bisericii Catolice:
Valorile etice si civile pe care crestinismul le ofera pot ilumina calea unei economii „la scara umana”, care în fata crizei în curs de desfasurare si a globalizarii este dificila, dar indispensabila. Obiectivul principal este urmarirea binelui comul, sustinut de trei principii bine stabilite: „subsidiaritatea”, „solidaritatea” si „dezvoltarea”. Primul este esential pentru a trezi participarea organismelor sociale intermediare, implicarea comunitatii în productia de bunuri si servicii. Solidaritatea, trebuie sa fie înteleasa nu doar ca redistributie, ci ca un proces dinamic si creativ. În cele din urma, „dezvoltarea”, mai mult decât o crestere economica, este conceputa ca o promovare a individului si a comunitatii având scopul final de a realiza un progres civil concret si o împlinire umana integrala.
Evenimentul s-a încheiat cu primirea partecipantilor la conferinta de catre Sanctitatea Sa Papa Francisc, în Sala Clementina din Vatican. În mesajul adresat, Pontiful a subliniat importanta solidaritatii în mediul de afaceri contemporan si a chemarii credinciosilor laici de a-si îndeplini misiunea în domeniul social, economic si politic:
„În sistemul economic actual – si în mentalitatea pe care acesta o genereaza – cuvântul «solidaritate» a devenit incomod, chiar neplacut. Criza din ultimii ani, a carei cauze profunde estede ordin etic, a crescut „alergia” la cuvinte precum: solidaritate, distribuitia echitabila a bunurilor sau prioritate locului de munca… Iar motivul este ca nu se poate – sau nu se vrea – sa se studieze într-adevar modul în care aceste valori etice pot deveni în concret valori economice, determinând o dinamica virtuoasa a productiei, locului de munca, comertului si a însasi finantelor. Tocmai acest lucru este ceea ce încercati sa faceti, sa îmbinati teoria si practica, gândirea si experienta în domeniu .
Antreprenorul are constiinta existentiala în care aceasta cercetare are loc. În mod particular, antreprenorul crestin este încurajat sa compare mereu Evanghelia cu realitatea în care îsi desfasoara activitatea; Evanghelia îi cere sa dea întâietate persoanei umane si binele comun, sa faca ce tine de el pentru a se asigura oportunitati de locuri de locuri de munca, de locuri de munca decente. Desigur , aceasta «afacere» nu se poate face în mod izolat, ci în colaborare cu alte persoane care împartasesc aceasta baza a eticii si încearcând sa extinda aceasta retea de colaborari.
Comunitatea crestina – parohia, eparhia, asociatia – este locul unde antreprenorul, dar de asemenea omul politic, profesionistul, sindicalistul, gaseste esenta pentru a alimenta angajamentul sau fata de societate. Acest lucru este esential pentru ca mediul de lucru sa nu devina sterp, ostil, inuman. Criza pune o presiune pe speranta antreprenorilor, dar nu trebuie uitati cei care au cea mai mare nevoie”.
România a fost reprezentata de catre Prof. George Teseleanu, partener international si responsabil al Fundatiei Centesimus Annus Pro-Pontefice în România, alaturi de alti trei membri: Prof. Ioan Fagetan, Av. Ana-Maria Fagetan si studenta Mihaela Caba.
www.centesimusannus.org