„Întâlnirile Reuniunii Mariane sunt întotdeauna momente de bucurie, ocazii de a ne apropia mai mult de Preacurata, Mama, Mijlocitoarea, Ocrotitoarea si Modelul nostru. Cunoscând-o, o iubim mai mult, încercam sa-i imitam virtutile si, prin ea, sa ne reînnoim viata noastra crestina.
La sarbatorile închinate Preacuratei, o cinstim, îi multumim pentru toate darurile si o invocam ca pe mijlocitoarea tuturor harurilor, pentru ca ea ne-a dat pe Isus. Sfântul Bernard ne asigura ca Sfânta Fecioara deschide inima milei, pentru ca toti sa primeasca haruri din mâinile sale: ,,… captivul libertatea, bolnavul vindecarea, mâhnitul mângâierea, pacatosul iertarea, dreptul harul, îngerul bucuria…”
De Sarbatoarea Imaculatei (Neprihanita Zamislire), la Catedrala „Sfântul Nicolae”, vineri, 9 decembrie a.c., Reuniunile Mariane de la Parohia I Oradea si de la Manastirea Franciscana „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, împreuna cu Biroul Pastoral Eparhial au închinat Preacuratei o seara de rugaciune si cânt.
Era Sarbatoarea Preacuratei Fecioare Maria, cea aleasa de a fi Mama Fiului lui Dumnezeu, scutita de pacatul stramosesc, plina de har, fara înclinari spre rau si fara nici un pacat.
Seara mariana a început cu Sfânta Liturghie oferita Mariei, Liturghie celebrata de parintele spiritual al Reuniunii Mariane Eparhiale, Mihai Tegzes, de Pr. Ovidiu Duma, parohul Catedralei „Sfântul Nicolae” si de Pr. Paul Popa de la Biroul Pastoral Eparhial. În predica sa, Pr. Mihai Tegzes a vorbit despre Dogma Neprihanitei Zamisliri, adevar de credinta formulat de Papa Pius al IX-lea, la 8 decembrie 1854: „Declaram ca învatatura care tine ca Preacurata Fecioara Maria din primul moment al conceperii sale a fost ferita, neatinsa de pata pacatului originar…” Preacurata însasi a spus, în aparitia sa, Bernadettei: „Eu sunt Imaculata Conceptiune”.
Deschiderea programului serii mariane s-a facut prin rugaciuni adresate Preacuratei Neprihanite de catre doamnele Victoria Negrea, Silvia Pantis si domnul T. Omilescu: „Bucura-te, Marie, cea plina de har, ca din prima clipa a existentei tale, te-ai învrednicit de darurile rascumpararii mai mult ca oricine…”, reînnoind si consfintirea marianistilor la Inima Neprihanita a Mariei.
Doamna Otilia Balas a evocat personalitatea Episcopului Martir Valeriu Traian Frentiu, evlavia sa particulara pentru Sfânta Fercioara, amintind ca Reuniunea Mariana si Sfânta Euharistie erau cei doi piloni pe care Episcopul a ridicat întreaga spiritualitate în Eparhie. Cuvântul a fost o deschidere pentru cunoasterea Episcopului Martir al Diecezei noastre, anul acesta pastoral fiind închinat cunoasterii vietii sale de credinta si martiriu.
În prag de mare sarbatoare, Craciunul, seara mariana a continuat cu colinde sustinute de Corala Facultatii de Teologie. Prin tulburatoarele si tainicele melodii a fost evocata Noaptea Sfânta, luminata doar de stralucirea stelelor, când, în staulul saracacios din Betleem s-a nascut Fiul lui Dumnezeu. Cerul si pamântul rasunau de cântecul îngerilor: „Marire în cele de sus lui Dumnezeu si pe pamânt pace si bunavoire”.
Toti cei prezenti la seara mariana ne apropiam cu sufletul de ieslea Pruncului Divin pentru a-L adora în bratele Mariei si a-i primi învataturile si-i multumeam Preacuratei pentru tot ce ne daruieste, pentru ocrotirea ei, uniti în aceeasi rugaciune: „O Marie, zamislita fara de pacat, roaga-te pentru noi care alergam la tine”.
„Cu blândul Isus sa ne binecuvânteze Fecioara de Sus!”

http://bpel.egco.ro/news_95_ro.php

Otilia Balas