„Duminica, 17 octombrie a.c., în localitatea Marca din judetul Salaj s-a sfintit piatra de temelie pentru noua biserica greco-catolica care va purta hramul „Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul”. Liturghia a început la ora 11.00 si a fost celebrata de un sobor de 11 preoti în prezenta unui numar semnificativ de credinciosi, raspunsurile fiind date de Corul „Te Laudamus” al Parohiei „Sfânta Treime” din Simleu Silvaniei.
„Astazi se pune piatra de temelie pentru o noua biserica, ce va fi Casa lui Dumnezeu. În orice biserica Cel care locuieste vesnic este Dumnezeu; El ne asteapta aici pe toti, iar noi, credinciosii, petrecem mai mult sau mai putin timp împreuna cu El în rugaciune” a afirmat parintele Nicolae Bodea, protopopul greco-catolic al Simleului. De asemenea, parintele Bodea, dupa predica, a evocat personalitatea parintelui Teofil Balibanu, personalitate culturala si religioasa interbelica, în timpul caruia, în aceasta parohie, s-a început constructia actualei biserici a satului. Un mesaj de multumire adresat arhitectilor, domnilor Aurel Ioan Cobe si Eugen Veres din Oradea, si parintelui paroh Ionel Costas pentru demersurile de definitivare a proiectului viitoarei biserici, precum si un mesaj încurajator adresat consiliului parohial pentru activitatea sustinuta care va fi necesara de aici încolo pentru ridicarea sfântului lacas, au încheiat discursul parintelui Bodea.
În continuare a luat cuvântul parintele Ovidiu Horea Pop, profesor de istoria bisericii la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Oradea, care a facut o actualizare a trecutului greco-catolic al Salajului si, de asemenea, a transmis idei legate de importanta rugaciunii si a unitatii ca atitudini ce trebuie sa însoteasca zidirea materiala si efectiva a bisericii.
Parintele paroh, Ionel Costas, si-a exprimat gratitudinea fata de Bunul Dumnezeu care a facut sa conteneasca vremea noroasa si ceata densa instalate înca din seara precedenta. Parintele a adus multumiri autoritatilor locale în frunte cu domnul Primar Dumitru Rosan, care au permis alocarea terenului viitoarei biserici în imediata vecinatate a gradinitei pe o usoara colina, orientarea terenului permitând si orientarea viitoarei biserici cu altarul catre rasarit. „Stapânul Istoriei care a voit sa ajungem pâna aici ne va ajuta si de aici încolo, va ocroti si va binecuvânta toata munca noastra care nu va fi deloc usoara în contextul actualei crize economice instalate în România” a afirmat parintele Costas.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapa fraterna, oferita cu generozitate celor prezenti de tânara comunitate a Parohiei Greco-Catolice din Marca.