Preasfintia Voastra, Preasfintite Parinte Episcop,
Preacucernici Parinti,
Stimate cadre didactice,
Dragi elevi,
Onorati invitati,

Olimpiada de religie catolica se a afla la a 4-a editie si se desfasoara pentru a 2-a oara în Oradea, prima editie având loc, la Liceul Greco – Catolic Iuliu Maniu în anul 2010.
Participa elevi din clasele VII-XII care frecventeaza orele de religie, respectiv elevi de la liceele teologice clasele IX-XII. La aceasta editie participa 111 elevi din judetele Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud, Iasi, Neamt, Suceava, Bacau, Alba, Brasov, Timis, si Bucuresti.
Anul acesta sarbatorim 230 de ani de la înfiintarea primei scoli greco-catolice în Oradea, prima scoala româneasca recunoscuta oficial de minister.
Prin unirea cu Roma a Bisericii Române din Transilvania, românii de aici au avut acces la cultura si scolile apusene, iar preotii lor au fost educati la Roma, în limba latina, si nu la Tarigrad, în limba slavona. Episcopul greco-catolic Inochentie Micu, o personalitate emblematica pentru întreaga noastra natiune, a luptat pâna la moarte pentru drepturile tuturor românilor din Transilvania, indiferent de confesiune.
Prin studiile facute la Roma si prin accesul la cultura latina, dascalii români greco-catolici au avut revelatia originilor noastre latine, origini pe care le-au dovedit în multe studii si lucrari de specialitate. Astfel ia nastere “Scoala Ardeleana”, lumina care provoaca desteptarea constiintei nationale la români.
Scoala Ardeleana a definit constiinta nationala româna: originea – daco-romana, limba – de origine latina, alfabetul – latin, numele – Român, tricolorul – cele trei provincii românesti. Fruntasi ai acestei Scoli ca: Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior au fost, cu totii, greco-catolici. Din acest punct de vedere, este demn de remarcat faptul ca, actul oficial de nastere a poporului român modern, european, a fost scris de catre greco-catolicism.
Nimeni pâna la acesti mari dascali ai Scolii Ardelene nu a evidentiat atât de clar originea noastra latina. Si nimeni nu ne-a identificat atât de bine ca popor. De aceea, poporul român nu trebuie sa uite si nici sa minimalizeze rolul fundamental jucat de greco-catolicism în istoria României.
La începutul secolului al XIX-lea, Gheorghe Lazar si Gheorghe Asachi, puternic influentati de Scoala Ardeleana, au înfiintat primele scoli publice românesti de învatamânt sistematic în Muntenia, respectiv în Moldova, cu profesori formati la Scoala Ardeleana. Este demn de remarcat ca învatamântul românesc din Principate s-a dezvoltat mai tarziu, cu contributia profesorilor formati în spiritul Scolii Ardelene. Este evident ca românii din fostele principate datoreaza greco-catolicismului primele scoli publice de învatamânt sistematic românesc.
Greco-catolicismul a dat României o lista impresionanta de personalitati culturale si religioase: Inochentie Micu, Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior, Gh. Baritiu, Timotei Cipariu, Andrei Muresanu, Ioan Ratiu, Gh. Pop de Basesti, Vasile Lucaciu, George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Ion Agârbiceanu, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Corneliu Coposu si multi altii.
Este, de asemenea, evident ca, prin revigorarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, este de fapt servita cauza Bisericii lui Cristos, aceasta Biserica fiind o punte de legatura între crestinismul de traditie occidentala si cel de traditie orientala.
Ion C. Bratianu (1821-1891) marele nostru om de Stat, de mai multe ori prim-ministru, participant la Revolutia din Tara Româneasca în 1848, declara în Parlamentul Romaniei, la 4 Decembrie 1881: "Si trebuie sa stiti ca descoperirea noastra nationala ne-a venit de dincolo, de peste Carpati, prin acei români care au fost trimisi la Roma, unde au învatat sa fie români!"
Nicolae Iorga: "…Nu de aici putea sa vie acea lumina de care aveam noi nevoie pentru a capata constiinta despre noi si a ne ridica din umilinta… Nota rationala a inceput sa se faca auzita când spiritul cel nou a patruns biruitor si aici, acel spirit nou pe care-l predicasera întâia oara «ereticii» de peste munti." (Istoria Literaturii Române în sec. XVIII, 1901).
Mult succes va urez voua, care duceti mai departe aceasta lumina, prin dragostea voastra pentru învatatura crestina!

Inspector Scolar General