„Dumitru Ursu, Presedintele Bancii din Moldova este convins de faptul ca factorul-cheie pentru a reduce saracia în Moldova este cresterea economica. El a vorbit ieri, în cadrul Saptamânii Sociale la Chisinau.
Potrivit datelor ONU, Republica Moldova „este pe locul 99 în clasamentul indicelui dezvoltarii umane” din 169 de tari luate în considerare, în urma Estoniei (34), României (50), Rusiei (65), Ucrainei (69) si Georgiei (74). Este un nivel mediu dar, potrivit unor studii de cercetare asupra saraciei, a mai adaugat Ursu, Moldova „este aproape de situatia din tarile pe care ONU le-a inclus în categoria celor subdezvoltate”. Bancherul a subliniat faptul ca aici saracia provine în mare parte din mediul rural, unde agricultura implica 60% din populatie.
Cu toate acestea, pe de o parte, cresterea economica este o prioritate pentru tara, dar pe de alta parte, are si un caracter geografic precis, deoarece întregul potential economic si de investitii este concentrat în Chisinau si zonele limitrofe. În plus, tendintele indicatorilor economici sunt pozitive, datorita remitentelor migrantilor. Prin urmare, chiar daca cresterea venitului poate genera un consum mai mare pe termen scurt, pe termen mediu si lung, dezvoltarea economica se va diminua din cauza lipsei de investitii si finantare în economia reala, a concluzionat Dumitru Ursu, Presedintele Bancii Moldovene.