„Duminica, 07 august 2011, în Duminica a VIII-a dupa Rusalii, a avut loc resfintirea vechii biserici greco-catolice cu hramul „Buna Vestire” din localitatea Pocola, jud. Bihor. Au fost întreprinse o serie de lucrari de restaurare în interiorul edificiului sacru, unde s-a refacut integral pictura murala, s-a montat noul iconostas, s-a îmbracat Sfânta Masa si întreg Altarul în marmura de Carrara, s-a repavat biserica cu granit Rosa Beta si s-au înlocuit bancile bisericii. De asemenea, în exteriorul bisericii lucrarile au vizat înlocuirea structurii lemnoase a turlei, revopsirea acoperisului, respectiv curatarea peretilor.
La orele 10.00, Preasfintia Sa Virgil Bercea a fost întâmpinat în sunetul clopotelor de zeci de preoti si sute de credinciosi veniti din Pocola si din împrejurimi, fiind de fata si reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale. Înaltul prelat a fost primit cu traditionala “pâine si sare” care au fost oferite de doi copilasi îmbracati în costume populare.
Prin ungerea cu Sfântul si Marele Mir de catre P.S. Virgil Bercea, respectiv prin stropirea cu apa sfintita de catre protopopul Beiusului, parintele Ioan Mada, s-au resfintit peretii bisericii din Pocola, atât în exterior cât si în interior, asezându-se apoi un nou Hrisov în Sfânta Masa a Altarului, dupa care s-a trecut la consacrarea acesteia prin spalarea si ungerea ei cu Sfântul si Marele Mir de catre Preasfintia Sa.
Rânduiala resfintirii bisericii a continuat cu Sfânta Liturghie Arhiereasca, ierarhul locului fiind înconjurat de Mons. Renzo Lavatori, profesor de Teologie Dogmatica la Universitatea Pontificala Urbaniana din Roma, de protopopii Ioan Mada din Beius, Gavril Buboi din Oradea, Gheorghe Seica din Holod, respectiv de preotii Gheorghe Marius Bota din Pocola, Sorin Craciun din Oradea, Ioan Aciu din Bors, Lucian Hava din Nojorid, Calin Duse din Oradea, Dorin Repciuc din Rogoz, Iulian Terec din Dumbrava, Ioan Tatar din Holod, Emil Ghiurca din Stei, Mircea Bota din Ioanis, Florin Selegean din Delani, Dumitru Salajan din Sudrigiu, Ioan Erdeli din Prisaca, Ionut Oprea din Petrani, Marius Obreja din Valanii de Beius, Narcis Licuta din Gradinari, Sorin Rosca din Baita, Iosif Slobotnic din Beius, Marius Taichis din Dragoteni si ipod. Eduard Fischer din Oradea. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Reuniunea Corala „Ioan Busitia” a Bisericii Greco-Catolice din Beius, avându-l în frunte ca dirijor pe dl. Constantin Sava.
Evenimentul a fost onorat de oficialitatile care au fost prezente la aceasta sarbatoare din Pocola, amintindu-i pe deputatii Maria Draghici si Ioan Roman, primarii Ioan Mascas din Pocola si Adrian Domocos din Beius, precum si alte personalitati publice din Tara Beiusului.
La finalul Sfintei Liturghii, P.S. Virgil Bercea a oferit Diplome de merit unor credinciosi din Pocola, care au fost binefacatori si sustinatori ai comunitatii pe timpul lucrarilor care s-au facut. De asemenea, s-a oferit Crucea Eparhiala unor oaspeti, care s-au implicat într-un mod mai deosebit în bunul mers al restaurarii bisericii, amintindu-i pe Mons. Dr. Renzo Lavattori, pe domnii: Natale Amaglio, Roberto Beloti, av. Marius Popoviciu, curator Adrian Daniel Birta. Totodata, parohul comunitatii greco-catolice locale, pr. Gheorghe Marius Bota a primit Crucea Pectorala în semn de apreciere pentru slujirea cu devotament timp de peste 15 ani a credinciosilor din Parohia Pocola. Gestul Ierarhului a fost recompensat de catre parohienii din Pocola, care prin parohul lor au oferit înaltului prelat „Cheia bisericii” din Pocola.
Sarbatoarea s-a terminat cu agapa frateasca servita la Caminul Cultural din localitate, iar invitatii au fost poftiti la un restaurant din Beius.