„În seara zilei de 3 decembrie, Asociatia Tineretului Român Unit – ASTRU Oradea, a încheiat ciclul de interviuri „Lumini si umbre – destainuiri despre credinta”, realizate ca raspuns la invitatia Sfântului Parinte Papa Benedict al XVI-lea de a ne aprofunda credinta în acest an special, dedicat credintei.
În fiecare prima luni din lunile octombrie, noiembrie si decembrie, în tihna, invitatii ne-au destainuit frânturi esentiale de traire a credintei. Acest parcurs deosebit al sirurilor de interviuri a fost asemenea unei ploi revigorante de haruri, ploaie sub care, noi cei prezenti, ne-am scaldat. Este minunat sa stii ca în „lupta” pe care o duci, nu esti singur, ci, din contra, alaturi de tine sunt suflete sensibile, firave, dar pline de zel.
Deschiderea seria de interviuri ni l-a adus aproape pe parintele Iuliu-Vasile Muntean, asistent spiritual al Asociatiei Tineretului Român Unit, ASTRU Oradea. Parintele ne-a oferit o frumoasa marturie de credinta prin prisma ochiului de copil, de adolescent, de tânar student, iar mai apoi de preot. Am fost încurajati de catre parintele Iuliu sa ne încredem cu toata fiinta noastra planului Lui întrucât Împaratia Cerurilor poate fi adusa, prin credinta noastra, aici, pe pamânt.
Al doilea invitat al interviurilor „Lumini si umbre – destainuiri despre credinta”, a fost Preasfintitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea. Preasfintitul Virgil ne-a povestit despre persoanele din viata dânsului care au fost modele de credinta si care l-au inspirat în credinta proprie. O mare însemnatate a avut îndemnul Preasfintitului de a avea mereu o persoana mai matura decât noi, pentru a ne sfatui cu aceasta. Toti tinerii sunt supusi marelui „pacat” – graba, dar daca ne oprim pentru a discuta o decizie, pentru a cere un sfat, suntem mult mai câstigati.
În ultima zi dedicata interviurilor, le-am avut alaturi de noi pe Doamna Lucia Ciobanu si pe fiica dânsei, Ioana. Doamna Lucia provine dintr-o familie în care tatal era preot greco-catolic; dânsa a fost profesoara de educatie fizica în cadrul învatamântului special, iar în momentul de fata este presedinte al Asociatiei Down Oradea. Dânsa a predat educatia fizica lucrând multi ani cu copii ce aveau diferite dizabilitati de natura psihica. A fost un profesor dedicat muncii si elevilor, iubindu-i pe acestia foarte mult. Dupa ce s-a casatorit, si-a dorit o fetita, iar Dumnezeu i-a facut acest dar. Dupa nasterea Ioanei, la câteva saptamâni i s-a adus la cunostinta, cu greu, faptul ca fiica dânsei are sindromul Down. Doamna Lucia ne-a marturisit faptul ca a fost un moment foarte dificil, un moment ce a precedat multe „de ce?-uri”, dar cu ajutorul credintei în Dumnezeu a crescut-o pe fiica dânsei ca pe un copil normal. Actualmente Ioana are 33 de ani si este o tânara optimista, multe cu performante, o tânara frumoasa, vesela si plina de iubire. La finalul interviului, Ioana ne-a spus ca tot ce ne doreste este „mai multa iubire!”. Aceasta dorinta de mai multa iubire este cea mai frumoasa urare pe care am putea-o primi înainte de sarbatoarea Nasterii Domnului si pe care o dorim tuturor oamenilor acum, în asteptarea Celui ce este Iubire.