Catre Clerul diecezelor si eparhiilor din România.
Tuturor persoanelor consacrate,
iubitilor credinciosi si credincioase.

Episcopii catolici din România, întruniti în sesiunea de toamna a Conferintei episcopale, la Lugoj, având în vedere situatia actuala a tarii, doresc sa va transmita un mesaj pastoral.
„Caritas enim Christi urget nos” (2Cor 5,14), caritatea Domnului nostru Isus Cristos ne îndeamna pe noi, ca Biserica (institutie divino-umana ce trebuie sa se îngrijeasca de binele sufletesc al credinciosilor catolici si nu numai), sa împartasim problemele dificile ale timpurilor actuale si sa reflectam asupra modalitatilor în care am putea veni în sprijinul pastoral al celor care au de suferit de pe urma actualei perioade de criza economica si politica pe care o traverseaza România.
Cum a subliniat în repetate rânduri în ultima vreme Sfântul Parinte Benedict al XVI-lea, criza prin care trecem este în primul rând una de ordin moral. De aceea, orice putere, daca nu este bazata pe o responsabilitate morala si nu este motivata de un profund respect al persoanei, înseamna distrugerea umanului în sens absolut.
Suntem cu totii constienti de efectele crizei si simtim urmarile dramatice ale masurilor de austeritate. Acestea au afectat la noi mai ales pe lucratorii din sectorul public, pe cei care îi educa pe copii, pe cei care îngrijesc bolnavii, pe cei care asigura linistea publica, dar si persoanele în vârsta si în general familiile vulnerabile, adica pe acelea cu venituri mici. Aceste solutii de criza, propuse în numele solidaritatii, dar o solidaritate care nu tine seama de dialogul si de consensul social, care nu respecta transparenta deciziilor si a actului de guvernare, care doreste restrângerea dreptului la libera exprimare, nu poate fi decât „o vorba goala care amageste” (Ef. 5,6). Consecintele le putem vedea cu totii în viata de fiecare zi, iar ele se agraveaza de la o luna la alta: acutizarea saraciei, precaritatea locurilor de munca, degradarea actului medical si al celui educativ, cresterea migratiei fortei de munca cu urmari dezastruoase în planul dezbinarii familiei, abandonul scolar, consumul de droguri, pierderea gustului si a respectului pentru darul cel mai de pret facut de Dumnezeu omului: viata.
De aceea dorim sa reafirmam cu putere demnitatea persoanei umane si necesitatea rasplatirii muncii cu un salariu corespunzator ce permite un nivel de trai decent si ofera conditiile necesare cresterii, educarii si formarii tinerei generatii. Reamintim si subliniem faptul ca persoanele cu dizabilitati, cele în vârsta, bolnavii, saracii, orfanii, migrantii si alte categorii de persoane ce necesita asistenta social-caritativa, sunt cetateni cu dreptul la o viata decenta iar masura grijii fata de acestea reflecta de fapt nivelul de civilizatie al unei natiuni.
Dorim de asemenea sa subliniem ca întregul context actual oricât de dificil ar parea trebuie sa constituie pentru noi crestinii o ocazie de întarire în credinta si speranta în iubirea lui Cristos. O invitatie la a nu ne închide sufletele în egoismul propriilor probleme si necesitati, ci tocmai dimpotriva, întorcându-ne spre Cristos, prin convertire si rugaciune, sa regasim acele valori crestine ce punându-ne împreuna, ne ajuta sa putem raspunde unor probleme ale semenilor nostri. Astfel încurajam apostolatul ordinelor si congregatiilor calugaresti, asociatiile Caritas diecezane, asociatiile persoanelor cu dizabilitati, asociatiile pentru viata, educarea si catehizarea tinerei generatii la diferite nivele.
„Veniti la mine toti cei osteniti si împovarati si Eu va voi odihni pe voi” (Mt. 11,28).
Cristos Domnul ne cheama si astazi sa ne apropiem cu încredere de El, mai cu seama atunci când suntem obositi sau în dificultate si ne promite ca daca vom sti sa învatam blândetea si smerenia Lui, vom gasi odihna sufletelor noastre. Noi, Pastorii Bisericii din România, împartasind dificultatile credinciosilor nostri, va asiguram de rugaciunile noastre pentru fiecare dintre voi si pentru cei care actualmente au fost rânduiti la cârma tarii, pentru ca Domnul sa-i lumineze, si sa-i responsabilizeze asupra împlinirii misiunii de care vor trebui si ei sa dea socoteala la timpul potrivit.
„Harul Domnului nostru Isus Hristos si dragostea lui Dumnezeu si împartasirea Sfântului Spirit sa fie cu voi toti!” (2Cor 13,13).

În numele Episcopilor din România,

al vostru Episcop