În data de 31 ianuarie 2025, părintele Alexandru Buzalic a susținut examenul pentru obținerea gradului didactic de profesor universitar în fața comisiei din care au făcut parte pr. prof. univ. dr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și președintele comisiei, doamna prof. univ. Corina Zamfir de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Cluj, pr. prof. univ. dr. Picu-Nelu Ocoleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, pr. prof. David Pestroiu și pr. prof. Radu Petru Mureșan, ambii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București. După examinarea dosarului de concurs și verificarea îndeplinirii standardelor naționale și a cerințelor suplimentare impuse de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, părintele Alexandru Buzalic a susținut prelegerea publică intitulată Evoluția istorică a concepțiilor eclesiologice, urmată de o serie de întrebări adresate de membrii comisiei și din public.

Părintele Alexandru Buzalic și-a început formarea spirituală și filosofico-teologică în anul 1990 în cadrul noviciatului și scolasticatului OSBM (Ordinul Sfântul Vasile cel Mare) din Varșovia (Polonia), urmând cursuri la Departamentul Teologic Pontifical din Varşovia, secţia Sf. Ioan Botezătorul (Papieski Wydział Teologiczny w Warszawie, secja Świętego Jana Chrzciciela) și la  Institutul Teologic Universitar „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. A obținut apoi titlul de licențiat în teologie al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai (1996), de Doctor în teologie dogmatică și fundamentală al Facultății de Teologie Romano-Catolică şi Asistenţă Socială a Universității din Bucureşti (2002), devenind Doctor abilitat la Școala Doctoralp „Religie, Cultură, Societate” a Facultății de Teologie Romano-Catolică din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (2023).

Din anul 1996 este prezent în Eparhia de Oradea Mare, predând cursurile de specialitate ca titular la Institutul Teologic Universitar (1996-2000), ulterior la Departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Între 1996 și 2004 a ținut ore de specialitate și la Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea, fiind responsabil cu învățământul pentru Biserica Greco-Catolică pe lângă Ministerul Educației și Cercetării, a fost membru permanent și coordonatorul grupului de lucru „religie greco-catolică” pentru reforma învățământului, participând la proiectarea curriculară și stabilirea conținuturilor învățării, elaborarea subiectelor de specialitate pentru Bacalaureatul naţional, examenele de titularizare și de grad pentru profesorii de religie, a contribuit la formarea viitorilor profesori prin metodica predării și practica pedagogică, începând redactarea manualelor şcolare de specialitate la nivel de liceu, a fost membru în comisii de bacalaureat, etc. A fost hirotonit diacon (1999) și preot (2001) prin punerea mâinilor PSS Virgil Bercea, fiind încardinat în Eparhia de Oradea Mare.

Pe lângă bogata activitate didactică, părintele Alexandru este autorul mai multor lucrări de specialitate și de popularizare a teologiei universitare la edituri de prestigiu din țară (Propedeutica teologiei. Sinteze de Teologie Greco-catolică – 2024, Ekklesia. Din problematica eclesiologiei contemporane  2022,  Anthropos. Paradigmele unui model antropologic integral –  2022, Anatomia unei crize: 2019-2020. De la mutațiile unei culturi în criză spre Biserica de mâine –  2020, Crepusculul civilizațiilor. Metaanaliza spiritualității tranzițiilor culturale – 2017, Ghidul creștinului greco-catolic – 2017, Migrație și religie – 2016, De trinitate. Din problematica teologiei trinitare – 2010,  Demonologia creștină – 2010, Psihologia religiei – 2010,  Tipicul bisericesc. Studiu asupra Tipicului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice – 2007, Theos. Despre Dumnezeu – 2005, Itinerar spiritual pentru anul liturgic bizantin – Omilii 2004,  Creştinism sau neopăgânism – 2002), este traducător din limba germană și italiană a unor tratate de teologie (după Ernst Christoph Suttner și Don Renzo Lavatori), a participat la proiecte de cercetare și conferințe în țară și în străinătate, este autorul a numeroase articole în reviste de specialitate universitare din țară și străinătate.

A primit mai multe distincții care îi recunosc implicarea în activitatea didactică, de cercetare și în pastorație, dintre care enumerăm Premiul Comenius al Universităţii Babeş-Bolyai (2010), Premiul anual de excelență pentru cercetare al Universităţii Babeş-Bolyai (2018), Ordinul Eparhial „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu” (2022) și Premiul anual de excelență didactică al Universităţii Babeş-Bolyai (2024).

Lect. univ. dr. Ionuţ Mihai Popescu
Departamentul Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică