„Duminica, 15 decembrie 2013, la Centrul “Don Orione” din Oradea a avut loc sarbatoarea Craciunului.
„Nu va temeti, caci, iata, va vestesc o mare bucurie care va fi pentru tot poporul: astazi, în cetatea lui David, vi s-a nascut Mântuitorul care este Cristos Domnul.”
Sub imboldul acestui mesaj biblic elevii liceului nostru, copiii si tinerii de la Oratoriu si Scout au sustinut un program bogat în colinde si scenete specifice Sarbatorii Nasterii Domnului nostru Isus Cristos.
În deschidere Pr. Mihai a adresat salutul si urarile de mai bine tuturor celor prezenti, dar mai ales copiilor care s-au pregatit cu multa râvna si dragoste pentru a vesti tuturor nasterea Pruncului Isus.
Primii care au anuntat aceasta veste mare au fost grupul oratoriului „Don Orione” cu colinde de Craciun. Au continuat sa aduca vestea cea mare copii de la Scout: „Lupisorii si Mamarutele” care au prezentat un scurt moment artistic exprimat prin dans, având ca tema principala “Legenda Bradului de Craciun”, însotita de urarile unui Craciun Fericit, fiind urmati de grupa celor mai mici vlastare de la scout, „castorii”, îndrumati de doamna Alina Vâscan si domnisoara Alexandra Halasz, copii care ne-au încântat cu dansul, poezia si colindul lor.
Colindatul este o datina adânc înradacinata în traditia populara si este unul dintre cele mai vechi obiceiuri create, cultivate si mentinute de poporul român. Un adevar confirmat de elevii claselor: Pregatitoare “A” si a II-a, care sub îndrumarea doamnelor profesoare Laura Bochis, Ileana Szilagi si Teodora Moga ne-au introdus în atmosfera satului vechi bihorenesc, poftindu-ne la sezatoare pentru ca împreuna sa primim colindatorii care bat la poarta inimilor noastre.
Elevii clasei Pregatitoare „B”, sub îndrumarea doamnei învatatoare Raluca Sabau, au spus: „Bun venit”! Micutului Isus prin cântece si vers, sarbatorind astfel Craciunul, alaturi de întregul Univers.
Au urmat pe scena copiii din clasa I, care împreuna cu doamna învatatoare Janina Chinde ne-au pregatit versuri despre nasterea Mântuitorului, un colind: "Steaua sus rasare", un cântec de Craciun: "Voie buna pe pamânt" si un dans de iarna pe melodia "Hei, hei, zurgalai" pregatit de doamna profesoara Teodora Moga.
Clasa a III-a, sub coordonarea doamnelor profesoare Iohana Pascar si Teodora Moga ne-au introdus în atmosfera Craciunului prin intermediul muzicii, versurilor si al dansului.
Tot prin dans s-au exprimat si elevii Ghender Alexandra clasa a V-a si Gondor Laurentiu – clasa a VI-a, respectiv Andreea Marti clasa a VIII a si George Gug.
Urmatoarea secventa de Craciun a fost prezentata de elevii clasei a V-a, cu o sceneta prin care ne-au spus ca: din pacate, multi copii nu au o familie în care sa gaseasca adevarata iubire…, si în aceleasi timp ca noi toti putem sa fim o familie pentru acei copii care sunt singuri.
A urmat pe scena Corul Liceului “Don Orione” format din elevi ai claselor gimnaziale si liceale, sub îndrumarea doamnei profesoare Nicoleta Arendas. Ei au interpretat colindele: „Flori dalbe”, „Noi în seara de Craciun”, „Leganelul lui Isus”, “O, ce veste Minunata”, „Cerul si Pamântul”, „E ajun de Craciun”, „Îngerii-n a noastre plaiuri” si „În seara de Craciun”.
Pornind de faptul ca în lumea contemporana, valorile devin tot mai relative, prin piesa pusa în scena de elevii clasei a VII-a sub îndrumarea doamnei profesore Ioana Ritinger, „Nu-l putem vedea pe Isus”, am putut descoperi cum lucrurile de zi cu zi, fara importanta, umbresc adevaratul mesaj al Craciunului: nu bogatiile materiale, ci acele ale spiritului sunt cele care conteaza.
Dupa aceste momente emotionante prezentate de elevii Liceului s-au întors pe scena scout-istii – de data aceasta cei mai mari. Mai întâi Grupul Reparto coordonati de Alexandru Ion si Luci Iluta cu un montaj numit „Bucuria Nasterii”, urmat de grupul „Noviciat” cu o sceneta prin care au vrut sa scoata în evidenta faptul ca, cel mai adesea oamenii uita ce înseamna cu adevarat Craciunul si se axeaza pe lucruri materiale când de fapt Pruncusorul Isus se afla chiar în fata lor cu toate harurile necesare.
Au urcat pe scena si cei mai mari dintre scout-isti, grupul „Clan-Foc”, care au prezentat o sceneta bazata pe lipsa cooperarii si implicarii oamenilor mai ales în preajma Craciunului. Nasterea lui Isus este un bun prilej de a ne aminti de vremurile trecute în care fiecare moment era simtit într-un mod mai special si ca ceea de conteaza cel mai mult este: “sa faci binele întodeauna, raul nici odata nimanui”, asa cum spunea Sfântul Luigi Orione.
Vestea Nasterii lui Isus ne-a fost adusa si de membri Consiliului Elevilor “Don Orione” care ne-au prezentat un scurt filmulet cu o actiune caritabila prin care au dorit sa ne arate ce înseamna “a darui” si câta bucurie poate aduce orice gest frumos de iubire, unor oameni cu care soarta nu a fost atât de darnica.
Sarbatoarea Craciunului este una a DARUIRII! Dumnezeu s-a daruit umanitatii pentru a ridica lumea din pacat si a o conduce la Lumina.
Si noi suntem chemati sa daruim: fiecare dupa puterea sa. Cu acest prilej vrem sa multumim înca odata tuturor binefacatorilor, voluntarilor si a celor implicati în bunul mers al lucrurilor în Familia noastra Orionina.
Zilele trecute câtiva copii si tineri au muncit la confectionarea personajelor din Ieslea de Craciun. Unii ati cumparat acele lucruri, dar sa stiti ca nu este vorba de comert. Tot ce s-a adunat din vâzarea statuilor precum si în Cutia de Craciun a elevilor sau a credinciosilor de la biserica, tasul si alte donatii vor fi dirijati spre victimele din Filipine prin intermediul preotilor Orionini presenti în Filipine la Manila.
Între timp s-a anuntat o surpriza! Pâna la sosirea ei câtiva tineri din Oratoriu au oferit un dans urmat de un Flashmob.
Finalmente a sosit si surpriza. Cine altul decât Mos Craciun cu peste 400 de pachetele pentru toti copiii cuminti.
Pe lânga cadouri Mosul le-a urat copiilor Vacanta placuta si i-a atentionat ca este frumos sa ne bucuram împreuna, sa colindam si sa primim cadouri, dar cel mai important este sa-l primim cu sufletul cât mai curat pe Pruncul Isus.
Felicitari si multumiri tuturor copiilor, animatorilor, coordonatorilor, voluntarilor, dascalilor, domnului director, domnului manager, Pr. Mihai, Pr. Florian, Fr. Catalin si tuturor binefacatorilor.
Le multumim parintilor pentru atentia si dragostea cu care ne înconjoara, le dorim tuturor multa sanatate si putere de munca, Sarbatori sfinte si fericite. „Craciun fericit !” si un An Nou plin de bucurii!