„Daca îl purtam pe Isus în inima noastra, fiecare experienta traita ne ajuta sa devenim oameni mai buni si ne apropie de Dumnezeu. Auzim acest lucru de foarte multe ori si de la persoane diferite, însa adevarata convingere o avem atunci când traim macar o experienta de acest fel.
Cu Isus în inimi, alaturi de cei doi colegi si prieteni, Renata Horgos si Raul Stancea, din grupul de tineri „Allegria” al Manastirii franciscane „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea si, bineînteles, însotiti de parintele nostru spiritual, Mihai Vatamanelu, caruia îi multumim din suflet pentru tot, am petrecut o saptamâna minunata!… dar, nu oriunde, ci tocmai la Loreto, în Italia, la cea de-a treia Întâlnire Ecumenica Europeana la Centro Giovanni Paolo II, care s-a desfasurat în perioada 27 iulie – 03 august 2011.
Pentru fiecare dintre noi a fost o experienta unica si irepetabila, din care am avut multe de învatat. La aceasta întâlnire au luat parte tineri din 5 tari europene, în total 108 persoane: 3 danezi luterani, 12 italieni catolici, 16 suedezi luterani, 25 de englezi anglicani, 47 români ortodocsi si 4 români greco-catolici, fiecare însotiti de preotul care îi îndruma.
Spiritul acestei întâlniri ne-a facut sa realizam ca, desi suntem diferiti în ceea ce priveste religia sau limba vorbita, suntem si foarte asemanatori, pentru ca în fiecare din noi îl putem vedea pe Dumnezeu. Am învatat ca trebuie sa cautam ceea ce ne apropie si sa respectam ceea ce ne diferentiaza. Astfel, ne-am putut ruga, am putut mânca, vorbi, ne-am putut distra… toate acestea, împreuna!
Tema acestei întâlniri ecumenice a fost „Voi sunteti sarea pamântului, voi sunteti lumina lumii. Crestinul este omul Fericirilor”. O scara spre prietenie si unitate. Asadar, la conferintele organizate si la discutiile pe grupuri, am încercat sa patrundem mai bine sensul fericirilor evanghelice. Catehezele la care am participat ne-au facut sa întelegem ca nu e atât de greu sa fim fericiti, pentru ca Dumnezeu ne iubeste si ne arata mereu calea cea buna. Singurul lucru pe care trebuie sa-l facem noi, este sa ne lasam ghidati de El.
Spiritualitatea Sf. Francisc si a Sf. Clara ne-a patruns pe fiecare dintre noi, în urma vizitei la Assisi si cu totii am putut gasi un model de urmat în acesti doi sfinti. La fel de impresionati am fost si când am intrat în Casa Sfânta din Nazaret, adusa din Tara Sfânta acolo, la Loreto, unde astazi, este unul dintre cele mai mari sanctuare mariane. La Santa Maria degli Angeli, povestea saracutului Francisc din Assisi s-a completat, iar noi am ramas de-a dreptul impresionati când am pasit pe locul în care Sf. Francisc a vorbit cu Isus Rastignit. Acolo, am trait un vis, ceva ce nici imaginatia noastra nu ar fi reusit sa cuprinda!…
Atât de multe povesti adevarate într-un timp atât de scurt, atâtea lucruri bune de învatat, amintiri frumoase, oameni minunati, clipe de neuitat! …asta a însemnat pentru noi Loreto!
Pentru toate acestea, nu vom putea multumi îndeajuns parintelui Paul Popa, coordonatorul Biroului Pastoral, ca ne-a mijlocit oportunitatea de a ajunge în aceste locuri minunate!