Takumi Kato, cel mai la moda percutionist japonez,

pentru prima oara în România, pe 25 noiembrie la Bucuresti

iar pe 26 noiembrie la Oradea

Unul dintre cei mai în voga cântareti de taiko (tobe traditionale japoneze) Takumi Kato (29 de ani), va concerta sâmbata, 27 noiembrie a.c. cu începere de la ora 19.00, la Liceul Greco-Catolic, str. Iuliu Maniu nr.5.
Concertul sustinut de Takumi Kato sub titlul Misterul tobelor japoneze face parte din turneul din 2010 al artistului care cuprinde spectacole sustinute în: Statele Unite (Chicago si Pittsburgh), România (Bucuresti si Oradea) si Croatia (Zagreb). Prin acest turneu, Kato promoveaza muzica traditionala japoneza redata cu ajutorul instrumentelor de percutie cunoscute sub numele de taiko (tobe traditionale japoneze).
Concertul de la Oradea, din 27 noiembrie, va fi precedat de un workshop desfasurat la Liceul Greco-Catolic între orele 16.30 si 18.30. În cadrul acestui workshop, Takumi Kato îsi va demonstra abilitatile de percutionist si îi va invita pe câtiva dintre membrii audientei sa participe la o reprezentatie interactiva pentru a-i introduce în tainele tobelor japoneze. Participantii au fost alesi în functie de interesul lor pentru instrumentele de percutie.
Evenimentul este organizat, în România, de Centrul de Studii Româno-Japoneze (CSRJ) de la Universitatea Româno-Americana, de Creative Library Bucuresti inspired by Toyota si de J-Wind Creative Consultants SRL, iar în Oradea de Caritas Eparhial Oradea si Teatrul de Stat pentru Copii si Tineret Arcadia.
În cadrul reprezentatiilor din România, Takumi Kato va interpreta compozitii proprii, folosind taiko de diverse marimi, precum si oodaiko (cea mai mare toba taiko, având un diametru de 1,60 m). Kato este câstigatorul sectiunii de oodaiko la Concursul International de Tobe Japoneze, desfasurat la Tokyo în 2008 si este considerat a fi unul dintre cei mai talentati interpretati din lume la acest instrument.
Evenimentul este precedat de o întâlnire cu cititorii si iubitorii culturii japoneze, „Seara Kawabata”, în Libraria Gutenberg, str. Mihai Pavel nr. 4, vineri, 26 noiembrie, ora 17.00. În deschiderea programului, Tetsuya Kaida, director general al Departamentului de Creare de Valori Corporatiste din Toyota Motor Corporation Spatii si Adieri: Originalitatea japoneza ca strategie de afaceri în Toyota Motor Corporation si, de la ora 18.00 conf. dr. Rodica Frentiu, Universitatea Babes Bolyai, Cluj: Yasunari Kawabata si nostalgia timpului fara timp, jurnalist Ramona Balutescu, Timisoara: Hotarul ierburilor, la Kawabata, si doctorand George Sipos, Universitatea din Chicago, pe tema: Yasunari Kawabata: Clasic si modern în literatura japoneza.
Intrarea la întâlnirea cu cititorii, workshop si concertul sustinut de Takumi Kato este libera.
Pentru a mediatiza aceste evenimente va invitam vineri în Libraria Gutenberg si sâmbata la Teatrul de Stat pentru Copii si Tineret Arcadia.