Proiectul ,,Împreună pentru viitor” – finanțat din fondurile UE, în cadrul programului Erasmus+ KA101, care s-a derulat în instituția noastră, Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” Oradea, sub coordonarea doamnei profesor Natalia Hoduț, în perioada decembrie 2020 – decembrie 2021, a ajuns la final.
Încheierea proiectului a fost încununată de o ultimă mobilitate de ,,Job Shadowing” care a avut loc în perioada 15 – 17 decembrie 2021, în Ungaria, orașul Nyíregyháza, la Colegiul Greco-Catolic Sfântul Nicolae – ,,Szent Miklós Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium”, la care au participat doamna director Nica Antonia, doamna profesor de limba germană Țiț Emanuela, profesori învățământ primar, Ursu Krisztina și Gaspar Monika.
Această mobilitate a avut ca obiective: asistarea la câteva ore la nivelul ciclului primar și liceal, vizitarea grădiniței, a școlii primare, gimnaziale și a colegiului Greco-Catolic, întâlnirea cu diferiți profesori, pentru a împărtăși idei din experiența de la catedră, o masă rotundă unde subiectele principale au fost despre diferite strategii manageriale.
Pe tot parcursul șederii noastre am fost primite și îndrumate, cu multă pricepere și căldură, de către doamna director Sesztak Ilona, care ne-a făcut să ne simțim ca parte integrantă a colectivității greco-catolice din Nyíregyháza.
În prima zi am vizitat școala primară și gimnazială, unde am asistat la două activități, la nivelul ciclului primar, o oră de Comunicare, la clasa a III-a, și una de Matematică, la clasa a IV-a, unde doamnele învățătoare Eva și Marika ne-au prezentat lecții de predare – învățare – consolidare predominate cu precădere de jocul didactic, surprinzând o linie elegantă și simplă a etapelor lecției.
Orele au început cu o rugăciune, fiecare clasă având un colț consacrat unor versete biblice. Elevii sunt educați în spiritul creștin, educația spirituală având un rol definitor în formarea acestora.
Atât grădinița cât și școala primară și gimnazială sunt foarte bine dotate, având de la piscină, cantină, teren de sport în incinta și în afara clădirii, dulapuri pentru fiecare copil, capelă pentru momente spirituale, sală festivă, sală de fitness, până la lift și spații special amenajate pentru copiii cu diferite dizabilități etc. Din momentul când treci pragul, se poate sesiza un climat de bunăstare, atât din punct de vedere administrativ, cât și în cadrul procesului instructiv-educativ, influențat direct de starea de bine pe care ți-o generează normalitatea existenței acestor resurse.
Toate acestea sunt finanțate în cea mai mare măsură de către stat, prin Episcopia Greco-Catolică, dar și de către aceasta, sub tutela căreia se află instituțiile vizitate.
Am conștientizat că există aspecte pe care noi nu le putem schimba, deoarece depindem de reglementările de la nivelul central al statului, dar sunt aspecte care depind de noi, ca oameni, pe care le putem îmbunătăți: comunicare caldă cu înțelegere, cu susținere; atitudinea pozitivă și îmbunătățirea/ completarea aspectelor moral-creștine.
Ziua s-a continuat la Seminarul Teologic Greco-Catolic, unde am participat alături de profesori și liceeni, la exercițiile spirituale propuse înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului, iar apoi am fost invitați la un moment de colinde și poezii pregătit de către elevii de liceu, alături de profesorii îndrumători. Atmosfera a fost una de sărbătoare, reușind să ne încărcăm atât mental, cât și spiritual.
O întâlnire inopinată a fost cea cu episcopul greco-catolic Szocska A. Ábel, de binecuvântarea căruia ne-am bucurat nespus de mult, primind-o cu inimile deschise.
Următoarea zi am asistat la două ore, la nivel liceal, una de limba germană și una de limba engleză, din nou fiind surprinse de multitudinea de jocuri didactice folosite și linia simplă, dar eficientă a activităților desfășurate. De asemenea, am putut observa asemănările și deosebirile cerințelor programei școlare de la nivel național.
Mobilitatea de Job Shadowing s-a terminat cu un moment de colinde în jurul bradului, fiind urmat de discuții la ,,masa rotundă”, legate de managementul școlii, abordând subiecte începând cu problemele financiare la nivelul instituțiilor de educație, strategii, salarii, personal didactic și nedidactic, posturi, ierarhie, până la cele de conducere a cantinei școlii.
Această experiență trăită din plin ne-a făcut să recunoaștem lipsurile pe care le are sistemul de învățământ din România și aspectele unde mai avem nevoie de îmbunătățiri drastice, dar și de atuurile instituției noastre.
Așteptăm cu nerăbdare următorul proiect Erasmus care să ne ofere la fel de multe experiențe plăcute și bogate ca și cel de acum, ne bucurăm de legăturile care s-au format de-a lungul mobilităților din cadrul proiectului și de parteneriatul cu Colegiul Greco-Catolic ,,Sfântul Nicolae” din Nyiregyhaza, parteneriat pe care ne dorim să-l continuăm și pe viitor.
În numele întregii echipe de proiect transmitem mulțumiri către coordonatorul acestui proiect, doamna profesor Natalia Hoduț, pe care o felicităm și căreia îi mulțumim pentru minunatele experiențe din cadrul proiectului Împreună pentru viitor!
Ne îndreptăm recunoștința și către conducerea școlii, doamna director prof. Antonia Nica și doamna director adjunct prof. Rodica Mureșan, care, întotdeauna și de fiecare dată, cu o mare probitate profesională, susțin și încurajează inițiativele profesorilor Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.
Autori:
director prof. Antonia Nica
prof. Krisztina Ursu
prof. Eva Monika Gaspar
prof. Emanuela Țiț