Secretariatul General al Sinodului a trimis tuturor Episcopilor și Eparhiilor și, prin intermediul acestora către tot „Sfântul Popor al lui Dumnezeu” încredințat lor, o Scrisoare privind procesul de însoțire a faza de implementare a Sinodului „Pentru o Biserică sinodală. Comuniune, participare, misiune”.
Acest proces de însoțire și evaluare a fazei de implementare, care este coordonat de Secretariatul General al Sinodului, a fost aprobat de Papa Francisc. Sfântul Părinte a solicitat diseminare către Bisericile locale și grupările de Biserici.
Unele întâlniri semnificative pentru evaluarea parcursului de implementare realizat se vor încheia în 2028 cu o Adunare eclezială la Roma.
Scrisoare privind procesul de însoțire a fazei de implementare a Sinodului
Patriarhilor și Arhiepiscopilor Majori ai Bisericilor Orientale Catolice
Către toți episcopii și eparhii
Președinților Conferințelor Episcopale
Președinților Întâlnirilor Internaționale ale Conferințelor Episcopale
Preafericirea Voastră, Eminența Voastră, Excelența Voastră Prea Reverendă,
Dragă frate în Hristos,
În spirit de comuniune și co-responsabilitate, vă scriu dumneavoastră și Sfântului Popor al lui Dumnezeu încredințat dumneavoastră cu privire la faza de implementare a Sinodului „Pentru o Biserică Sinodală. Comuniune, participare, misiune”. Sfântul Părinte speră că această fază, prevăzută de Constituția Apostolică Episcopalis Communio (n. 7, art. 19-21), va beneficia de o atenție deosebită, astfel încât sinodalitatea să fie tot mai mult înțeleasă și trăită ca o dimensiune esențială a vieții obișnuite a Bisericilor locale și a întregii Biserici.
Pe 11 martie 2024, Sfântul Părinte a aprobat astfel definitiv lansarea unei parcurs de însoțire și de evaluare a fazei de implementare de către Secretariatul General al Sinodului. Această cale implică diecezele și eparhiile, conferințele episcopale și structurile ierarhice ale Bisericilor Catolice Orientale, precum și grupările lor continentale, care vor avea grijă să implice și institutele de viață consacrată, societățile de viață apostolică, asociațiile laice, mișcările ecleziale și noile comunități din teritoriile lor. Aceasta va avea ca rezultat final celebrarea unei adunări ecleziale la Vatican în octombrie 2028.
Deja în Nota de însoțire a documentului final al celei de-a 16-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor, Sfântul Părinte precizase că acesta „face parte din Magisteriul ordinar al Succesorului lui Petru” și, ca atare, necesită acceptare. El a continuat să explice că ea nu este strict normativă, dar angajează totuși Bisericile să facă alegeri coerente. În special, „Bisericile locale și grupările de Biserici sunt acum chemate să pună în aplicare, în diferite contexte, la indicațiile autoritare conținute în document, prin intermediul proceselor de discernământ și procesele decizionale prevăzute de lege și de Document însuși”.
Prin urmare, în lumina acestor indicații, faza de punere în aplicare a Sinodului ar trebui înțeleasă nu ca o simplă „aplicare” a directivelor venite de sus, ci mai degrabă ca un proces de „receptare” a orientărilor exprimate de Documentul final într-un mod adaptat culturilor locale și nevoilor comunităților. În același timp, este necesar să procedăm împreună ca o Biserică întreagă, armonizând receptarea în diferitele contexte ecleziale. Acesta este motivul pentru procesul de însoțire și evaluare, nu scade în niciun fel din responsabilitatea fiecărei Biserici.
În conformitate cu indicațiile Documentului final, obiectivul este de a face perspectivă a schimbului de daruri între Biserici și în Biserică ca întreg (cf. nr. 120-121). În cursul acestui parcurs propus, toți vor putea beneficia de bogăția și creativitatea traseelor realizate de Bisericile locale, culegând roadele în grupările lor teritoriale (Provincii, Conferințe episcopale, Întâlniri internaționale ale Conferințelor episcopale etc.). Calea va fi, de asemenea o ocazie de a evalua împreună alegerile făcute la nivel local și de a recunoaște progresele realizate în materie de sinodalitate (cf. nr. 9). Sfântul Părinte va putea asculta și confirma orientările considerate valabile pentru întreaga Biserică (cf. nr. 12 și 131). În cele din urmă, acest proces constituie cadrul în care se situează numeroasele și diferitele inițiative de punere în aplicare a orientărilor Sinodului, în special rezultatele lucrărilor grupurilor de studiu și contribuțiile Comisiei de drept canonic.
Este extrem de important să ne asigurăm că faza de punere în aplicare este o ocazie de a implica din nou persoanele care au contribuit și să întoarcă roadele ascultării tuturor Biserici și discernământul pastorilor în Adunarea Sinodală: dialogul deja inițiat în faza de ascultare. Procesul se va folosi de activitatea echipelor sinodale formate din prezbiteri, diaconi, bărbați și femei consacrați, laici și laice, însoțiți de episcopul lor: acestea sunt instrumente fundamentale pentru a însoți viața sinodală a Bisericilor locale în mod obișnuit. Din acest motiv echipele existente ar trebui să fie consolidate și, eventual, reînnoite, cele care sunt suspendate ar trebui să fie reactivate și integrate în mod corespunzător. Acest proces va oferi, de asemenea, eparhiilor care până acum au investit mai puțin în calea sinodală o oportunitate de a recupera pașii care nu au fost încă făcuți și de a a forma la rândul lor echipe sinodale.
În acest context, convocarea Jubileului echipelor sinodale și organismelor de participare, va avea loc în perioada 24-26 octombrie 2025. Aceasta este o întâlnire importantă pentru a recunoaște valoarea acestor organisme și a persoanelor care slujesc în cadrul lor, înscriind astfel angajamentul față de construirea unei Biserici tot mai sinodale în orizontul Sinodului.
Vă salut frățește în Domnul, dorindu-vă dumneavoastră și Bisericii pe care o păstoriți, o călătorie fructuoasă către Sărbătoarea Pascală!
Mario Card. Grech
Secretar General al Secretariatului General al Sinodului
Biroul de Presă a Sfântului Scaun
Traducere: Ciulea Cristian | Biroul de Presă EGCO