„Dupa 21 de ani de la aparitia cartii Lanturi si teroare a arhiepiscopului de pie memorie Ioan Ploscaru, prestigioasa casa de editura Dehoniane Bologna a publicat, la începutul acestui an, o editie italiana care, spre deosebire de editiile în limba româna din 1992 si 1994 aparute la editura Signata din Timisoara, contine mai multe note explicative precum si o scurta istorie a Bisericii Române Unite. Editia este îngrijita de Marco Dalla Torre, traducerea din originalul român apartinând doamnei Mariana Ghergu si profesorului Giuseppe Munarini, acesta din urma semnând si notele la editia din limba italiana.
Prefata acestei editii este semnata de PS Dr. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, si prezinta o privire generala asupra martiriului, o descriere a contextului politic si istoric a persecutiei Bisericii Greco-Catolice din România, precum si figura si opera arhiepiscopului marturisitor al credintei Ioan Ploscaru.
Ioan Ploscaru s-a nascut în 19 noiembrie 1911 în parohia Frata, jud. Cluj, urmând studiile primare în satul natal si apoi continuându-le la Liceul Sf. Vasile cel Mare din Blaj. A urmat cursurile Academiei Teologice din Blaj, fiind hirotonit preot celibatar pe 17 septembrie 1933 prin punerea mâinilor episcopului Valeriu Traian Frentiu. Dupa hirotonire a functionat ca preot si profesor de religie la Brasov. În anul 1936, a fost trimis de catre Mitropolitul Alexandru Nicolescu în Franta, la Strasbourg pentru perfectionarea studiilor teologice. S-a reîntors în România datorita faptului ca izbucnise primul razboi mondial si Franta fusese cucerita de trupele germane. Întors în tara în anul 1940 si-a desfasurat activitatea la Lugoj, ca si secretar episcopal, canonic si vicar general din 1945. A fost hirotonit episcop auxiliar de Lugoj pe data de 30 noiembrie 1948 la Bucuresti, de catre Arhiepiscopul Gerard Patrick O’Hara, Regent al Nuntiaturii Apostolice din Bucuresti, asistat de catre Arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti Alexandru Cisar. Va experimenta închisoarea comunista, fiind urmarit de organele de represiune comunista pâna în 1989. În 1990 Fericitul Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Ioan Ploscaru episcop eparhial de Lugoj, functie din care s-a retras dupa cinci ani din motive de vârsta si sanatate.
Cotidianul catolic italian Avvenire a dedicat un articol extrem de interesant aparitiei în limba italiana a cartii Lanturi si teroare (Catene e terrore. Un vescovo clandestino greco-cattolico nella persecuzione comunista in Romania), autorul acestuia, Lorenzo Fazzini, concluzionând: “este mai ales darul unei marturii de credinta neînfricata, de admirat si eliberatoare care da de gândit “cristianofobiei” din occident”.
Noua aparitie editoriala va fi prezentata de catre succesorul IPS Ioan Ploscaru, PS Alexandru Mesian în mai multe parohii greco-catolice românesti din nordul Italiei în perioada Postului Mare.
Articol Avvenire:
http://www.avvenire.it/Cultura/Pagine/Catacombe%20romene%20%20Io%20vescovo%20in%20catene.aspx
Programul prezentarii cartii în parohiile din nordul Italiei:
http://www.bru-italia.eu/news_348_ro.php