„Martirii și mărturisitorii noștri, cei care au suferit și și-au sacrificat viața în închisorile comuniste,(…) au fost lideri morali, oameni care au ales să își păstreze verticalitatea și demnitatea chiar în cele mai grele condiții. Iuliu Maniu, Episcopii greco-catolici și mulți alți eroi au stat drepți în fața unui regim care încerca nu doar să le ia libertatea fizică, ci și să le înfrângă spiritul”, a transmis Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, într-un mesaj citit de pr. Vicar Antoniu Chifor, în deschiderea simpozionului științific anual desfășurat pe 27 septembrie a.c. la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin. Aflat la a doua ediție, simpozionul anual organizat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), s-a desfășurat în acest an sub egida „Destine frânte în închisorile comuniste”. Dacă anul trecut, inițiativa a avut o temă legată strict de familia Iuliu Maniu pentru că a fost anul dedicat marelui om politic, anul acesta simpozionul a avut o temă mai amplă, dorindu-se ca în 2025, când se va celebra Anul Iuliu Hossu, lucrările să fie dedicate „Bisericii în suferință”.
Inițiativa s-a bucurat de participarea a douăzeci de istorici și cercetători din Oradea, Satu-Mare, Cluj-Napoca, din cadrul facultăților de istorie din țară și din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Invitației din acest an la simpozion i-au răspuns un număr tot mai mare de doctoranzi, care au avut ocazia să își prezinte lucrările, dintre care o parte au fost cu legătură directă legate de familia Maniu, dar nu numai. Printre participanții la conferințe s-au aflat și elevi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, însoțiți de doamnele profesoare de istorie, Mihaela Olău și Iulia Tănescu, precum și de preoții spirituali, Traian Dobrată și Alin Vara. Elevii au dorit și cu acest prilej să își exprime recunoștința față de eroii neamului, care și-au jertfit viața pentru credință creștină, pentru susținerea democrației și a cauzei naționale românești.
Printre temele abordate la simpozionul din acest an de la Bădăcin s-au aflat: „Încercări de eliberare a lui Iuliu Maniu din închisoarea Galați întreprinse de sora lui, Cornelia” – Ana-Maria Borz, reprezentantul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău; „Iuliu Maniu, simbol de rezistență și unitate în exilul românesc” – Dr. Anca Stângaciu, de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca; „Politici represive în prima parte a anului 1947” – Dr. Virgiliu Țârău, reprezentantul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca; „Rolul Cabinetului Negru din Ministerul Afacerilor Străine și procesul lui Iuliu Maniu în 1947” – Dr. Stelian Obiziuc, de la Arhivele Diplomatice ale Ministerului de Externe.
Alături de acestea, ne spune pr. Cristian Borz, custode al Casei „Iuliu Maniu” de la Bădăcin, într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO s-au aflat și lucrări inedite precum biografiile a 20 de preoți greco-catolici din județul Satu-Mare ajunși în închisorile comuniste care nu s-au mai întors niciodată acasă sau cele legate de situația copiilor, a elevilor care au fost racolați de Securitate ca informatori sau închiși.
„Chiar dacă pare că sunt destine frânte, iată că ei au trecut «probă a timpului», pentru că vorbim astăzi despre ei ca despre modele; modele care nu s-au plecat în fața unui regim care restrângea libertatea și au decis să lupte. Au înțeles că un astfel de regim nu este bine-plăcut nici lui Dumnezeu, pentru că libertatea este un cadou făcut de El omului, încă de la Facerea lumii. Putem spune că acești oameni au luptat pentru un concept pur creștin, al libertății. Sunt modele pentru noi astăzi și în primul rând vrem să le descoperim generațiilor tinerilor o perioadă nefastă prin care părinții noștri, bunicii noștri au trecut și care nu dorim să se mai repete vreodată.” – a subliniat pr. Cristian Borz.
Toate lucrările care au fost susținute vor fi publicate și în acest an în Revista „Acta Mvsei Porolissensis” a Muzeului Judeţean de Istorie și Artă Zalău.
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi
Foto: Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin și Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea