„În perioada 24 februarie – 27 martie a.c. Biroul Pastoral Eparhial pentru laici (BPEL) Oradea a organizat, împreuna cu Parintii Protopopi, întâlniri de informare cu preotii din protopopiatele Eparhiei de Oradea. Luni, 24 februarie a avut loc întâlnirea cu preotii din protopopiatele Zalau, marti, 25 februarie cu preotii din protopopiatul Simleu, joi 13 martie cu preotii din protopopiatele Carei, Tasnad si Supur, vineri, 14 februarie cu preotii din protopopiatele Marghita si Ier iar joi, luni 17 februarie cu preotii din protopopiatele Beius si Holod, iar joi, 27 martie cu preotii din protopopiatul de Oradea.
La aceste întâlniri din partea Biroul Pastoral Eparhial pentru laici Oradea au participat: Pr. Paul Popa, si Horia Marchis, Sr. Ligia Man (Departamentul pentru cateheza si Religie), Pr. Anton Cioba (Biroul de presa).
Întâlnirile au început cu salutul calduros din partea protopopului gazda, o rugaciune, urmata mai apoi de o meditatie tinuta de Sr. Ligia Man. Pr. Paul a facut o introducere în tematica întâlnirii subliniind necesitatea colaborarii strânse între Biroul Pastoral si preotii din protopopiate pentru pregatirea Planului pastoral eparhial si a unor itinerarii pastorale parohiale. A mai prezentat câteva sugestii pentru etapele redactarii Planurilor pastorale.
Cunoasterea situatiei reale si a nevoilor din parohii, consolidarea comunicarii în protopopiate, pregatirea de itinerarii formative strategii si proiecte pastorale pentru anul pastoral 2014-2015. Pregatirea din timp pentru copii, tineri si adulti, colaborarea cu Departamentul pentru învatamânt (cateheza si religie în scoli), colaborarea cu Biroul de Presa pentru o mai buna imagine a bisericii noastre.
Au urmat dezbateri în cadrul carora preotii din protopopiate au evidentiat importanta redactarii Planului Pastoral eparhial plecând de la o strânsa colaborare între BPEL si parohii, pornind de la realitatile prezente si venind în întâmpinarea necesitatilor concrete ale comunitatilor parohiale. Aceste întâlniri cu preotii din protopopiate au fost percepute de catre cei prezenti ca o dovada a interesului BPEL de a sprijini din toate punctele de vedere o pastoratie cât mai dinamica în parohii pentru toate grupele de vârsta precum si de a fi un real ajutor fiecarui preot în parte în vederea realizarii itinerariilor pastorale parohiale. Cei prezenti au apreciat intentia BPEL de a lucra la Planuri Pastorale care sa fie eficiente în actualul context al vietii ecleziale locale.
Aceste întâlniri de informare ale BPEL în protopopiate sunt importante pentru pregatirea Planului Pastoral eparhial pe anul 2014-2015 si pentru sprijinirea preotilor în realizarea itinerariilor Pastorale Parohiale.