Reuniunea Mariană

Mobil

0741 307265

Email:

florica_omilescu@yahoo.com

Adresă:

Str. Iuliu Maniu nr. 5,
410210, Oradea
Jud. Bihor

 

REUNIUNEA MARIANĂ

Motto: ,,Cel mai bun mijloc pentru înaintarea în sfințenie

sunt Reuniunile Mariane”(Sf. Francisc de Sales)

 

,,Reuniunile Mariane sunt asociații religioase care au drept scop promovarea unei devoțiuni speciale față de Preacurata Fecioară Maria, Mama lui Cristos, Mama Bisericii, model de trăire creștină și de virtuți, care să conducă pe membrii săi la o viață creștină trăită în harul sfințitor, la aprofundarea credinței prin cunoașterea Evangheliei lui Cristos și a preceptelor Bisericii și la un apostolat rodnic pentru a răspândi Împărăția lui Cristos în suflete și în lume.”( Biserica Română Unită cu Roma ,,Statutul Reuniunilor Mariane”)

 

 Scurt istoric:

Prima Reuniune Mariană din Biserica noastră, înfințată pe bază de statut  de Episcopul eparhial, este cea din Eparhia de Oradea, aprobată în 13 ianuarie 1914 la Oradea de către Preasfinția Sa Demetriu Radu, acesta fiind primul care s-a înscris ca membru fondator al Reuniunii Mariane ,,Sfânta Maria”.

În 1948 toate parohiile Eparhiei de Oradea aveau Reuniuni Mariane, prin strădania ÎPS Valeriu Traian Frențiu și a Preasfinţitului Ioan Suciu (500 de Reuniuni cu 30.000 de membri). Reînfințată în 1993 de către Preasfinţitul Vasile Hossu, (ajutat de Pr. Paroh Nicolae Marian, Pr. Iosif Balint și marianiștii dinaintea anului 1948, cu un comitet format din: prof. Otilia Bălaș, Maria Tăutu, prof. Ligia Domuța, Maria Hetco și Leontina Pop) sub denumirea ,,Neprihănita Zămislire”, Reunuinea Mariană din Parohia ,,Sfântul Nicolae” din Oradea are ca Patroană cerească pe Sfânta Fecioară Maria și Patroni Spirituali pe Episcopii înaintași ai Eparhiei de Oradea, I.P.S. Valeriu Traian Frențiu și P.S.S. Vasile Hossu.

Din 1997, prin grija și îndrumarea spirituală a Preasfinţitului Virgil Bercea, s-au reînfințat Reuniunile Mariane din toate cele 10 Protopiate ale Eparhiei.

 

Obiectivele asociației:

Evlavia față de Preacurata, cunoașterea vieții sale sfinte, model al vieții creștine a marianiștilor;  cunoașterea Evangheliei și a preceptelor Bisericii; cultul sfintei Euharistii;  formarea caracterelor: apostoli ai iubirii Mamei ce radiază Iubirea lui Isus; ecumenismul;  caritatea; cunoașterea culturii creștine; cunoașterea istoriei, martiriului și martirilor Bisericii noastre Greco-Catolice, pentru a o iubi și apăra de calomniile, atacurile și nedreptățile continue;  apărărarea credinței în lumea secularizată de acum.

 

Spiritul marianist în acțiune:

Modul de slujire şi de rugăciune este cel al modelului evanghelic al Mariei, sora Martei: șederea la picioarele lui Isus în rugăciune smerită, atât personală cât și comunitară, insemnând participarea frecventă la  Sfânta Liturghie; Adorația euharistică; Rozariul; Paraclisul; devoțiuni lunare propuse de Biserică; 24 de ore de rugăciune în sărbătoarea Apariției de la Lourdes şi Fatima; participarea unor marianiști la nopțile de veghe; buchete spirituale oferite; pelerinaje; diverse acte de caritate; organizarea și susținerea de activițăți culturale sau ecumenice; întâlniri între membrii Asociațiilor atât în Eparhie cât și la nivel național; legătura  cu celelalte Asociații ale Bisericii, cu tinerii și copiii; colaborarea la programele de rugăciune ale postului ,,Radio Maria”, participarea cu articole la revistele Bisericii: ,,Vestitorul” sau ,,Marianistul” și slujirea Bisericii ca instituție, marianiștii fiind mereu alături de Episcop și de preoți.

 

Filiale:

                        Reuniunea Mariană, cea mai mare asociaţie a Bisericii noastre, are filiale în toate cele zece protopopiate ale Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, respectiv în parohiile:

Protopopiatul de Oradea: ,,Neprihănita Zămislire” la Catedrala ,,Sfântul Nicolae”, ,,Buna Vestire” la Sanctuarul Eparhial ,,Maica Domnului”, ,,Regina Păcii” la Parohia ,,Sfânta Treime” din Nufărul, Parohia Sîntandrei I,  Parohia Borod și  Parohia Nojorid.

Protopopiatul de Beiuș: ,,Sfânta Maria” la Parohia Beiuș, ,,Buna Vestire” la Parohia Ștei, ,,Regina Păcii” la Parohia Delani, ,,Adormirea Maicii Domnului” la Parohia Grădinari, ,,Buna Vestire” la Parohia Pocola, ,,Sfânta Fecioară Maria” la Parohia Șuncuiuș, ,,Regina Păcii” la Parohia Prisaca și ,,Adormirea Maicii Domnului” la Parohia Băița.

Protopopiatul de Carei: Parohia ,,Sfântul Anton” din Carei și Parohia Urziceni Pădure.

Protopopiatul de Holod: Parohia Vintere-Brătești.

Protopopiatul de Ier: ,,Sfântul Rozariu” la Parohia Șilindru, Parohia Vășad,  Parohia Galoșpetreu, Parohia Valea lui Mihai, Parohia Voivozi și Parohia Curtuișeni.

Protopopiatul de Marghita: Parohia Marghita, Parohia Sînlazăr, Parohia Crestur, Parohia Poiana, ,,Povățuitoarea Creștinilor” la Parohia Izvoarele.

Protopopiatul de Supur: Parohia Ardud, Parohia Supuru de Jos, Parohia Bapța, Parohia Racova.

Protopopiatul de Șimleu: ,,Buna Vestire” la Parohia Șimleu-Silvaniei, ,,Nașterea Maicii Domnului” la Parohia Bobota, Parohia Iaz, Parohia Plopiș, Parohia-Mănăstirea Șumal.

Protopopiatul de Tășnad: Parohia Tășnad, Parohia Săuca, Parohia Silvaș, Parohia Căuaș.

Protopopiatul de Zalău: Parohia Zalău I, Parohia Zalău II, Parohia Marin, Parohia Meseșenii de Sus, Parohia Câmpia,  Parohia Horoatu Crasnei.

 

                       

Cu Blândul ISUS să ne binecuvânteze Fecioara de Sus!

Arhiva

ian.0 Posts
feb.0 Posts
mart.0 Posts
apr.0 Posts
mai0 Posts
iun.0 Posts
iul.0 Posts
aug.0 Posts
sept.0 Posts