„Dieceza Romano-Catolica din Oradea, condusa de Preasfintia Sa Episcopul László Böcskei, va fi gazda unui eveniment deosebit, care va avea loc sâmbata, 30 octombrie 2010, în catedrala romano-catolica din Oradea, si anume beatificarea episcopului Bogdánffy Szilárd. Liturghia de beatificare va fi pontificata de Cardinalul Péter Erdo, Primatul Ungariei, împreuna cu delegatul personal al Sfântului Parinte, Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, Arhiepiscopul Francisco Javier Lozano, Nuntiu Apostolic în România, si mai multi prelati din România, Ungaria, Serbia, Ucraina, Austria si Grecia. Acest eveniment are o importanta deosebita din punct de vedere spiritual pentru comunitatea catolica din România, dar si pentru cea din strainatate.
Episcopul dr. Bogdánffy Szilárd s-a nascut la data de 21 februarie 1911, a fost hirotonit preot în Oradea, la 29 iunie 1934 si a fost consacrat episcop, în secret, la data de 14 februarie 1949. Din aprilie 1949, la doar câteva saptamâni de la consacrare, este arestat si purtat prin cele mai grele închisori ale tarii – Jilava, Sighet, Capul Midia, Aiud. A murit în închisoarea de la Aiud, la 2 octombrie 1953.
În decursul detentiei, se urmarea constrângerea detinutului ca „sa colaboreze”, sa tradeze credinta Bisericii Catolice si semenii, sa renunte la fidelitatea fata de Sfântul Parinte. Ramâne statornic în chemare. Preasfintitul Ioan Ploscaru, în memoriile sale, îl aminteste ca fiind drept, blând si modest. Torturat în mai multe rânduri, închis la „neagra” (celula fara ferestre, fara pat, legat cu lanturi la picioare) dupa lungi si grele suferinte, parasit în camera bolnavilor, moare la 2 octombrie 1953 la vârsta de 42 de ani, la Aiud.
Martiriul episcopului Bogdánffy a fost recunoscut si confirmat de Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea, care, în martie anul curent, a aprobat decretul de beatificare.
Evenimentul beatificarii este unul de care se bucura întreaga comunitate catolica, pentru ca, dupa 60 de ani de tacere si încercare, Domnul o binecuvânteaza si o încununeaza prin ridicarea la treapta altarului a celui care a fost episcopul martir al credintei, Bogdánffy Szilárd.
În spiritul comuniunii catolice si pentru a vesti lumii acest eveniment, sâmbata, 30 octombrie 2010, la ora 11.00, se vor trage clopotele timp de 15 minute în toate bisericile catolice din România.